amandelcrumble van rabarber, peer en gember

Amandelcrumble van rabarber, peer en gember

Het rabarberseizoen is begonnen en ik ga jullie spammen met enkele rabarberrecepten, want ik ben een grote fan! Rabarber is speciaal. Het is een buitenbeentje in de groente- en fruitwereld. Plantkundig gezien is het een groente, maar toch wordt het in zoetigheid verwerkt. Bij ons althans, want in Koerdistan hebben ze de gewoonte om gezouten rabarberstengels te eten.
Niets van dat hier. Ik ga jullie verwennen met enkele dessertjes. Groenten als nagerecht dus, omdat het kan.
Als eerste stel ik deze crumble aan jullie voor. Al duizend keer klaar gemaakt en verorberd als ontbijt, vieruurtje, dessert… – grote fan, zoals ik al zei.
De combinatie van de zure rabarber, de zoete peer en de pittige gember zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar ook voor een ongelooflijk lekkere geur! De crumbletopping bestaat hoofdzakelijk uit noten, wat ongelooflijk veel smaak geeft aan deze krokante toplaag. Geniet ervan!

amandelcrumble van rabarber, peer en gember

Ingrediënten voor 2 dessertjes:

1 rabarberstengel
1 peer, gespoeld maar niet geschild
1 kl bakgember of gekonfijte gember (zie tips)
2 kl steviapoeder
10 g koude boter (of kokosolie als je het veganistisch en/of lactosevrij wil houden – zie tips)
20 g gemalen amandelen
een handjevol geschaafde amandelen (ongeveer 20 g)
¼ tl kaneel
2 tl rijstsiroop (of honing)
light Griekse yoghurt, om te serveren (of Alpro soya ‘op te kloppen’ of een plantaardige yoghurt als je het veganistisch en/of lactosevrij wil houden – zie tip)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schil de rabarber. Dit kan je het beste doen, door de schil als het ware los te trekken. Je kan een goed instructiefilmpje vinden via DEZE LINK. (De eerste 30 seconden volstaan. Daarna komt er nogal veel suiker en bloem aan te pas.)
    Snijd vervolgens in stukjes van ongeveer 1 cm. Snijd ook de ongeschilde peer in stukken. Die mogen wat groter zijn, vermits peer een kortere gaartijd heeft dan rabarber.
  3. Schep het fruit om met het steviapoeder en de gember. Verdeel het over 2 vuurvaste schaaltjes en plaats 10 minuten in de oven.
  4. Bereid intussen de crumble: vermeng de gemalen en geschaafde amandelen met de kaneel en verdeel er met je vingers de boter en rijstsiroop door. Zet dit mengsel in de koelkast (ook al is het nog maar enkele minuten) tot je het nodig hebt.
  5. Verspreid de crumble met je handen over het fruit en plaats nog 15 minuten in de oven.
  6. Zoet de Griekse yoghurt eventueel met een klein snuifje steviapoeder als je dat nodig vindt en serveer deze erbij.

Tips:

Eerst even mijn andere rabarberrecepten op een rijtje zetten voor ik de tips bij dit receptje opsom! Wie een even grote rabarberfan is als ikzelf, moet zeker een kijkje nemen bij de volgende lekkernijen 🙂

Ik gebruik hier altijd éénpersoons ovenschaaltjes voor, om het elegant te houden. Het fruit verliest namelijk nogal wat vocht, dat een heerlijk geurend sausje vormt. Maar van zodra je de crumble moet opscheppen, wordt dat een gesmos. Bovendien vernietig je zo ook de mooie bruine korst. En het oog wil ook wat natuurlijk.

Je kan de boter vervangen door kokosolie om dit gerecht veganistisch te houden. Lukt perfect en is heerlijk! Mijn persoonlijke voorkeur gaat toch naar boter: het verschil is subtiel, maar ik vind de crumble net wat krokanter en ik hou ook van de euhm… vettige smaak.

De yoghurt voor erbij kan je makkelijk vervangen door een plantaardige variant. Of door Alpro soya ‘op te kloppen’. Deze vind je in de Carrefour (niet in Delhaize of Colruyt) terug bij de slagroom en room. Het is iets (niet zo choquerend veel) lichter dan gewone slagroom, maar het is vooral zoooooooveel lekkerder! Ik weet wel dat er over smaken niet te discussiëren valt, maar ik wil het toch maar even meegeven.

Bakgember is gember op siroop en kan je o.a. bij Albert Heijn verkrijgen. Gekonfijte gember vind je ook bij Delhaize en in een goede Turkse winkel. Beide ingrediënten bevatten toegevoegde suiker. Ik zit daar niet mee, want de hoeveelheid die ik gebruik is beperkt. Met verse gember is dit dessert voor mij te pittig (en ik ben nochtans een echte ginger-addict). Ik zou dus aanraden om een snuif gemberpoeder te gebruiken, als je de gekonfijte en bak-gember wil mijden.

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten