Appeltorentje met bosbessen en een amandelkoekje

‘Sweet Tooth’ is my middle name! Ik zou dan ook een heel verdrietig mensje worden van een leven zonder zoetigheden. Alle dagen taart en koekjes, daar is mijn lijf helaas niet tegen bestand. Naast extra kilo’s zorgt suiker ook voor sufheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Alle het trendy zogenaamde “guiltfree” of “gezonde” gebak met kokosvet, havermout, noten, cacao (die uiteraard rauw moet zijn) en gedroogd fruit mogen dan wel voedzaam zijn, lijnvriendelijk zijn ze jammer genoeg quasi nooit. Wel integendeel: de grote hoeveelheden calorieën en vetten zorgen ervoor dat ik bij kom en mijn maag en darmen hebben moeite om zo’n energiedense kost te verteren.

Met een beetje creativiteit kan ik mijn zoete tand toch bekoren. Want ook met heel lichte en eenvoudige ingrediënten kan je prachtige desserts maken. Compleet schaamteloos en zonder enig schuldgevoel, noch spijsverteringskwaaltjes genieten, dat is mijn missie, bij het maken (en vervolgens eten) van dessertjes. Met dit mooie, overheerlijke fruittaartje beschouw ik deze missie als geslaagd.
Maar da’s niet enkel mijn verdienste.

Ik zou voor Ons Mama koken en het hoofdgerecht, broccoli en geroosterde rode biet, met avocado en feta, was al zo goed als klaar. Ik had nog tijd over, dus in mijn hoofd begon er zich een vaag idee voor een appeldessertje te ontwikkelen. Ik ging het wel ineen flansen als we nog zin hadden in iets zoets, na al die groenten.
Ik ben een dochter van mijn moeder. Dus uiteraard hadden we allebei nog heel veel zin in een nagerecht. Ik begon een beetje te prutsen met appelen en amandelen. Ons Mama weet dat ik in mijn keuken graag baas ben. Zelfs het opruimen en afruimen doe ik liever zelf. Mijn territorium en zo van die dingen. Ons Mama weet ook dat ik zwart wil als de rest wit zegt.
Ze liet daarom heel af en toe, op haar allerliefste en mama-achtigste manier, als luchtige conversatie vermomde ideetjes vallen, om mijn vage appeldessert beter te maken. Dit appeltorentje werd meteen, om allerlei redenen, mijn lievelingsdessert.

appeltaartje metmijnmama (800x469)

Ingrediënten voor 2 taartjes:

1 grote appel, gespoeld maar niet geschild
4 el bosbessen, vers of uit diepvries
een handvol amandelschilfer
1 tl honing
½ tl steviapoeder
kaneelpoeder
Alpro sojaroom ‘op te kloppen’ (of een andere (plantaardige) slagroom of volvette yoghurt naar keuze)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verhit de honing in een klein pannetje. Wanneer deze gesmolten is, meng je er de amandelschilfers onder. Schep goed om, zodat alle nootjes bedekt zijn met honing.
Leg een bakpapiertje op een bakplaat en verspreid de honingamandelen uit over het papiertje. Maak er zo’n dun mogelijk laagje van (wat een beetje prutswerk is door de plakkerigheid) en plaats 4 à 5 minuten in de oven. Loop niet te ver weg! De nootjes moeten goudbruin zijn. Van zodra ze dat punt voorbij zijn, worden ze razendsnel bruiner en bitterder.
Haal de honingamandelen uit de oven en laat afkoelen.

Spoel de appel grondig en verwijder het klokhuis met een appelboor. Schil hem echter niet! Snijd vervolgens in schijven van enkele millimeters dik. Doe dit voorzichtig, zodat je mooie, hele ringen bekomt. Leg een bakpapiertje op een bakplaat en schik de appelringen erop. Leg ze zoveel mogelijk verspreid, maar als ze hier en daar overlappen is dat zeker geen ramp. Strooi zuinig wat kaneel over de schijven, naar eigen smaak en plaats 15 minuten in de oven.

Verhit intussen de bosbessen in een pannetje met ½ tl steviapoeder, tot ze warm en gaar zijn. Klop ook de sojaroom superstijf. De honingamandelen worden na een kleine 10 minuten afkoelen hard. Breek de koek in enkele grote stukken, van zodra dit het geval is.

Tijd om het taartje samen te stellen!
Stapel de helft van de appelschijven zorgvuldig op elkaar. Schep in het gaatje, in het midden de helft van de bosbessen. Gebruik zeker ook het bosbessensap! Maak je geen zorgen over eventuele verdwaalde druppels. Het sap heeft een prachtige kleur, dat kan je bordje nooit lelijk maken. Schep vervolgens een kleine eetlepel stijfgeklopte sojaroom op het taartje en steek daar twee stukken honingamandelkoek in.

Bewonder je eigen creatie even en laat het je vervolgens, zonder enig schuldgevoel, ongelooflijk smaken!

Tips:

Rauw fruit na een maaltijd kan ik zelf niet goed verteren, maar met gegaard fruit heb ik geen enkel probleem. Dit komt omdat de hitte zorgt voor een “voorvertering” van het fruit. Dat maakt het je eigen maag en darmen wat makkelijker.

Andere nagerechten die voor de overgrote meerderheid uit fruit bestaan, vind je via de links hieronder:

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten