Ga terug
+ servings

Grieks auberginestoofpotje met orzo

Boterzachte aubergines, knapperige paprika, smaakvolle olijven, romige Griekse yoghurt en smeuïge orzo, dit gerecht heeft het allemaal. Zomers maar toch met een hoog comfortfood-gehalte!
5 van 5 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Diner
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor het auberginestoofpotje

  • 1 grote rode ui
  • 2 el olijfolie
  • 2 aubergines
  • 1 rode paprika
  • 2 à 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl kaneel (of wat minder, als je niet per se fan bent)
  • een snuifje chilivlokken (of 1/2 tl harissa of pikant paprikapoeder)
  • 1 groot blikje dubbel tomatenconcentraat (140 g, ='tomatenpuree')
  • 200 ml warm water
  • 80 g zwarte olijven, zonder pit
  • 3 trostomaten
  • het sap van 1/4 citroen
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor het yoghurtsausje

  • 150 g Griekse yoghurt (volle of halfvolle, zie tips)
  • de geraspte gele schil van 1/2 citroen
  • een mini teentje knoflook, geperst (of snijd een klein stukje van een teentje voor het stoofpotje)
  • 1 el fijngehakte verse oregano (of 1/2 tl gedroogde oregano)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor erbij

  • 150 g volkoren orzo
  • enkele blaadjes verse oregano, voor de afwerking (optioneel)

Instructies
 

  • Hak de ui fijn. Verwarm 1 el olijfolie in een kookpot met antikleeflaag en roerbak de ui zo’n 5 minuten, tot hij glazig is.
  • Snijd de paprika in blokjes en de aubergine in halve maantjes. Voeg de groenten en de geperste look bij de ui en laat 10 minuten aanstoven, met het deksel op de pot. Voeg zout toe en roer regelmatig om. (Het zout onttrekt het vocht uit de groenten en vermindert de kans op aanbranden. Als het mengsel toch te droog zou worden, voeg dan 1 à 2 eetlepels water toe.) Snijd intussen de zwarte olijven in de lengte in twee.
  • Voeg alle gedroogde kruiden en specerijen toe en verhit deze zo’n halve minuut. Voeg het tomatenconcentraat, het warme water en de olijven toe. Schep goed om en laat op een zacht vuurtje sudderen.
  • Kook de orzo gaar volgens de aanwijzing op de verpakking (12 minuten) en maak intussen het yoghurtsausje. Schep hiervoor de yoghurt om met de citroenzeste, geperste look en verse oregano en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Snijd de tomaten in halve maantjes en voeg ze kort voor het serveren samen met het citroensap toe aan de groenten.
  • Verdeel eerst een dun laagje yoghurt over je bord, schep hier wat orzo bovenop en vervolgens het auberginestoofpotje. Werk af met wat verse oregano (en een flinke dot extra yoghurt!). Smakelijk!
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord vegan, glutenvrij, veggie, lactosevrij