Ga terug
+ servings

Chili sin carne

Deze chili sin carne barst van de kruiden: gerookt paprikapoeder en komijn spelen een grote rol! Die sterke smaken worden mooi in balans gebracht door frisse citroen, de zoete maïs en de zure room. Een waar feest, voor zowel doordeweekse avonden als gezellige dinertjes.
5 van 32 stemmen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 2 à 4 (zie tips)

Ingrediënten
  

Voor de chili sin carne

  • 1 witte ui
  • 1 1/2 el olijfolie
  • 4 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode chilipeper zaadjes en zaadlijsten verwijderd, indien gewenst
  • 3 tenen knoflook
  • 10 takjes koriander de blaadjes en steeltjes (optioneel)
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/4 tl kaneel
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 groot blikje tomatenconcentraat 140 g
  • 1 bakje Delhaize bio seitangehakt
  • 1 blik rode kidneybonen uitgelekt 240 g
  • 3/4 limoen het sap

Voor de gebakken maïs

  • 1 1/2 + 1 tl rijstolie
  • 2 rauwe maïskolven
  • 1 rode ui
  • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
  • een snuifje cayennepeper
  • 1/4 limoen het sap

Voor erbij, zoals gewenst

  • zure room of een plantaardig alternatief
  • ijsbergsla
  • rijst of bloemkoolrijst

Instructies
 

Voor de chili

  • Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwarm 1 1/2 el olijfolie in een grote kookpot, voeg de ui en een flinke snuif fijn keukenzout toe. Schep om en zet het deksel op de pot. Laat de ui op een laag vuur sudderen. Roer tussendoor eens om.
  • Spoel intussen de wortelen en selder (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de groenten bij de ui. Zet het deksel opnieuw op de kookpot en laat verder stoven.
  • Snijd de paprika's in kleine blokjes en hak de chilipeper in fijne ringetjes. (Ik verwijder de zaadjes niet.) Voeg beide bij de andere groenten en pers er ook de knoflook bij. Schep om, zet het deksel op de pot en laat verder garen op een laag vuur.
  • Pluk de blaadjes van de koriander en zet ze opzij. Hak de steeltjes heel fijn en voeg ze bij de groenten.
  • Voeg alle specerijen toe: 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl komijn, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl tijm, 1/4 tl kaneel en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep om en laat de kruiden 1 minuut mee bakken.
  • Voeg de tomatenblokjes, het tomatenconcentraat en 200 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat verder sudderen met het deksel op de pot.
  • Bereid intussen de gebakken maïs (zie hieronder).
  • Spoel de kidneybonen grondig onder koud stromend water. Voeg ze bij de chili sin carne, samen met het seitangehakt en het sap van 3/4 limoen.

Voor de gebakken maïs

  • Laat 1 1/2 tl rijstolie goed heet worden in een pan. Leg er de maïskolven in en laat ze bakken tot ze een kleurtje krijgen. Draai ze regelmatig om.
  • Snijd intussen de rode ui in dunne halve ringen. Hak de helft van de achtergehouden korianderblaadjes fijn.
  • Haal de maïskolven uit de pan en voeg opnieuw 1 tl rijstolie toe. Bak de ui en voeg 1/4 tl gerookt paprikapoeder, een snuifje cayennepeper en behoorlijk wat fijn keukenzout toe. Laat de ui bakken tot hij bruin is en hier en daar krokante stukjes heeft.
  • Snijd intussen de maïs van de kolf. Dit gaat het beste door een kolf rechtop te zetten op je snijplank en dan met een groot mes van boven naar beneden te snijden, ter hoogte van de harde, oneetbare kern.
  • Draai het vuur onder de pan uit en schep de maïs, fijngehakte koriander en het sap van 1/4 limoen door de ui.

Het serveren

  • Serveer de chili sin carne met de gebakken maïs, wat zure room en de overgebleven korianderblaadjes. Ik eet er graag knapperige ijsbergsla bij en voorzie steeds wat rijst voor Pieterjan en Isaac.
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord vegan, veggie