Zoeken

Exotische pannenkoekjes

Het is weer zover! In de nieuwste editie van Delhaize magazine staat er – intussen voor de derde keer – een Karola’s Kitchen-receptje te blinken! En met heel veel plezier deel ik het uiteraard ook hier op de blog.
Daar waar de vorige recepten die ik voor Delhaize magazine ontwikkelde behoorlijk in my comfortzone lagen, vormde deze opdracht toch ietsjes meer van een uitdaging. In april vroeg Delhaize me iets te doen rond ‘asperges op Vlaamse wijze’ (klik hier voor het resultaat) en in juli waren ‘tomates farcies’ het middelpunt van de belangstelling (klik hier voor het recept). Twee keer groenten, dus dat zag ik meteen helemaal goed komen. Voor mijn derde fotoshoot was het thema opnieuw een superlekkere klassieker: pannenkoeken! Maar traditionele pannenkoeken vragen om bloem, melk en eieren… En dan hebben we het nog niet eens over de suiker die erbovenop gestrooid wordt 😉 Toch niet iets wat ik tot mijn dagelijkse kost reken.
Mijn favoriete klassieke pannenkoek is die uit Tearoom Veneziana in Middelkerke, met boter en bruine suiker. Ook al is de gemiddelde leeftijd van de Veneziana-bezoeker met gemak tweemaal de mijne, als ik in Middelkerke ben, mag die – en alleen die – pannenkoek na een stevige wandeling niet ontbreken. Omdat ik er niet aan twijfel dat jullie inspiratie genoeg hebben om jezelf op tijd en stond eens te verwennen met dergelijk lekkers, hou ik de recepten die ik met jullie deel toch liever 100% Karola’s Kitchen-proof: voedzaam, lijnvriendelijk en licht verteerbaar. En uiteraard: LEKKER!

Karolien Olaerts - Delhaize Magazine
Fotografie door Studio Wauters

Na enig geëxperimenteer kwam ik tot deze pannenkoekjes zonder bloem, melk en suiker. De basis wordt gevormd door eieren, geprakte banaan en geraspte kokos, waardoor je als vanzelf een exotische vibe krijgt. Wat citroenzeste en gepaste toppings maken het plaatje compleet. Het resultaat is heerlijk! Kleine, fluffy pannenkoekjes die als ontbijt en als dessert dienst kunnen doen. Hoe je de pannenkoekjes afwerkt, kan je uiteraard helemaal zelf kiezen, maar één van mijn favoriete ingrediënten zijn de Delhaize kokosschilfers. Niet te verwarren met geraspte kokos. De schilfers zijn veel groter en ze hebben niet alleen ontzettend veel smaak, maar geven ook een heel fijne crunch aan dit gerecht.

Karola's Kitchen - Exotische pannenkoekjes
Styling door Karolien Olaerts – Fotografie door Studio Wauters

Ingrediënten voor zo’n 10 pannenkoekjes:

voor de pannenkoekjes:
100 g geraspte kokos
3 heel rijpe bananen
6 eieren
de zeste van 1 limoen
3 el kokosolie (of arachideolie of boter, als je niet gevoelig bent aan lactose)

enkele mogelijkheden voor de toppings:
een dikke (plantaardige) yoghurt die je lekker vindt (een kokossmaakje past hier extra goed bij) of kokosroom
50 g kokosschilfers, kort geroosterd in een droge pan
2 passievruchten
2 kiwi’s (of ander fruit)
enkele physalis (of andere bessen)
een handvol pistachenoten (of geroosterde amandelschilfers of andere noten)

Bereiding:

Maal de kokosrasp met behulp van een kleine foodprocessor of blender fijn tot een grof meel. (Ik vind dit een meerwaarde maar het blenden is geen must. Als je dit niet doet, hebben je pannenkoekjes een “vezelachtigere” beet.)
Klop de eieren los.
Prak de bananen tot een gladde puree.

Vermeng de gemalen kokos, de eieren, bananenpulp en limoenzeste tot een homogeen mengsel.

Verhit één eetlepel olie in een pan en schep voor elke pannenkoek twee eetlepels deeg op een hoopje. Draai elk pannenkoekje na enkele minuten om, wanneer de onderzijde goudbruin kleurt. Doe dit traag en voorzichtig, vermits de bovenkant lichtjes vloeibaar blijft in deze fase.

Schep enkele pannenkoekjes op een bord en werk af met de toppings. Serveer meteen, want pas gebakken zijn de pannenkoekjes het allerlekkerste!

Tips:

Laat de passievrucht niet weg! Schep de pulp bovenop de toefjes kokosyoghurt of -room: super mooi en fenomenaal lekker.

Heb je nog van die lekkere kokosschilfers over? Gebruik ze dan voor het maken van de Karola’s granola! (Het recept vind je hier op de blog en in mijn boek Gewoon Gezond.)

12 reacties

  1. Dag Karolien, kan je de ingrediënten ook allemaal in de blender doen en zo mixen? Of is het belangrijk om eerst de eieren los te kloppen? De gewone banaanpannekoekjes zijn hier alleszins een hit. Deze ga ik toch ook eens proberen.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!