Verwarm de oven voor op 210 °C.
Snijd de bloemkool in roosjes, spoel deze grondig en dep ze droog. Verwijder de stelen van de venkel en snijd ook de taaie onderkant weg. Snijd de knol in tweeën en vervolgens in plakjes. Stort alle groenten op een bakplaat en schep om met 1 el rijstolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de groenten zo goed mogelijk over de plaat en plaats 20 minuten in de oven.
Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen. Pers de citroen uit en schep de ui om met 1 el van het sap. Zet opzij. (Hou het overige citroensap apart voor de dressing.)
Schenk het kokende water over de couscous. Voeg peper en zout toe, dek de couscous af (gebruik hiervoor een bordje/schaaltje i.p.v. folie) en zet opzij.
Bereid nu alle rauwkost en kruiden voor. Halveer de kerstomaatjes. Snijd de komkommer in de lengte in tweeën, schraap de zaadjes eruit met een lepeltje en snijd hem vervolgens in dunne plakjes. Snijd de puntpaprika in de lente in tweeën, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Hak alle verse kruiden fijn. Zet opzij.
Halveer de olijven en snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Zet opzij.
Maak de tahinpesto. Pers het teentje knoflook en doe het in een mini foodprocessor. Voeg 1 el water en alle andere ingrediënten toe, kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en mix tot je een romige saus bekomt. Voeg de overige el water toe als je tahinpesto wat lopender mag zijn
Hak de gezouten amandelen grof. Zet opzij.
Tijd om alles te mengen! Stort de rauwkost, couscous, rode ui (inclusief citroensap), verse kruiden, olijven en zongedroogde tomaten bij de geroosterde groenten op de bakplaat. Voeg 2 à 3 el tahinpesto toe en schep om. Schep tot slot ook de rucola erdoor. Werk de salade af met de gehakte amandelen.