Search

Citroenpudding met rode vruchten

In ons kot blijven en onze uitstapjes tot een minimum beperken. Dat is nog steeds de boodschap. Natuurlijk is dat een belemmering van onze vrijheid, maar ik heb de indruk dat het bij heel veel mensen de creativiteit prikkelt: spelen en leren met de kinderen, zichzelf bezighouden met puzzelen, muziek maken, macramé-en, whatever works! En ook in de keuken leven heel wat mensen zich uit met bakken en koken. Om dat aan te moedigen lanceerde Delhaize de wedstrijd #SamenKokenDoetGoed. Zes Delhaize-chefs deelden enkele comfortfood recepten met de opdracht om hun gerecht te hermaken, al dan niet met een twist. Als je een foto hiervan deelt op je sociale media, met de hashtag #SamenKokenDoetGoed maak je kans op één van zeshonderd restaurantbons ter waarde van €100. Op die manier wil Delhaize ook de horeca steunen. (Deelnemen aan de wedstrijd kan nog tot 14 april 2020. De inspiratiegerechtjes van de chefs vind je op de sociale media van Delhaize.)

#SamenKokenDoetGoed

Ik liet me voor #SamenKokenDoetGoed inspireren door de bodemloze bosbessentaart van chef Bart. Dat het resultaat deze Citroenpudding is, lijkt misschien allesbehalve logisch. De gedachtegang ging als volgt. De oorspronkelijke taart vraagt om 500 g verse bosbessen. Die had ik niet in huis. En voor mij was het van meet af aan duidelijk dat ik voor het maken van dit gerecht niet de deur uit zou gaan om boodschappen te doen. (Als ik al 500 g bosbessen staan had, zou ik ze trouwens voorbehouden voor mijn ontbijt.) Diepgevroren rode vruchten moesten dus volstaan! Mijn eerste idee was om een vulling te maken op basis van eieren, zoals bij de Gebakken ricotta met bessen en de Rabarberclafoutish. En zoals in het oorspronkelijke recept van chef Bart. Daarvoor had ik eieren genoeg in huis. Deze hield ik echter toch liever voor een lunch of hoofdgerecht. Geen eieren dus.

Zijden tofu als alternatief voor ei-roomvulling

Mijn brein sprong toen naar het typische veganistisch alternatief voor een ei-roomvulling: silken tofu. Zo’n pakje had ik nog liggen en was bovendien dringend aan consumptie toe. En om eens niet in de voorspelbare cheesecake categorie te vallen, kwam ik uit bij een romige, frisse pudding. Super eenvoudig, want je hebt geen extra stijfmakers nodig zoals agar agar of gelatine en nostalgisch, comforty lekker. De silken tofu of zijden tofu die ik gebruikte, komt van bij Delhaize. Hij kwam hier voor de eerste keer aan bod in mijn Silky chocolade met frambozen dessert. (In die blogpost toon ik ook de verpakking, voor als je je hier een beeld van wil vormen.) Heb je deze niet in huis of kan je ‘m niet vinden, dan komt kwark of stevige yoghurt zeker ook in aanmerking. Die heeft niet de jelly textuur van pudding, maar dan noem je het maar Citroenroomkaas met rode vruchten. Klaar!

Zijaanzicht: rechts een bord met een glaasje citroenpudding met rode vruchten en een gouden lepel links een servette

Citroenpudding met rode vruchten

Citroenpudding of citroenroomkaas met rode vruchten, romig, fris en bovendien super eenvoudig en helemaal plantaardig
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur 20 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Ontbijt, Dessert
Porties 4

Benodigdheden

  • 1 blender

Ingrediënten
  

Voor de rode vruchtenlaag

  • 250 g diepgevroren rode vruchten
  • 1 tl steviapoeder (of meer naar smaak - of een andere zoetmaker naar smaak)
  • 50 ml water
  • 1 el chia- of lijnzaad

Voor de pudding

  • 1 pakje zijden tofu (= 400 g) zie tips
  • 40 g agavesiroop( (of ahorn- of rijstsiroop - of vloeibare honing, als het niet vegan hoeft te zijn)
  • de fijngeraspte schil van 1 citroen (schrob deze vooraf grondig schoon)

Voor de afwerking (zie tips)

  • een handvol amandelschilfers, droog geroosterd
  • enkele gevriesdroogde (of verse) frambozen en/of aardbeien, verkruimeld
  • wat fijngeraspte citroenschil

Instructies
 

  • Verwarm de rode vruchten, 1 theelepel steviapoeder en 50 ml water op een laag vuurtje tot het fruit helemaal gaar is. Pureer de grootste stukken met je spatel, draai het vuur uit en laat 5 minuten afkoelen. Roer er 1 eetlepel chiazaad doorheen en laat nogmaals 10 minuten afkoelen. Verdeel de rode vruchtenjam over 4 glaasjes en plaats minstens 10 minuten in de koelkast.
  • Maak de verpakking van de zijden tofu wat open en laat het overtollige vocht eruit lopen. Breng de tofu in een blender, samen met de agavesiroop en citroenzeste. Blend tot je een homogeen mengsel zonder klonters bekomt. Doe dit in verschillende shifts, waartussen je de wanden van de blender afschraapt met een een pannenlikker.
  • Verdeel de pudding over de glaasjes en zet minstens 3 uur in de koelkast.
  • Werk af met de amandelschilfers, het gevriesdroogde fruit en wat citroenzeste.
Trefwoord Vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactosevrij

Indien je ingelogd bent op Instagram, kan je de verschillende stappen van dit recept in videovorm bekijken op de Karola’s Kitchen Instagrampagina, via deze link.

Citroenpudding met rode vruchten: tips & tricks

Zoals ik al schreef in de inleiding, kan je de zijden tofu vervangen door (plantaardige) kwark of stevige yoghurt.
Maak je dit recept voor slechts 2 personen, halveer dan de ingrediënten en gebruik de overige 200 g zijden tofu voor het maken van de Silky chocolade dessertjes. Een aanrader! In tegenstelling tot deze zachte puddingtextuur, zorgt de reactie van de tofu met donkere chocolade daar voor een stevige, romige consistentie.

Laat je inspireren door je voorraadkast en diepvriezer. Je kan als topping ook wat donkere chocolade over de pudding heen raspen of er een speculoosje boven verkruimelen. Heb je enkel exotisch fruit in diepvries, maak daar dan op dezelfde manier een jam van en werk de pudding af met geroosterde kokos- in plaats van amandelschilfers of pistachenoten.

Je kan het misschien moeilijk geloven maar deze citroenpuddinkjes kan je perfect als ontbijt eten. De zijden tofu is arm aan calorieën en rijk aan eiwitten, het fruit levert je veel vezels, vitaminen en mineralen en de zaadjes en amandelen zorgen voor gezonde vetten.


Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize.
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

24 reacties

  1. 5 sterren
    Dit recept al meerdere keren gemaakt. Laatste keer op een familiefeest… Niemand geloofde mij als ik zei dat het hoofdingrediënt tofu is! 😉 Ik doe er trouwens ook nog wat citroensap bij, lekker fris! Dankjewel voor -alweer- een toprecept!

  2. Hoi Karolien,
    Ik maak momenteel de cheesecake in een potje uit het kookboek. Bij mij komen de boudoirkoekjes naar boven wanneer het kaasmengsel erbij komt en op jouw foto liggen die mooi onderaan. Ze eerst bevochtigen is vast geen optie vermits de koekjes het kaasmengsel moeten absorberen? Verder vind ik het een heerlijk makkelijk receptje waarvoor dank 😉

    1. Hey Ann, dat is wel vreemd want dat hebben wij nog nooit gehad… Zou je kaasmengsel te dun kunnen zijn? Bevochtigen zou ik zeker niet doen.
      Laat gerust iets weten.
      Liefs
      Isabelle
      Team Karola’s Kitchen

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!