Ga terug
+ servings

Bedriegt den boer

Een ovenschotel boordevol groenten, helemaal plantaardig en echt comfortfood
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Benodigdheden

  • 1 foodprocessor of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de onderste laag

  • 1 grote witte ui
  • 3 wortelen
  • 2 dikke tenen knoflook geperst
  • 2 kleine trostomaten (ca. 200 g - zie tips)
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 65 g ketchup
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl balsamicoazijn
  • een snuifje chilivlokken (optioneel, als je van wat pit houdt)
  • 1 bakeje vegetarisch gehakt

Voor de middelste laag

  • 1/2 grote savooikool (= groene kool)
  • een half bosje peterselie (of 3 el gehakte diepgevroren peterselie)
  • het sap 1/4 citroen

Voor de bovenste laag

  • 800 g bloemkool (1 klein exemplaar)
  • 400 g bloemige aardappelen
  • 90 ml (plantaardige) melk
  • 1 el mosterd (of meer naar smaak)
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 30 g versgeraspte Parmezaanse kaas (zie tips)
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Instructies
 

  • Snipper de ui fijn en snijd de wortelen in kleine blokjes. Verwarm 1 ½ eetlepel olijfolie in een kookpot met antikleeflaag en roerbak de ui enkele minuten, tot deze glazig wordt. Voeg de wortelen, de geperste look, versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe, schep goed om en laat met het deksel op de pot zo’n 15 minuten stoven op een laag vuurtje. Roer regelmatig om.
  • Breng een kookpot met water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Hak ook de bloemkool in grote stukken. Kook de aardappelen samen met de bloemkool door en door gaar, in ca. 10 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken). Giet af en zet even opzij.
  • Snijd intussen de trostomaten in kwarten en mix ze tot moes in een kleine foodprocessor (of met behulp van een staafmixer).
  • Voeg 1/2 tl gedroogde tijm en 1/2 tl gerookt paprikapoeder bij de wortelen, schep goed om en laat zo’n halve minuut verhitten. Schep vervolgens de gepureerde tomaat, de ketchup, 1 tl sojasaus, 1 tl balsamicoazijn en een snuifje chilivlokken bij de groenten. Roer goed om, tot deze saus kookt. Draai het vuur uit, schep het vegetarisch gehakt erdoorheen en verdeel het gehakt-groentemengsel over de bodem van een diepe ovenschaal.
  • Snijd de savooikool in kwarten en vervolgens in reepjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in de vrijgekomen kookpot (afwassen hoeft niet) en voeg de savooikool toe. Stoof deze op een laag vuur gaar in 10 minuten. Zet het deksel hierbij op de kookpot, maar roer regelmatig om. (Voeg indien nodig 1 à 2 eetlepels water toe, als je kool dreigt aan te branden.)
  • Werk intussen de puree af. Voeg de melk, 1 el mosterd en voldoende versgemalen peper, nootmuskaat en grof zeezout bij de aardappelen en bloemkool. Plet met behulp van een pureestamper tot een gladde of grove puree, zoals je wenst. Schep er tot slot de Parmezaanse kaas doorheen. Proef! Voeg eventueel wat meer van de smaakmakers toe als je dat nodig vindt. (Het is geen optie om deze puree te mixen, zoals we dat wel deden bij de knolselderpuree in het recept Vis in een korstje met knolselder-mosterdpuree. Als er aardappelen bij betrokken zijn, dan geeft mixen een vieze behangerslijm-achtige textuur aan puree.)
  • Verwarm de grill van de oven voor op 230°C.
  • Schep de peterselie en het citroensap door de savooikool en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verdeel het savooikoolmengsel over de gehaktlaag in de ovenschotel en druk licht aan. Verspreid daaroverheen de puree. Strijk het oppervlak van de puree zeker en vast niet glad! Maak er net wat extra oneffenheden in, die net wat meer kleuren onder de grill. Plaats de schotel 5 à 10 minuten onder de grill, tot de puree goudbruin kleurt en serveer. Smakelijk!
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord vegan, glutenvrij, lactosevrij