Ga terug
+ servings
Zijaanzicht: ovenschotel met aardappel-preigratin op de achtergrond geroosterde wintergroenten

Aardappel-preigratin en geroosterde portobello

Romige en helemaal plantaardige aardappelgratin met prei en geroosterde portobello
Voorbereiding 15 min
Bereiding 45 min
Totaal 1 uur
Porties 4

Materiaal

  • 1 mandoline of foodprocessor (optioneel)

Ingrediënten
  

Voor de aardappel-preigratin

  • 250 ml (plantaardige) room
  • 50 ml (plantaardige) melk
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 el fijngehakte, verse tijmblaadjes (dat zijn zo'n 8 takjes)
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/2 tl grof zeezout
  • 500 g bloemige aardappelen
  • 2 preien
  • 2 tl olijfolie
  • 2 el fijngehakte, verse peterselie (of diepgevroren)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de portobello's

  • 4 portobello's
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de room, melk, look, tijm, laurier, 1/2 theelepel grof zeezout en voldoende versgemalen zwarte peper in een steelpannetje en breng aan de kook op een zacht vuurtje. Laat ongeveer 1 minuut zacht koken terwijl je alle ingrediënten omroert. Draai het vuur uit en zet de room opzij.
  • Verwijder de worteltjes en het donkerste groene gedeelte van de preien. Snijd de preien in vier en vervolgens in de breedte in fijne reepjes. Doe de prei in een vergiet, spoel grondig en laat goed uitlekken. Verwarm 2 theelepels olijfolie in een pan met antikleeflaag en roerbak de prei zo’n 5 minuten tot deze gaar is. Kruid intussen met peper en zout en voeg ook de peterselie toe.
  • Spoel de aardappelen, schil ze en snijd ze in flinterdunne schijfjes met behulp van een mandoline of foodprocessor. Vang hierbij al het zetmeel op! Bij gebruik van een mandoline kan je de aardappelen rechtstreeks boven de room schaven of in een kom, die je vervolgens schoon schraapt met een pannenlikker. Als je met een foodprocessor werkt, schraap dan ook al het zetmeel uit de kom met een pannenlikker. (Je kan ook met de hand werken. Dan zullen je schijfjes onvermijdelijk wat dikker zijn, wat niet per se een probleem is: je zal gewoon de gaartijd van de gratin moeten verlengen.) Schep de aardappelschijfjes en al het zetmeel dat je kan opvangen doorheen de room.
  • Verdeel de helft van de prei in een ovenschotel. Schep hier de helft van de aardappelschijfjes bovenop. (Gebruik hier je handen of een vork voor, zodat je de room niet volledig meeneemt.) Verdeel hier de overige prei overheen en daar bovenop opnieuw aardappelschijfjes. Schenk nu alle overgebleven room over de ovenschotel en plaats 45 minuten in de oven.
  • Wrijf de portobello’s in met wat olijfolie, zout en peper. Leg ze in een ovenschaal met de plaatjeskant naar onderen. Zet ze tijdens de laatste 15 minuten baktijd van de gratin ook in de oven.
Trefwoord glutenvrij, lactosevrij, vegan
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!