Ga terug
+ servings

Vol-au-veggie

Deze vol-au veggie zit bomvol groenten, heeft een rijke smaak en veel variatie in textuur. Een echte Vlaamse klassieker maar dan volledig plantaardig. Heerlijk comfortfood voor de hele familie!
4.91 van 10 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor erbij

  • 4 kleine pastinaken (of (oven)frietjes of aardappelpuree of ...)
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1 dikke courgette (of 2 bolletjescourgettes of 2 bladerdeeg koninginnenhapjes)
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de vol-au-veggie

  • 250 g kleine witte of bruine champignons
  • 250 g oesterzwammen
  • 1 prei
  • 1/4 knolselder (zie tips wat je met de overschot kan doen - of 1 extra prei)
  • olijfolie
  • 1 bakje vegan "kip"stukjes
  • 30 g (plantaardige) bakboter
  • 30 g bloem (je kan boekweitbloem of andere glutenvrije bloem gebruiken als je het glutenvrij wil houden)
  • 400 ml water
  • 1/2 tl Herbamare kruidenzout (of ander zout - meer of minder naar smaak)
  • een ruime hoeveelheid versgeraspte nootmuskaat
  • 4 el (plantaardige) room
  • het sap van 1/4 citroen (of meer naar smaak)
  • een grote handvol verse peterselie, fijngehakt (of 1 volle el diepvriespeterselie)
  • versgemalen zwarte peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schrob de pastinaken schoon, dep goed droog en snijd in frietjes. Verspreid ze op een bakplaat en besprenkel met 2 theelepels olijfolie. Strooi er de kurkuma overheen en kruid met peper en zout. Schep goed om en verdeel de pastinaakfrietjes zodat ze niet op elkaar gestapeld liggen. Zet opzij.
  • Snijd de courgette in 4 stukken en hol elk stuk uit met behulp van een koffielepeltje, zodat je 4 “kommetjes” krijgt. Laat dus telkens een laagje van het vruchtvlees zitten als bodem. (Gooi het vruchtvlees niet weg! Je kan het invriezen en toevoegen aan om het even welke soep.) Gebruik je handen om de courgettekommetjes in te wrijven met wat olijfolie, peper en zout. Plaats ze met de opening naar beneden in een ovenschaaltje. Zet opzij.
  • Bereid de groenten voor de vol-au-veggie voor: borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten (de kleintjes kan je heel laten of in twee snijden), scheur de oesterzwammen in reepjes, snijd de prei in de lengte in vier en vervolgens in fijne reepjes, snijd de knolselder in kleine blokjes.
  • Plaats de pastinaakfrietjes en courgette in de oven gedurende 20 minuten.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote kookpot en stoof knolselder, prei, champignons en oesterzwammen op een laag vuur, gedurende 10 minuten, tot ze helemaal zacht zijn. Roer hierbij regelmatig om en zet het deksel tussendoor op de pot. Voeg indien nodig een klein beetje water toe, als de groenten te droog zouden worden.
  • Scheur intussen de grootste stukken “kip” in kleinere reepjes. Verwarm 2 theelepels olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de stukjes enkele minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin kleuren. Laat de “kip” met rust tijdens het bakken en schep de stukjes pas om wanneer er zich een gouden korstje vormt. (Als je te vroeg begint de prutsen, zal de “kip” veel feller kleven aan de pan. Als je wacht tot er zich een korstje vormt, komen de stukjes vlot los.)
  • Breng intussen 500 ml water aan de kook in een waterkoker. (Bij voorkeur. Je kan ook met warm water uit de kraan werken, als je geen waterkoker hebt.)
  • Als de groenten gaar zijn en de “kip” gebakken is, draai het vuur onder de “kip” dan uit en stort alle groenten bij de “kip”. Maak de kookpot waarin de groenten zaten hierbij zo goed mogelijk leeg. Zet hem terug op het vuur en smelt de (plantaardige) boter in de kookpot, op een laag vuur. Strooi geleidelijk aan de bloem bij de boter, terwijl je met een spatel beiden mengt. Laat het mengsel nog een paar minuten bakken nadat alle bloem werd opgenomen door de boter. (Zo verdwijnt de bloemsmaak.) Blijf hierbij voortdurend roeren. Schenk ongeveer de helft van het water in deeltjes, geleidelijk aan bij deze roux, terwijl het vuur aan blijft staan en je voortdurend blijft roeren. Gebruik een klopper in plaats van een spatel als je teveel klontertjes zou krijgen en klop tot je een gladde saus bekomt. Laat het vuur nog steeds op een lage stand aanstaan.
  • Voeg 1/2 theelepel kruidenzout, een flinke hoeveelheid versgeraspte nootmuskaat, de (plantaardige) room en voldoende versgemalen zwarte peper bij de saus. Roer om tot de ingrediënten goed vermengd zijn en leng de saus aan met water tot deze de gewenste dikte heeft. (Ook later in het recept kan je de saus nog aanlengen of laten doorkoken om tot de gewenste dikte te komen, dus geen zorgen als je niet zeker bent dat het helemaal goed zit.) Voeg het sap van 1/4 citroen bij de saus, terwijl je deze omroert. Schep tot slot de peterselie door de saus. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout, peper en/of citroensap.
  • Schep de groenten en “kip” door de saus tot alles goed vermengd is. Voeg indien nodig wat extra water toe om tot een smeuïge vol-au-veggie te komen. Serveer de vol-au-veggie in de courgettekommetjes, samen met de pastinaakfrietjes.
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord vegan, glutenvrij, lactosevrij