Ga terug
+ servings

Witloofsalade met balsamicobietjes en falafelcrumble

Een koud-warme salade met witloof, peer en een yoghurtkruidensausje, feestelijk en plantaardig.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Voor de balsamicobietjes

  • 4 rode bieten
  • 4 rode uien
  • 1 1/2 el balsamicoazijn
  • 1/4 tl gemalen komijn
  • 1/8 tl kaneel

Voor het yoghurtsausje

  • 120 g plantaardige yoghurt
  • een grote handvol verse kruiden (zie tips)
  • 1/4 tl gemalen komijn
  • 1/8 tl gemalen koriander
  • 1 tl citroensap (= het sap van 1/8 citroen)

Voor de witloofsalade

  • 2 stronkjes witloof
  • 1 peer
  • 1 bakje falafel balletjes
  • wat extra fijngehakte bieslook (en eventueel een muntblaadje), voor de afwerking
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de steel- en wortelaanzet van de rode bieten en schrob ze schoon. (Schillen hoeft dus niet! Door de schil eraan te laten, heb je minder voedselverspilling en behoud je meer vitaminen en mineralen. Bovendien geeft de schil ook extra veel smaak, vind ik.) Snijd de bieten in blokjes. Verwijder de schil van de rode uien en snijd ze in partjes (zoals je dus een appel in partjes zou snijden). Schep de stukken biet en ui op een bakplaat om met 1 eetlepel olijfolie, 1 1/2 eetlepel balsamicoazijn, 1/4 theelepel komijn, 1/8 theelepel kaneel, peper en zout. Verspreid over de bakplaat en zet 30 minuten in de oven. Schep goed om en zet nogmaals 10 minuten in de oven. (De gaartijd hangt wat af van de grootte van de rode biet.)
  • Maak het sausje. Hak de verse kruiden heel fijn. Schep de yoghurt om met de fijngehakte verse kruiden, 1/4 theelepel komijn, 1/8 theelepel koriander, 1 theelepel citroensap, peper en zout. Zet opzij.
  • Verwijder eventuele geschonden blaadjes van de stronkjes witloof. Halveer het witloof in de lengte en snijd de bittere, kegelvormige kern eruit. Snijd elke helft vervolgens in de breedte in fijne reepjes. Verwijder het klokhuis van de peer en snijd in heel kleine blokjes. (Ook hier hoeft schillen dus niet.) Doe het witloof en de peer in een kom en schep er 2/3 van het yoghurtsausje door, tot alles gelijkmatig verdeeld is. Zet opzij. (Zie tips.)
  • Verkruimel de falafelballetjes tot een grove crumble. (Je kan eventueel 4 balletjes opzij houden. Zie tips.) Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de falafelcrumble goudbruin en crunchy. Roer hierbij niet de hele tijd in de pan! Laat de falafelkruimels eerst aan één zijde krokant worden, schep dan goed om en laat ze opnieuw bakken.
  • Dresseer de borden: schep 1 eetlepel van het overgebleven yoghurtsausje op elk bordje en strijk uit. Schep hier bovenop wat van de witloofsalade, verdeel daarboven wat van het bietenmengsel en strooi er tot slot een flinke hoeveelheid falafelcrumble overheen. Werk af met wat verse bieslook en eventueel een takje munt. Smakelijk!
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord vegan, glutenvrij, veggie, lactosevrij