Ga terug
+ servings

Cobbler met peer

Een heerlijk herfstig dessert met boterzachte gestoofde peertjes en veel kaneel! Dit gebak lijkt op een crumble maar is luchtiger van textuur. Je kan het combineren met vanille-ijs, opgeklopte room of yoghurt. Smakelijk!
5 van 23 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Dessert, Brunch
Porties 4

Benodigdheden

  • mini foodprocessor (of zie tips)

Ingrediënten
  

Voor het fruit

  • 2 peren
  • 1 tl koude (plantaardige) boter of kokosolie
  • 150 ml water
  • 200 ml appelsap of perensap
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl kardemom
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 60 g blauwe bessen (vers of diepgevroren)
  • 1 tl Zùsto

Voor het deeg

  • 60 g (plantaardige) boter of kokosolie
  • 80 g volkoren speltmeel of haver-, tarwe-, rogge- of boekweitmeel
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder (= 5 g)
  • 25 g amandelmeel of amandelpoeder of andere fijngemalen noten
  • 40 g Zùsto
  • een snuifje zoutvlokken of fleur de sel

Voor erbij

  • vanille-ijs, opgeklopte room of yoghurt al dan niet plantaardig

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schil de peren en snijd ze in tweeën. Snijd er met een klein mesje het klokhuis uit (en eventueel de taaie vezels die van het klokhuis naar het steeltjes lopen).
  • Laat de theelepel boter smelten in een pan (met deksel). Leg de peren in de hete boter, met de aangesneden kant naar beneden. Laat enkele minuten bakken, tot ze een goudbruine kleur krijgen.
  • Schenk 150 ml water en 200 ml appelsap bij de peren. Voeg ook 1 theelepel kaneel, 1/4 theelepel kardemom en 1/4 theelepel gemberpoeder toe. Draai de peren om en roer de specerijen door het vocht. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen.
  • Maak intussen het deeg. Doe 80 g volkorenmeel in een mini foodprocessor, samen met 1 theelepel kaneel, 1 theelepel bakpoeder, 25 g amandelmeel en 40 g Zústo. Mix enkele seconden tot de ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Snijd de koude boter in blokjes en doe die bij het meelmengsel. Voeg ook een snuifje zoutvlokken toe. Mix opnieuw, nu wat langer, tot je een kruimelig deeg deeg krijgt dat licht begint samen te hangen.
  • Leg de gestoofde peren in een ovenschaal en voeg 50 ml van het vocht toe. verdeel er de blauwe bessen tussen. Schep het kruimelige deeg over het fruit. Verdeel het over de hele schotel, maar druk het niet aan. Plaats 25 minuten in de oven.
  • Laat het overige kookvocht van de peren intussen inkoken tot een siroop. Klop er tijdens dit proces 1 theelepel Zùsto doorheen. (Het is belangrijk dat je blijft kloppen bij het toevoegen van de Zùsto om klontertjes te vermijden!)
  • Serveer met wat (plantaardig) vanille-ijs, (plantaardige) yoghurt of opgeklopte room erbij. Smakelijk!
Delen op Facebook Pin recept