Ga terug
+ servings

Japanse champignonsoep

Deze romige Japanse champignonssoep brengt het beste van het paddenstoelenseizoen naar boven. Heerlijk afgewerkt met de edamameboontjes, een smeuïg gouden eitje, lente-ui en sesamzaadjes.
3 van 1 stem
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Soep, Hoofdgerecht, Lunch
Porties 2

Benodigdheden

  • 1 blender of krachtige staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de soep

  • 500 g witte champignons
  • 50 g shiitake paddenstoelen (optioneel)
  • 4 lente-uitjes
  • 3 dikke tenen knoflook
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 20 g verse gember (gewogen na het schillen)
  • 1,2 l kokend water
  • 3 norivellen
  • 2 el sojasaus
  • het sap van 1/4 grote citroen (of 1/2 kleine citroen)
  • versgemalen zwarte peper

Voor de topping

  • 2 biologische eieren
  • 100 g shiitake paddenstoelen (of eventueel kastanjechampignons of oesterzwammen)
  • 100 g shimeji paddenstoelen (=die met een klein hoedje en een lange steel - of andere soort)
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 150 g diepgevroren edamameboontjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • een snuifje chilivlokken
  • een grote handvol spinazie
  • sesamzaadjes (ik gebruikte zowel wit als zwart sesamzaad, maar je kan ook voor één soort kiezen)

Instructies
 

  • We beginnen met de soep. Borstel de witte champignons en de shiitake schoon en snijd ze in plakjes. Verwijder de worteltjes (en indien nodig het buitenste blad) van de lente-uitjes schoon en spoel ze grondig. Hou zo’n 5 groene delen apart (voor de afwerking) en hak de rest in ringetjes (zowel het groene als witte deel). Verwijder de schil van de knoflookteentjes en kneus ze. (Dat kan je makkelijk doen door het lemmet van een koksmes er vlak op de leggen en hier met de muis van je hand een stevige duw op te geven.)
  • Verhit 1 eetlepel sesamolie in een grote kookpot en roerbak de gekneusde knoflook tot deze goudbruin begint te kleuren. Voeg de gehakte witte champignons en lente-uitjes toe en roerbak zo’n 5 minuten op relatief hoog vuur. (Zorg ervoor dat eventueel vocht verdampt en dat de champignons lichtjes bruin kleuren.)
  • Snij de gember in schijfjes en voeg deze toe aan de champignons. Schenk ook het water en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de norivellen één voor één in het kokende water zakken. (Niet alle drie tegelijk dus, dan gaan ze één grote bal vormen.) Laat gedurende 15 minuten koken.
  • Bereid intussen de toppings. Snijd de overgebleven lente-uitjes in dunne ringetjes en zet opzij. Breng water aan de kook en kook de eieren gedurende 7 minuten. Spoel ze onder koud stromend water en zet opzij.
  • Snijd de overgebleven shiitake in plakjes en haal de shimeiji paddenstoeltjes uit elkaar. (Schoonborstelen is enkel nodig als er nog aarde te bespeuren is.) Verhit 1 eetlepel sesamolie in een pan en roerbak de paddenstoelen op een relatief hoog vuur. Voeg de edamame en 1 teentje geperste knoflook toe en breng op smaak met 1 eetlepel sojasaus, ½ theelepel gerookt paprikapoeder, wat versgemalen zwarte peper en een snuifje chilivlokken. Roerbak enkele minuten en voeg tot slot de spinazie toe. Laat deze ongeveer een minuutje meestoven.
  • Tijd voor de samenstelling! Mix de soep fijn. (Ik gebruik hier een blender voor, omdat dit een heel romig, glad en luchtig resultaat geeft.) Roer het citroensap door de soep. Pel de eieren en snijd ze in de lengte in twee. Schep de soep in kommen, verdeel de gebakken champignons eroverheen, leg de eitjes erbij en strooi er wat lente-ui en sesamzaadjes overheen. Smakelijk!
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord glutenvrij, veggie, lactosevrij