Ga terug
Winters fruitkommetje deluxe. Twee cocktailglaasjes, gevuld met blokjes kaki, partjes sinaasappel en granaatappelpitjes, met daarbovenop slagroom en een verkruimeld speculoosje. Er liggen kerstlichtjes omheen.
Recept afdrukken
5 van 18 stemmen

Winters fruitkommetje deluxe

Dit winterse fruitdessert is verrassender dan je op het eerste zicht zou denken. De in sinaas en rozemarijn gestoofde kaki, de romige dot Alpro Whipping, het krokante amandelkoekje... Er is véél aan de gang in dit kommetje en it is good!
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd5 min
Totale tijd25 min
Gang: Dessert
Porties: 2

Ingrediënten

Voor het amandelkoekje

  • 10 g geschaafde amandelen
  • 3 g agavesiroop
  • een snuifje zoutvlokken

Voor het fruit

  • 1 kaki
  • 1 tl plantaardige boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 sinaasappel
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/2 tl vanille-extract
  • een handvol granaatappelpitjes

Voor de toppings

  • 1 speculoosje
  • 1 brikje Alpro Whipping

Instructies

Voor het amandelkoekje

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de amandelen, agavesiroop en het snuifje zoutvlokken in een kommetje en schep goed om.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm met de amandelen twee koekjes op de bakplaat. De vorm mag zeker en vast onregelmatig zijn. Zorg er gewoon voor dat de amandelen niet te veel gestapeld liggen, maar in een dunne laag uitgespreid zijn.
  • Zet de bakplaat 5 à 7 minuten in de oven, tot de amandelkoekjes goudbruin gekleurd zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat.

Voor het fruit en de toppings

  • Snijd de kaki in de lengte in tweeën en verwijder de steelaanzet. Schil de kaki en snijd hem vervolgens in dobbelsteentjes. Zet opzij.
  • Snijd de sinaasappel à vif. (Hoe je dit precies doet, kan je zien in mijn Instagram Stories over dit recept of in deze YouTube video.) Doe dit boven een kom, zodat je de partjes en het sap kan opvangen. Pers de overgebleven vliesjes met je hand uit boven de kom. Scheid de partjes van het sap en zet opzij.
  • Laat 1 tl (plantaardige) boter smelten in een pan. Voeg de kakiblokjes toe. Schep niet meteen om, maar laat de kaki enkele minuten op een hoog vuur aanbakken.
  • Voeg het sinaasappelsap bij de kaki, alsook 1/4 tl kaneel, 1/2 tl vanille-extract en het takje rozemarijn. Breng aan de kook en laat enkele minuten doorkoken, tot het sap begint in te dikken. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
  • Klop intussen de Alpro Whipping tot een romige, vaste massa. (Zie tips - Alpro Whipping wordt niet zo stijf als echte slagroom, dus daar hoef je niet op te wachten.)
  • Verkruimel het speculoosje en zet opzij.
  • Verwijder het takje rozemarijn uit de kaki. Voeg de partjes sinaasappel en de granaatappelpitjes toe en schep om.

Stel samen

  • Verdeel het fruit over twee glazen schaaltjes, schep er wat Alpro Whipping bovenop en bestrooi met speculoos. Steek een amandelkoekje aan de zijkant van het schaaltje en serveer meteen.