Ga terug
+ servings

Regenboogwok met pindasaus en gebakken rijst

Knapperige groenten en smaakvolle gebakken rijst, afgewerkt met een pindasaus om duimen en vingers bij af te likken.
5 van 6 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor de wok

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 wortelen
  • 125 g champignons
  • 1 el rijstolie (of een andere olie die tegen hoge temperaturen kan)
  • 1 rode paprika
  • 1/2 broccoli
  • 50 g minimaïs
  • 1 rode chilipeper
  • 1 1/2 à 2 el sojasaus, naar smaak
  • 125 g sojascheuten
  • het sap van 1/2 limoen

Voor de pindasaus

  • 50 g 100% pindakaas (ik gebruik de creamy versie, maar je kan gerust ook de crunchy nemen)
  • 2 tl sojasaus
  • 3 el water
  • ca. 1 volle theelepel geraspte verse gember
  • versgemalen zwarte peper

Voor de rijst

  • 120 g volkorenrijst of zilvervliesrijst
  • 1 el sesamolie
  • 1 biologisch ei
  • 50 g diepvrieserwtjes
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de afwerking (optioneel)

  • fijne ringetjes lente-ui
  • korianderblaadjes

Instructies
 

  • Breng water aan de kook voor de rijst. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. (De rijst die ik gebruik, vraagt 18 minuten kooktijd.)
  • Snijd de ui in dunne halve ringen en de knoflook in heel dunne plakjes. Schrob de wortelen schoon (schillen hoeft dus niet) en snij ze in dunne schijfjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in kwartjes.
  • Verwarm de rijstolie in een grote wok en voeg de ui en knoflook toe. Roerbak deze gedurende enkele minuten en voeg vervolgens de wortelen en champignons toe. Roerbak opnieuw zo’n 3 à 5 minuten.
  • Verwijder intussen de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snijd deze in dunne reepjes. Snijd de broccoli in kleine roosjes en halveer de maïskolfjes. Voeg deze groenten toe aan de wok en roer goed om. Zet een deksel op de wok en laat de groenten nog zo’n 5 minuten bakken op een matig hoog vuur. Roer tussendoor regelmatig om.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de chilipeper en snijd deze in dunne reepjes. Voeg bij de groenten. Voeg ook de sojasaus toe.
  • Maak intussen het pindasausje. Klop de pindakaas los met de sojasaus en het water. Dit ziet er in het begin wat vreemd uit, alsof het mengsel lijkt te schiften. Maar dat is helemaal normaal! Gewoon blijven roeren. (Ik gebruik hier een klein spiraalkloppertjes voor, wat het proces danig versnelt! Mijn exemplaar is van een oude collectie van Ikea. Intussen is er een nieuwe variant beschikbaar, maar die heb ik dus niet zelf getest. Op Bol vind je wel nog exact dezelfde als het kloppertje dat ik gebruik). Breng de pindasaus verder op smaak met de versgeraspte gember en flink wat versgemalen zwarte peper.
  • Tip: Als je groenten al gaar zouden zijn vóór je pindasaus en rijst klaar zijn, zet het vuur onder de wok dan uit en laat het deksel van de pan, zodat de groenten zeker niet overgaar worden. Dat is echt een no go bij een wok. Vlak voor het serveren kan je de groenten kort terug opwarmen op een hoog vuur.
  • Giet de rijst af en verwarm 1 eetlepel geroosterde sesamolie in de kookpot. Zet het vuur laag, voeg de rijst toe en meteen ook het ei en de erwtjes. Roer om (zonder stoppen) tot het ei gestold is en de erwtjes ontdooid zijn. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Voeg intussen de sojascheuten en het limoensap bij de groenten. Schep goed om tot alles vermengd is en de groenten warm zijn.
  • Serveer de rijst met de groenten en het pindasausje. (Je kan het sausje indien gewenst ook al (gedeeltelijk) onder de groenten scheppen, maar ik hou liever alles apart. You do you, zou ik zeggen.) Werk eventueel af met wat fijne ringetjes lente-ui en/of verse koriander. Smakelijk!
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord glutenvrij, veggie, lactosevrij