Ga terug
+ servings

Loempia's uit de oven

Een superknapperig deegkorstje, een smaakvolle, groenterijke vulling en een heerlijk zoetzuur sausje, maken van deze loempia's een geweldig aperitiefhapje, waarmee je scoort bij iedereen!
4.86 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Aperitiefhapje, Appetizer
Keuken Aziatisch
Porties 18 stuks

Ingrediënten
  

Voor de loempia's

  • 1 rode puntpaprika
  • 2 wortelen
  • 2 tl olijfolie + extra om te bestrijken
  • 1 dikke teen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 rode chilipeper optioneel
  • 250 g sojascheuten
  • 3 à 4 lente-uitjes
  • een grote handvol bladpeterselie
  • een grote handvol verse koriander optioneel
  • 2 el sojasaus
  • 1 pakje filodeeg
  • enkele eetlepels aquafaba of een losgeklopt ei
  • sesamzaadjes om te bestrooien

Voor het sausje

  • 4 el curryketchup
  • 2 tl sojasaus
  • 2 el ananassap of zie tips

Instructies
 

De loempia's

  • Snijd de puntpaprika in dunne reepjes. Spoel de wortelen grondig (schillen hoeft dus niet) en snijd ze julienne. (Dit gaat heel vlot met een juliennesnijder.)
  • Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de paprika en wortel een minuut. Pers er de knoflook bij en laat verder bakken.
  • Verwijder eventuele taaie stukjes schil van de gember en rasp hem fijn boven de groenten. (Knijp het sap uit het vezelige deel dat overblijft maar gooi de vezels zelf weg.)
  • Snijd de chilipeper in dunne ringetjes en voeg hem bij de groenten. (Verwijder de zaadjes als je wat van de hitte van de chili wil wegnemen.)
  • Voeg de sojascheuten bij de wortel en paprika.
  • Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en hak de kruiden fijn. Schep de sojasaus door de groenten en voeg vervolgens ook de lente-ui en kruiden toe. Zet het vuur uit. (Zorg er wel voor dat overtollig vocht verdampt is. Indien de vulling nog heel nat is, laat het vuur dan iets langer aan.)
  • Bereid alles voor om de loempia's te beginnen vouwen. Zet een kleine kommetje olijfolie klaar en maak twee schone keukenhanddoeken vochtig. Zet een bakplaat klaar, Haal het filodeeg uit de verpakking en vouw het voorzichtig open. Dek het filodeeg steeds af met een vochtige doek.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Haal voorzichtig een vel filodeeg van de stapel en leg dit verticaal op je snijplank. Snijd het in drie lange repen en smeer ze in met een dun laagje olijfolie. Leg wat van de vulling links onderaan een reep filodeeg en vouw de rechteronderhoek van de reep over de vulling heen, zodat je een driehoekje bekomt. (Bekijk zeker ook de foto's bij de tips!) Vouw het driehoekje nu over de bovenste zijde, naar boven toe. Vouw het vervolgens over de schuine zijde, naar boven toe en ga zo verder tot helemaal bovenaan de reep filodeeg, zodat de vulling volledig verpakt zit. Leg de loempia op de bakplaat en drapeer de tweede vochtige handdoek eroverheen. Herhaal dit tot alle vulling op is.
  • Bestrijk alle loempia's met een dun laagje aquafaba (of ei) en strooi er de sesamzaadjes overheen. Plaats 25 minuten in de oven. Serveer meteen (of zie tips).

Het sausje

  • Klop de curryketchup los met de sojasaus en het ananassap en serveer het zoetzure sausje bij de loempia's.
Delen op Facebook
Trefwoord vegan, veggie, lactosevrij