Ga terug
+ servings

Bananenbrood

Dit bananenbrood is een voedzaam en vullend tussendoortje, maar kan zeker ook als ontbijt. Het heeft een heerlijk kruidige smaak en bevat naast banaan ook wortel! Het is lactosevrij en vegan voor wie dat wil.
4.98 van 41 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 1 bananenbrood

Benodigdheden

  • rasp

Ingrediënten
  

voor 1 bananenbrood

  • 50 g 100% pindakaas (of andere notenpasta)
  • 50 g kokosvet
  • 25 g honing (of rijst-, ahorn-, of agavesiroop als je het veganistisch wil houden)
  • 5 zachte Medjooldadels (zie tips)
  • 2 heel rijpe bananen (in totaal 200 g, gewogen zonder de schil - zie tips)
  • 200 g geraspte wortel (zie tips - of 250 g wortelpulp (zie inleiding))
  • 75 g volkoren havermeel
  • 50 g (volkoren) spelt- of tarwemeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • 1/2 tl kaneel
  • 75 g gemalen amandelen (= amandelpoeder of amandelmeel)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Rasp de wortelen fijn, tot je maximaal 200 g hebt. Zet opzij.
  • Doe de pindakaas, het kokosvet en de honing in een steelpannetje en laat smelten op een zacht vuurtje. Roer alles goed om met een klopper. Ontpit de dadels en hak ze fijn. Zet het vuur uit en voeg de stukjes dadel toe. Meng tot de dadel verdeeld is over het mengsel en zet opzij.
  • Prak de bananen tot pap met behulp van een vork. Voeg deze samen met de geraspte wortel bij het pindakaasmengsel en schep goed om.
  • Doe het volkoren havermeel, het speltmeel, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel natriumbicarbonaat en 1/2 theelepel kaneel in een mengkom en klop alles grondig los met een schone klopper. (Dit is een trucje om er meer lucht in te krijgen – geleerd van Martha Stewart. Een alternatief is deze ingrediënten zeven.) Klop ook het amandelmeel erdoorheen. Voeg de vochtige ingrediënten nu bij de droge en schep om tot alles goed vermengd is.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier, schenk het beslag in de vorm en verdeel het enigszins gelijkmatig. Plaats 50 à 60 minuten in de oven. Laat het bananenbrood zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster. Als je kruimelen wil vermijden en je in staat bent om te wachten, snijd het bananenbrood dan pas aan als het volledig is afgekoeld.
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord vegan, lactosevrij