Karola's Kitchen - ananascrumble

Ananascrumble à la Eva

Vorige maand kwam Eva Daeleman op dinner. Wat ik op als voor- en hoofdgerecht maakte en het interview rond haar glutenintolerantie, schreef ik al eerder voor jullie neer in de blogpost Eva komt eten! (klik hier). Maar het recept voor het deze ananascrumble hadden jullie nog tegoed 😉 Het is een recept van Eva zelf, opgenomen in het kleine dagboekje dat ze voor het glutenvrije merk Schär samenstelde. Dat ananas haar lievelingsfruit is, zal geen enkele lezer van Factor 25 ooit vergeten. Ik moest dan ook niet lang nadenken over wat ik haar als nagerecht zou voorzetten. Een behoorlijk grote portie, na al twee eerdere gangen, maar we kregen het toch allebei vlotjes op 😀 Een heerlijke afsluiter van een heerlijke avond met een heerlijk mens.

Karola's Kitchen - ananascrumble

Ingrediënten voor 2 grote eters:

1/3 ananas, schil en harde kern verwijderd en in blokjes
60 g blauwe bessen
60 g glutenvrij meel (bv. Schär bakmeel op basis van maïs) of speltbloem (indien je niet glutenintollerant bent)
50 g boekweitmeel
20 g zoute crackers (Eva gebruikt hiervoor heel graag de Schär Salti) oftewel 20 g amandelschilfers en een snuifje fleur de sel
40 g kokosolie
50 g rijstsiroop
kokosyoghurt, voor erbij (plantaardig, als je veganistisch bent – ik gebruik de Alpro kokosyoghurt)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vermeng de twee soorten bloem en kneed er de kokosolie en rijstsiroop doorheen. Als het snel moet gaan, kan je de kokosolie op voorhand wat smelten. Als je niet zo op de tijd hoeft te letten, kneed de kokosolie dan met je vingertoppen door de bloem. Zo krijg je een authentieker “kruimel”-effect.
    Breek de zoute crackers in grote stukken en meng ze onder het deeg. Verkruimel ze niet te fijn, want die grote stukken zorgen net voor een leuke beet.
  3. Verdeel de ananas en bosbessen over twee vuurvaste schaaltjes en verdeel hier bovenop het crumble-deeg. Plaats zo’n 25 à 30 minuten in de oven en serveer met wat kokosyoghurt.

Karola's Kitchen - Eva Daeleman - ananascrumble

Tips:

Een crumble kan je maken van zo ongeveer alle soorten fruit. Als je het veganistisch en/of lactosevrij wil houden, gebruik dan kokosolie. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan goede boter als vetstof, omwille van de lekkere smaak en geur!

Ik maakte eerder al andere crumbles, waarbij ik geen bloem of andere koolhydraatbron toevoeg, maar enkel werk met noten en notenmeel (respectievelijk met amandelen en hazelnoten):

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten