Karola's Kitchen - Bramencrumble

Bramencrumble

‘(Na)zomerfruit in mijn lievelingsdessert’, dat had evengoed de titel van dit recept kunnen zijn. Crumble is my all time favorite en in een Karola’s Kitchen-versie wordt dit bekende nagerecht zelfs een evenwichtig ontbijt. Door te kiezen voor voedzame ingrediënten, zoals vezel- en eiwitrijke havermout en noten, boordevol gezonde vetten én door de hoeveelheid toegevoegde suikers (in dit geval ahornsiroop) tot een minimum te beperken, kan je deze bramencrumble zonder schroom opeten op een nuchtere maag. De ultieme weekend-ochtendverwennerij of een lekker, comfy, snelklaar dessertje na een vermoeiende dag.

Ik ga voor dat laatste, momenteel, comfortfood tijdens een hersenloos tv-programma, onderuitgezakt in de zetel. Want sinds een aantal maanden is elke dag hier een vermoeiende dag. Doordat al mijn tijd en aandacht naar mijn tweede boek gingen, stapelden to do’s zich op en stelde ik professionele, persoonlijke en sociale taken en gelegenheden uit. Van zodra de Grote Boekdeadline achter de rug was, kwam die waslijst als een lawine op me af, waardoor de mallemolen waarin ik mezelf sinds mei had gepropt gewoon verder draaide. Misschien wel sneller dan daarvoor.

Mijn best doen is momenteel niet goed genoeg. Want ik laat klanten wachten, vind geen tijd om lezersvragen en sociale media-reacties te beantwoorden, slaag er niet in het huishouden op orde te krijgen, laat staan om wat broodnodige, gezonde ontspanningstijd in te lassen. Het lijkt wel of ik voortdurend iedereen teleurstel, opdrachtgevers, volgers, mijn lief, vriendinnen en bovenal mezelf. Niet leuk. Gelukkig groeit die baby in mijn buik gewoon vanzelf en doet mijn lichaam alles wat moet, zonder dat ik ook daar nog over moet nadenken.
Volgende week gaan we op vakantie. Eindelijk. EINDELIJK. Ik gaf mezelf geen dagje meer vrij sinds … ? Haven’t got a clue.

Ik ben niet zo van het klagen. En ik ben dankbaar dat ik mijn job ontzettend graag doe. Ook al is dat soms net de grote oorzaak van mijn workahol-isme. Maar eens ventileren doet deugd, ken je dat? Zo de druk eventjes van de ketel laten. En bij gebrek aan collega’s gebruik ik jullie even als uitlaatklep (dank u wel daarvoor), kletsend en klagend bij het koffie-apparaat tijdens de pauze. Als het even kan met een bramencrumble’tje erbij.

Karola's Kitchen - Bramencrumble

Ingrediënten voor 2 personen:

125 g braambessen
1 rijpe nectarine (of 2 kleine pruimen)
de fijn geraspte schil van 1 biologische citroen (grondig gespoeld)
10 blaadjes verse rozemarijn (optioneel), heel fijngehakt
¼ tl stevia
30 g havermout (glutenvrije havermout, als je intolerant bent)
10 g amandelmeel
10 g amandelschilfers
1,5 tl kokosolie
1,5 tl ahornsiroop
een snuifje fleur de sel, optioneel

(plantaardige) yoghurt, slagroom of vanille-ijs, voor erbij

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de braambessen in twee, ontpit de nectarine en snijd in stukjes. Schep het fruit om met de citroenzeste, fijngehakte rozemarijn en stevia en verdeel het mengsel over twee vuurvaste schaaltjes.

Vermeng de havermout, het amandelmeel en de amandelschilfers met de kokosolie, ahornsiroop en een snuifje fleur de sel met behulp van een vork. (De crumble moet een kruimelige textuur hebben.) Verdeel de crumble over het fruit en plaats 20 à 25 minuten in de oven, tot de korst goudbruin is. Serveer warm met wat plantaardige yoghurt (in het geval je dit als ontbijt eet) of met slagroom of vanille-ijs (wanneer het een dessert is).

Tips:

Ook zo’n crumble-fan? Probeer dan ook eens volgende recepten uit:

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten