Deze kruidige suikervrije appelmoes met kaneel en gember is lekker om zo uit te lepelen, maar past ook goed in een ontbijtkom met yoghurt en havermout.
5 à 6appels(1 à 1,2 kg, ik gebruik meestal Jonagold - zie tips)
50gverse gemberwortel(of minder, naar smaak)
1elrijstolie(of een andere neutrale olie die tegen verhitting kan, zoals arachideolie)
1tlkaneel
1/4tlkardemom
8kruidnagels
200ml(kokend) water
Instructies
Ontdoe de appels van hun klokhuis en snij ze in blokjes. (Schillen hoeft dus niet.) Schil de gember en snijd in dunne staafjes.
Verwarm de olie in een kookpot en stoof de appelen en gember aan, gedurende zo’n 5 minuten. Roer regelmatig om en plaats het deksel tussendoor op de kookpot.
Voeg 1 tl kaneel, 1/4 tl kardemom en 8 kruidnagels bij het fruit en schep goed om. Laat een minuutje bakken en voeg vervolgens het water bij het fruit. (Door de specerijen aan te bakken, komt er extra veel smaak vrij.) Laat nog zo’n 15 minuten sudderen met het deksel op de pot en roer regelmatig om. Voeg eventueel een scheutje water toe als de appeltjes dreigen aan te branden.
Vis de kruidnagels van tussen het fruit en mix het fruit tot een gladde massa met behulp van een (mini)foodprocessor of staafmixer.