Verwijder het donkerste groene gedeelte en de worteltjes van de prei, snijd de stronk in de lengte in 2 en vervolgens in halve ringen, van zo’n halve centimeter. Spoel grondig onder koud stromend water. Snijd de courgette in de lengte in vier en vervolgens in stukjes.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. (Kies je grootste exemplaar zodat alle groenten plaats hebben, zonder dat ze heel dik gestapeld liggen – zie tips.) Stoof de prei en courgette enkele minuten tot deze glazig worden. Voeg de geperste look toe en laat zo’n 5 minuten bakken. Roer hierbij regelmatig om, maar de groenten mogen wel gerust wat bruinen.
Schep de diepgevroren bladspinazie onder de groenten. Draai het vuur laag en laat de spinazie ontdooien onder regelmatig roeren.
Voeg 1/2 theelepel kurkuma, 1 theelepel komijn en een snuifje chilivlokken bij de groenten en laat de specerijen een minuutje meebakken, zodat de smaak en geur helemaal tot hun recht komen. Schep 200 ml room, het sap van 1/2 citroen en een grote handvol dille doorheen de groenten tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
Maak twee kuiltjes tussen de groenten (tot op de bodem van de pan) en breek de eieren hierboven. Laat op een zacht vuurtje verder bakken, tot de eieren gaar zijn. Als het eiwit niet snel/gelijkmatig genoeg gaart, kan je het met de achterkant van een houten lepel wat verdelen tussen de groenten.
Verkruimel de feta over de shakshuka en bestrooi met wat verse dille en nigellazaadjes. Smakelijk!