Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen. Schep de uiringen om met 2 el balsamicoazijn en zet opzij.
Breng water aan de kook en kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd intussen de trostomaten in onregelmatige stukken. Halveer de kerstomaatjes. Snijd de puntpaprika in de lengte in tweeën, verwijder de zaadjes en snijd in dunne reepjes. Hak de zongedroogde tomaatjes instukjes. Stort alle groenten in een grote kom.
Voeg de ui samen met alle balsamicoazijn bij de groenten. Besprenkel met 1 el olijfolie en strooi er 1/2 tl gedroogd basilicum, 1 tl gedroogde oregano en 1/8 tl gedroogde rozemarijn overheen. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om.
Hak de verse basilicum grof en schep deze door de salade.
Rooster de pijnboompitjes tot ze goudbruin en geurig zijn.
Giet de pasta af en spoel hem grondig onder koud stromend water. Schud overtollig water goed af en stort de pasta bij de groenten. Schep om.
Giet het vocht rond de mozzarellabolletjes weg en doe ze bij de salade, samen met de rucola. Schep om en bestrooi tot slot met de pijnboompitjes.