Search

Appelpannenkoekjes

Eindelijk is er hier terug wat tijd vrij om te bloggen. Gewoon te bloggen. Net zoals Karola’s Kitchen begonnen is. Recepten en verhaaltjes delen, omdat ik daar zin in heb en omdat ze uit mijn hoofd moeten. Niet omdat ik het een opdrachtgever verschuldigd ben of een bepaald aantal websitebezoekers moet halen om op de radar te blijven. Enkel en alleen omdat ik graag kook en schrijf en mijn liefde voor gezond eten doorgeef. And nothing else. Heerlijk. HEERLIJK! Zo heerlijk dat ik het even moest expliciteren. Vergeef me.

De combinatie van wat meer tijd en ademruimte, de bevrijding die ik voel nu mijn tweede boek Karola’s Kitchen – elke dag gewoon gezond naar de drukker is (en ik er echt, maar dan ook echt niets meer aan kan veranderen) én de intrede van de herfst, mijn favoriete seizoen, maken dat mijn hoofd ontploft van de ideeën en mijn handen kriebelen om te koken en bakken. Drie dagen geleden deelde ik de Labneh met Midden-Oosters gekruide groenten en veggie gehakt met jullie en vandaag ben ik alweer helemaal enthousiast over deze Herfstige appelpannenkoekjes. Het is al euhm … heel, heel lang geleden dat ik nog op slechts enkele dagen tijd twee nieuwe blogrecepten de wijde wereld in kon sturen and it feels good. Het is absoluut geen tempo dat te combineren valt met het runnen van een eenmanszaak, maar het is wel zo fijn om weer even helemaal te voelen hoe graag ik dit bloggen, de start van alles, doe. En omdat ik jullie helemaal niet per se iets wil vertellen over deze superlekkere, kruidige, hartverwarmende, herfstige ontbijtpannenkoekjes, behalve dat ze – zoals altijd – voedzaam, evenwichtig en eenvoudig zijn, neem ik het er even van om jullie iets te schrijven.

Lieve, lieve allemaal
Dank jullie wel voor al de prachtige en liefdevolle berichtjes. Naar aanleiding van ons huwelijk, om ons te feliciteren met het mini mensje dat in mijn buik groeit en om jullie enthousiasme over mijn tweede boek te delen. (Uhu. Het is hier druk geweest.)
Ik voelde de warmte tot in mijn kleine teentjes.
Het merendeel van de tijd sta ik in mijn keuken of zit ik achter de laptop. Dolgraag doe ik mijn job en elke dag opnieuw ben ik dankbaar dat ik dit kan doen. Maar vaak is het ook best eenzaam. Wat ik schrijf en bedenk en deel met de wereld via de blog, mijn boek(en) en sociale media komt op zoveel plaatsen terecht zonder dat ik er ooit weet van zal hebben. Wat jullie aanvangen met mijn recepten en tips en verhaaltjes, krijg ik vaak niet te zien of te horen. Karola’s Kitchen leidt een heel eigen leven, out there en dat is natuurlijk geweldig goed. Toch doet het elke keer heel veel deugd om foto’s en berichtjes te zien verschijnen op Instagram en Facebook en daarom voelt het zo zó bijzonder om omver geblazen te worden door een vloedgolf aan mooie woorden wanneer ik heuglijk nieuws te delen heb. Ik zie jullie misschien niet (vaak). Jullie zijn er wel. Ik hoef me dus helemaal niet eenzaam te voelen. En dat geeft me oprecht een zelfvertrouwen- en motivatie-boost. Dus: dank jullie wel.

Met heel veel plezier deel ik dan ook deze Herfstige appelpannenkoekjes met jullie. Het heeft al heel wat geregend en ook de komende dagen blijft het nat en grijs. Geen overbodige luxe dus om jezelf en je loved ones eens goed te verwennen met dit topontbijtje boordevol warme, kruidige smaken, heerlijk vers herfstfruit en een licht zoete toets. Kies je favoriete yoghurt of kwark voor een smeuïge topping en – last but not least – steek wat theelichtjes aan. Ja, zelfs bij het ontbijt. Genieten maar!

