Ga terug
+ servings

Zalm en groenten uit de oven

Het unieke, Aziatisch getinte sausje maakt deze zalm en groenten uit de oven bijzonder en superlekker! De boterzachte, geroosterde pompoen en rode uit, de licht knapperige broccoliroosjes en de kikkererwten zorgen niet alleen voor een heerlijke combinatie van smaken en texturen, maar leveren ook een regenboog aan nutriënten aan.
4.99 van 117 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1/2 butternutpompoen grondig gespoeld (ca. 500 g)
  • 4 grote rode uien
  • 1 grote teen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl pikant paprikapoeder
  • 1/2 citroen grondig gespoeld
  • 1 broccoli
  • 2 el sojasaus
  • 1/2 blik kikkererwten grondig gespoeld (ca. 125 g)
  • 2 zalmfilets (100 à 150 g per stuk)
  • 1 grote handvol bladpeterselie of korianderblaadjes
  • 1 tl sesamzaadjes

Het glazuur

  • 2 el sojasaus
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 volle tl honing
  • een snuifje chilivlokken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verwijder de zaadjes uit de butternut en snijd in dobbelsteentjes. Snijd de rode uien in partjes. Stort beide groenten op een bakplaat en pers de teen knoflook erboven uit.
  • Besprenkel de groenten met 1 eetlepel olijfolie. Bestrooi met 1 theelepel gedroogde tijm, 1/2 theelepel pikant paprikapoeder en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zout. Schep goed om en verspreid de groenten over de bakplaat.
  • Leg de halve citroen in zijn geheel tussen de groenten, met de aangesneden kant naar boven. (Snijd indien nodig het 'kontje' van de citroen, zodat hij beter blijft liggen.) Plaats 20 minuten in de oven.
  • Snijd intussen de broccoli in roosjes. Schil de broccolistam en snijd in stukken. Schep de broccoli om met 2 el olijfolie, peper en zout. Verdeel hem na 10 minuten over de pompoen en ui.
  • Bereid intussen het glazuur. Doe 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel Dijonmosterd, 1 volle theelepel honing en een snuifje chilivlokken in een pannetje. Breng dit op een laag vuurtje aan de kook en klop het mengsel hierbij voortdurend los met een klopper, tot je een gladde, ietwat stroperige saus bekomt. Zet het vuur uit.
  • Bestrijk de zalmfilets met behulp van een lepel rondom rond met het glazuur.
  • Haal de bakplaat uit de oven. Zet de oven op grillstand, op 230 °C.
  • Leg de geroosterde citroen even (voorzichtig!) opzij. Stort de kikkererwten bij de groenten en besprenkel met 2 eetlepels sojasaus. Gebruik een opgevouwen keukenpapiertje of schone stoffen doek om de geroosterde citroen boven alle groenten uit de persen. Schep alles nu goed om.
  • Verdeel de groenten gelijkmatig over de bakplaat. Maak wat plaats voor de zalmfilets en leg deze ertussen. Druppel het overgebleven glazuur over de groenten. (Gebruik een pannenlikker en laat niets verloren gaan! Veel te lekker!) Plaats de bakplaat 5 à 7 minuten onder de grill.
  • Hak intussen de bladpeterselie grof.
  • Bestrooi de groenten en zalm met de bladpeterselie. Verdeel de sesamzaadjes over de zalm. Smakelijk!
Delen op Facebook Pin recept