Ga terug
Recept afdrukken
4.98 van 82 stemmen

Romige pasta met gegrilde courgette en kerstomaatjes

Dit pastagerecht viert de (na)zomer met heerlijke gegrilde courgettes en frisse kerstomaatjes. Het romige sausje is toch superlicht en barst van de smaak, dankzij de verse kruiden en zongedroogde tomaatjes. Smakelijk!
Voorbereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Trefwoord: Vegetarisch
Porties: 2

Equipment

  • grillpan (zie tips voor alternatieven)

Ingrediënten

  • 1 handvol pijnboompitjes
  • 2 courgettes
  • 1 + 1 tl gedroogde oregano
  • 180 g volkorenpasta
  • 1 witte ui
  • 8 à 10 zongedroogde tomaatjes (afhankelijk van de grootte)
  • 500 g kerstomaatjes
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 doosje Philadelphia Extra Proteïn (175 g)
  • 1 grote handvol spinazie gespoeld
  • 1 grote handvol verse kruiden (bv. bladpeterselie, basilicum, oregano, tijm...)
  • 1/4 citroen
  • Parmezaanse kaas voor erbij, optioneel
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Kies een grote kookpot (waar uiteindelijk alles in moet kunnen) en rooster de pijnboompitjes erin tot ze goudbruin en geurig zijn. (Hiervoor hoef je geen vetstof te gebruiken.) Zet opzij.
  • Zet de grillpan op een laag vuur zodat deze al kan opwarmen.
  • Snijd intussen de courgettes in plakken van zo'n halve centimeter dik. Schep de courgetteplakjes om met 2 el olijfolie, 1 tl gedroogde oregano en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Gril de plakken courgette in de gloeiend hete grillpan. Alle plakjes hebben enkele minuten nodig aan beide zijde. Schep de gegrilde courgettes in een kom en zet opzij.
  • Breng intussen water aan de kook in de kookpot, die je gebruikte voor de pijnboompitjes. (Bespaar tijd en gebruik een waterkoker.) Kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. (Schep 2 pollepels kookvocht (ca. 200 ml) kookvocht op voor je de pasta afgiet!)
  • Snipper intussen de ui fijn. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Halveer de kerstomaatjes. Zet opzij.
  • Verwarm 2 tl olijfolie in de kookpot, nadat je de pasta hebt afgegoten. Roerbak de ui (samen met een flinke snuif fijn zout) op een laag vuur, tot hij glazig is.
  • Pers de knoflook en voeg bij de ui. Roer om en voeg 1 tl gedroogde oregano en 1 tl gedroogde basilicum toe.
  • Doe de Philadelphia Extra Proteïn bij de ui en kruiden. Voeg ook de gehakte zongedroogde tomaat toe. Schenk er ongeveer de helft van het pastakookvocht bij. Roer om en laat smelten, met het deksel op de pan, op een zacht vuurtje.
  • Hak intussen de verse kruiden fijn.
  • Schep de spinazie en kerstomaatjes door de saus, breng opnieuw aan de kook en laat 2 minuten sudderen op een laag vuurtje.
  • Schep de pasta, verse kruiden en het sap van 1/4 citroen door de groenten en laat nog 1 minuut opwarmen. Voeg eventueel wat van het overgebleven kookvocht toe, indien nodig. (De pasta zal wat vocht absorberen, waardoor je gerecht wat droger wordt. Je kan - indien gewenst - nu dus wat extra aanlengen met pastakookwater.)
  • Schep tot slot voorzichtig de gegrilde courgettes door het gerecht.
  • Werk af met de pijnboompitten en eventueel wat Parmezaanse kaas.