Karola's Kitchen - Herfstige appelpannenkoekjes

Ingrediënten voor 2 personen (8 pannenkoekjes):

Voor de pannenkoekjes:
150 g appel (= 1 middelgrote appel, gewogen zonder schil en zonder klokhuis)
125 g volkoren havermeel (of volkoren spelt- of tarwemeel)
200 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
1/2 tl kaneel
1/4 tl gemberpoeder
1/8 tl gemalen kardemom
1 tl vanille extract (zie tips)
2 tl ahornsiroop
2 tl bakpoeder
2 tl appelciderazijn
rijstolie (of een andere olie die tegen hoge temperaturen kan)

Voor erbij:
enkele schepjes (plantaardige) yoghurt of kwark, naar keuze
wat vers seizoensfruit (ik gebruikte hier vijgen en blauwe bessen)
eventueel extra ahornsiroop

Bereiding:

Rasp de appel grof. Klop het meel los met de sojamelk, alle specerijen en het vanille extract. Schep ook de geraspte appel en ahornsiroop erdoorheen.

Voeg het bakpoeder en de appelciderazijn toe aan de beslag, roer goed om en laat 20 minuten staan bij kamertemperatuur. (Het bakpoeder en de appelciderazijn krijgen zo de tijd om veel luchtbellen te vormen. Heb je geen geduld, laat het beslag dan minstens 5 minuten staan. De pannenkoekjes zullen dan minder fluffy zijn, maar nog steeds erg lekker.)

Laat 1 eetlepel rijstolie heel heet worden in een pan met antikleeflaag. Schep voor elk pannenkoekje 1 icescoop (zie tips – of 2 eetlepels) van het beslag op een hoopje, druk lichtjes aan en laat het deeg bakken tot de onderzijde goudbruin en stevig is. Draai elke pannenkoek voorzichtig om met behulp van een spatel en assisterende vork. Laat ook de andere kant enkele minuten bakken. Leg de gebakken pannenkoekjes op wat keukenpapier om overtollige olie te absorberen.

Herhaal dit proces tot al het pannenkoekendeeg op is. Vet de pan hierbij telkens opnieuw in.

Serveer de pannenkoekjes met een schepje (plantaardige) yoghurt en wat vers fruit.
Overgebleven exemplaren blijven zo’n drie dagen lekker en fluffy als je ze in een luchtdichte doos in de koelkast bewaart. Verwarm ze voor het serveren zo’n 45 seconden in de microgolfoven.

Tips:

Ik gebruik een icescoop (‘een ijslepel met tang’ dus, maar dat klinkt nogal omslachtig :)) om de pannenkoekjes in de pan te scheppen. Super handig en veel minder gedoe dan met eetlepels of een pollepel!

Goede vanille-extracten zijn – net zoals vanillepeulen – overheerlijk maar duur, door de zeer moeilijke teelt en arbeidsintensieve oogst die vanille vraagt. Bovendien zorgen de steeds extremere weersomstandigheden ten gevolge van de klimaatopwarming ervoor dat oogsten vaak mislukken, wat de prijzen nog meer de hoogte in jaagt. Een beetje onze eigen schuld dus. Het vanille-extract dat ik altijd gebruik is het Vanilla Extract van Dille & Kamille. De goedkopere synthetische extracten die je in de supermarkt vindt kunnen dienen als alternatief in dit recept. Gebruik dan echter ½ tl (in plaats van 1 tl) vermits de synthetische (en alcohol-)smaak anders overheerst.

Nog meer pannenkoekjesontbijtinspiratie nodig? Kijk dan ook eens naar de volgende recepten:

Exotische pannenkoekjes – Zoet pannenkoekjes zonder granen of suiker. Heerlijk!

Courgettepannenkoekjes met rasijsjestartaar – Voor de fans van een hartig ontbijt of fervente brunchers is dit een ideaal recept. Verrassend en verrassend eenvoudig.

47 reacties

  1. Lekker met wat cottage cheese, zelfgemaakte (low sugar) confituur, blauwe besjes en nog wat extra ahornsiroop.
    Fluffy waren ze echter niet, ondanks de 20min wachttijd.
    Maar bon, alsnog lekker hoor

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!