Ga terug
+ servings

Veggie balletjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus, de Vlaamse klassieker, maar wel helemaal plantaardig en boordevol groenten! Tomaat, paprika en ui in de saus, bloemkool in de puree en champignons in de balletjes. Zo veel goeds! En dat zonder in te boeten aan smaak en comfortfood-gehalte. Geniet ervan!
4.89 van 27 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vlaams
Porties 2

Benodigdheden

  • een grote (of kleine) foodprocessor (geen must maar maakt wel heel tijdsbesparend - zie tips als je dit niet in huis hebt)

Ingrediënten
  

Voor 12 à 14 balletjes

  • 250 g champignons
  • 2 tl olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl pikant paprikapoeder (of zacht)
  • 1 tl sojasaus
  • 1 bakje Greenway plantaardig gehakt
  • een grote handvol verse peterselie
  • 20+40 g oud broodkruim (zie tips - of paneermeel)
  • rijstolie of plantaardige boter om te bakken

Voor de puree

  • 400 g bloemkool (= ca. 1/2 bloemkool)
  • 200 g bloemige aardappelen
  • 1/2 el mosterd
  • 3 el plantaardige melk met een neutrale smaak
  • versgeraspte nootmuskaat

Voor de tomatensaus

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 el olijfolie
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tl rodewijnazijn of balsamicoazijn

Instructies
 

Voor de balletjes

  • Borstel de champignons schoon en verwijder de schil van het teentje knoflook. Hak de knoflook en champignons fijn in een foodprocessor. (Blijf mixen tot je ongeveer de textuur hebt van bloemkoolcouscous.)
  • Verwarm 2 tl olijfolie in een grote pan (die we straks ook zullen gebruiken voor het bakken van de balletjes) en voeg de gemalen champignons toe. Bak gedurende enkele minuten op een vrij hoog vuur tot de champignons beginnen kleuren en al het vocht verdampt is.
  • Voeg de specerijen bij de champignons (1 tl tijm, 1/2 tl gerookt paprikapoeder, 1/2 tl pikant paprikapoeder, 1 tl sojasaus), laat ze 1 minuut meebakken. Laat de champignonmassa even afkoelen en stort hem terug in de foodprocessor (of in een kom, als je zonder foodprocessor werkt).
  • Doe ook het Greenway plantaardig gehakt en de bladpeterselie in de foodprocessor. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en een beetje grof zout. (Het gehakt en de sojasaus zijn al zout.) Mix tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn en de peterselie grof gehakt is.
  • Voeg 20 g van het broodkruim toe en mix opnieuw tot al het kruim is opgenomen.
  • Doe het overige broodkruim in een diep bord. Draai met je handen zo'n 14 balletjes van het "deeg" en rol ze meteen door het kruim. Draai ze nogmaals door je handen om de kruimels licht aan te duwen en leg de balletjes op een ovenvaste schaal. Plaats ze minstens 15 minuten in de koelkast. (Sla deze stap absoluut niet over!!)

Voor de puree

  • Maak intussen de puree. Breng een kookpot met water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grote stukken. Hak ook de bloemkool in grote stukken. Kook de aardappelen samen met de bloemkool door en door gaar, in ca. 10 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken). Zet het vuur uit, giet de aardappelen en bloemkool af en stort ze terug in de kookpot.
  • Voeg de plantaardige melkmosterd en voldoende versgemalen peper, nootmuskaat en grof zeezout bij de aardappelen en bloemkool. Plet met behulp van een pureestamper tot een gladde of grove puree, zoals je wenst. Proef! Voeg eventueel wat meer van de smaakmakers als je dat nodig vindt. Zet de puree opzij, met het deksel op de pot.

Voor de balletjes

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Veeg de pan die je gebruikte voor de champignons schoon met wat keukenpapier. Giet een scheutje rijstolie in de pan en laat deze goed heet worden. Leg de balletjes in de pan en draai het vuur wat lager. Bak de balletjes op een medium vuur tot ze een goed gebakken korstje hebben. Draai ze een kwartslag en laat ze opnieuw bakken. Herhaal tot de balletjes rondom rond gebakken zijn. Leg ze terug op de ovenvaste schaal en plaats deze 12 minuten in de oven.

Voor de tomatensaus

  • Snijd - terwijl de balletjes aan het bakken zijn - de ui, paprika en knoflook in grote stukken.
  • Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier, wanneer de balletjes in de oven staan. Verwarm 1 el olijfolie in de pan en roerbak de ui, paprika en knoflook gedurende zo'n 5 minuten tot de groenten gaar beginnen worden.
  • Voeg de specerijen toe (1 tl tijm, 1 tl oregano, 1/2 tl gerookt paprikapoeder en 1/2 tl kurkuma) en laat deze een minuutje meebakken. Schenk er vervolgens de tomatenblokjes en 1 tl rodewijnazijn bij. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Breng aan de kook en laat nog zo'n 5 minuten sudderen. Roer regelmatig om.
  • Giet de grove tomatensaus in de foodprocessor en mix tot je een mooie saus krijgt.

Serveren!

  • Giet de tomatensaus terug in de pan en roer er voorzichtig de balletjes doorheen.
  • Schep een flinke stapel puree op een bord en schep er wat tomatensaus en balletjes overheen. (Ik neem er altijd nog wat frisse gemengde sla of veldsla bij, maar P vindt dat dat bij wet strafbaar zou moeten zijn, dus de sla heeft het niet tot de foto gehaald.)
Delen op Facebook Pin recept