Ga terug
+ servings

Geroosterde wintergroenten

Een groenterijk bijgerecht met veel kleur, smaak en textuur.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1/2 butternut
  • 4 à 6 sjalotten (of kleine rode uien)
  • 1 courgette
  • 2 el rijstolie
  • 1 tl pikant paprikapoeder (of minder, als je niet van pikant houdt - zie tips)
  • 500 g spruitjes
  • het sap van 1/2 sinaasappel
  • 2 el xérèsazijn (of appelciderazijn)
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 tl rijststroop (of agavesiroop of honing)
  • 1 tl olijfolie
  • 50 g pecannoten
  • een snuifje pikant zout of fleur de sel
  • 2 grote handenvol veldsla
  • 2 grote handenvol granaatappelpitjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Schrob de butternut schoon (schillen hoeft dus niet, tenzij je dat verkiest) en snijd hem in blokjes. Verwijder de schil van de sjalotten en snijd in (relatief grote) stukjes. Snijd de courgette in de lengte in vier en vervolgens in stukjes van zo’n centimeter breed. Stort de groenten op een bakplaat, besprenkel met 2 el rijstolie en 1 tl paprikapoeder en schep goed om. Verdeel de groenten gelijkmatig over de bakplaat en plaats 20 minuten in de oven. (Zet de oven hierna niet uit!)
  • Breng intussen in een kookpot water aan de kook. Verwijder het “poepje” en de buitenste blaadjes van de spruitjes en halveer de grootste exemplaren. Gooi de spruitjes in het kokende water en laat 4 minuten koken. Giet af en laat goed uitlekken. Zet opzij.
  • Vermeng het sinaasappelsap, met 1 el xérèsazijn en 1 el appelciderazijn en 1 tl rijstsiroop tot een egaal mengsel. Schep de ovengroenten om met de spruitjes en azijnmengsel tot alles goed verdeeld is. Plaats nogmaals 10 à 15 minuten in de oven.
  • Verwarm 1 tl olijfolie in een pannetje en bak de pecannoten enkele minuten op een laag vuurtje, tot ze extra kleur krijgen en geur afgeven. Bestrooi ze tijdens het bakken met wat (kruiden)zout. Zet opzij.
  • Verwijder de worteltjes van de veldsla. Schep vlak voor het serveren de veldsla, granaatappelpitjes en pecannoten doorheen de ovengroenten.
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord vegan, glutenvrij, veggie, lactosevrij