Ga terug
+ servings

Pasta met spruitjes, prei en mosterd

Deze pasta met spruitjes, prei en mosterd viert de winter. De ideale opwarmer na een koude dag, de innige knuffel als het wat te vroeg donker is. Spruitjes spelen een hoofdrol in dit gerecht. Want wie zegt dat je spruitjes enkele met aardappelen kan serveren? Juist, niemand. Hier combineer ik ze met pasta: niet klassiek maar wel zalig lekker.
4.91 van 53 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 3

Benodigdheden

  • blender (of krachtige staafmixer)

Ingrediënten
  

Voor de saus

  • 350 g bloemkool
  • 125 g ricotta
  • 35 g Maille Dijon mosterd L'original (of 30 g, als je het liever iets minder pittig hebt)
  • een grote handvol bladpeterselie
  • 200 à 300 ml kookvocht van de pasta

Voor de groenten

  • 500 g spruitjes (reeds schoongemaakt - zie tips)
  • 1 rode ui
  • 1 el rijstolie
  • 2 preien
  • 1 el olijfolie
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 stelen boerenkool

Voor erbij

  • 140 g volkoren pasta
  • 25 g versgeraspte Parmezaanse kaas (of Emmentaler of Gruyere)

Instructies
 

  • Breng een grote pot water aan de kook. Snijd de bloemkool in enkele grote stukken. Voeg de pasta en bloemkool bij het water en kook gaar in 10 minuten. (Als je pasta gebruikt die bijvoorbeeld slechts 8 minuten moet koken, voeg de bloemkool dan 2 minuten eerder toe. Gebruik je pasta die langer dan 10 minuten moet koken, dan kan je de bloemkool gerust langer laten koken.)
  • Schep naar het einde toe 3 pollepels van het kookvocht van de pasta op en zet opzij.
  • Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Halveer de spruitjes en stort ze op een bakplaat. Snijd de rode ui in tweeën en vervolgens in partjes. Doe hem bij de spruitjes en schep om met 1 el rijstolie en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep goed om en leg de spruitjes met hun snijkant naar beneden. Plaats 12 minuten in de oven.
  • Verwijder intussen het buitenste blad en het donkerste groene gedeelte van de prei. Snijd de prei in de lengte in vieren en vervolgens in reepjes. Spoel grondig en laat gaat uitlekken.
  • Verwarm 1 el olijfolie in de kookpot die je voor de pasta en bloemkool gebruikte en stoof de prei gedurende 5 à 10 minuten tot hij zacht en smeuïg is en al het vocht verdampt is.
  • Haal de spruitjes uit de oven en besprenkel ze met 1 el appelciderazijn. Schep goed om en zet nog even opzij. Zet de oven op grillstand, op 230 °C.
  • Giet intussen de pasta en bloemkool af en doe de stukken bloemkool in een blender.
  • Voeg de ricotta, de mosterd en twee derde van het kookvocht bij de bloemkool. Kruid met voldoende grof zeezout en versgemalen zwarte peper en blend tot je een gladde saus hebt. Doe de peterselie erbij en blend opnieuw tot deze fijngehakt is. Voeg indien nodig extra kookvocht toe om een smeuïge consistentie te krijgen. Zet de saus nog even opzij.
  • Trek de blaadjes van de boerenkool los en verwijder de dikke nerf. Spoel de boerenkool grondig en zwier hem droog. Snijd in dunne reepjes en voeg bij de prei. Laat de boerenkool zo'n 2 minuten mee stoven.
  • Schep de saus bij de prei en boerenkool. Voeg ook de pasta en spruitjes toe. Schenk eventueel nog wat extra kookvocht bij het mengsel als het te droog zou lijken. (Pasta slorpt vocht op en daarenboven moet de schotel ook nog in de oven, dus zorg dat het geheel er smeuïg en romig blijft uitzien.)
  • Doe het pasta-groentemengsel in een ovenschotel. Bestrooi met de kaas en plaats 5 à 10 minuten onder de grill, tot er goudbruine stukjes ontstaan. Smakelijk!
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord Vegetarisch, Ovenschotel, Winters