Search

Verse kaas met aardbeiencoulis en haver cookie crunch

Het aardbeienseizoen is opnieuw aangebroken en er gaat geen dag voorbij zonder dat ik een grote portie naar binnen speel. Ik ben er gewoon verzot op: bij het ontbijt, als tussendoortje of ’s avonds laat nog wat snoepen voor de televisie. Heerlijk! De overgrote meerderheid van de vruchtjes komt uit de winkel, maar voor het eerst sinds jaren is de oogst uit mijn tuintje ook noemenswaardig. Ik plantte begin april zes aardbeienplantjes in potten die op een zonovergoten plaats aan de muur hangen en het is echt een succes. Er kunnen veel minder beestjes aan, heb ik de indruk en de quasi non-stop zon maakt dat ik elke dag wel enkele bloedrode aardbeien kan plukken. Ze smaken zoeter dan de gemiddelde winkelaardbei en ik proef precies ook een vleugje jasmijn. Onweerstaanbaar en ik spaar mijn eigen gekweekte aardbeitjes dan ook om ze puur op te eten, zonder enige opsmuk.

KitchenAidMijn liefde voor aardbeien maakte dat ik niet lang moest nadenken toen KitchenAid me vroeg om ter ere van hun honderdste verjaardag een rood gerecht te maken. Rood, net zoals hun limited edition collectie dieprode toestellen, die ze Queen of Hearts doopten. Ook al vraagt dit gerecht niet per se om een KitchenAid staande mixer, het is gewoon zo geweldig leuk om het iconische toestel te gebruiken dat ik er zelfs een omelet mee zou kloppen, nu ik er één in huis heb. En wie me een gelukzak vindt omdat ik zo’n prachtige KitchenAid Queen Of Hearts mixer kreeg: STAY TUNED! Want ook jij zou wel eens met je billen in roomzacht geklopte boter kunnen vallen! Karola’s Kitchen geeft deze keukenklassieker binnenkort namelijk weg! Je kan er dus gewoon één winnen om, net zoals ik, omeletten mee te kloppen of de meest fantastische baksel te produceren die je maar bedenken kan.

Nog even geduld voor de give away! Daarvoor zal je de Karola’s Kitchen Instagram-account de komende weken extra goed in de gaten moeten houden. Vandaag kan je wel al aan de slag met deze aardbeienlekkernij, die eenvoudig maar verrassend lekker is! Om het zo puur mogelijk te houden, bakte ik zelf een eenvoudige cookie crunch die de onderste laag van het dessert vormt. Het is niet dat ik vies ben van koekjes uit de winkel: uiteraard zou je kant-en-klare koekjes kunnen gebruiken, maar omdat hier toch altijd veel meer suiker in zit dan me lief is én bovendien – zelfs in de “gezonde” varianten – schadelijke transvetten terug te vinden zijn, presenteer ik jullie in Karola’s Kitchen toch liever zo onbewerkt mogelijke recepten. Maar maak het jezelf gerust gemakkelijk door voor speculaasjes of petit beurre koekjes te kiezen, als die toevoegingen je niet zoveel kunnen schelen.
De toplaag van dit dessert wordt gevormd door een snelle, koud bereide aardbeiencoulis. Naast handig ook een meerwaarde voor het behoud van de vitamines! Volgens de regels van de kunst mag ik waarschijnlijk niet van een coulis spreken, maar ach, het dekt de lading toch het beste vind ik 🙂 Persoonlijk vind ik de coulis perfect puur natuur, maar als je het nodig vindt, kan je altijd een klein beetje van je favoriete zoetmiddel toevoegen. Een overschotje kan je mee op tafel zetten, maar is ook heerlijk als topping van een fruitontbijt met (plantaardige) yoghurt. En als je er niets mee weet aan te vangen, kan je de coulis zelfs invriezen tot wanneer je dit dessertje een volgende keer maakt.

Karola's Kitchen - Verse kaas met aardbeiencoulis en haver cookie crunch

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de haver cookie crunch:
25 g kokosolie
25 g agavenectar (of honing, ahorn- of rijstsiroop)
60 g amandelmeel (= gemalen amandelen)
30 g havermout
¼ tl speculaaskruiden

Voor de verse kaas:
500 g biologische magere verse kaas
3 tl steviapoeder (of meer of minder naar smaak)

Voor de aardbeiencoulis:
250 g aardbeien
1 el chiazaad (= 10 g)
2 extra aardbeien, als afwerking

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Smelt de kokosolie en agave in een pannetje op een laag vuurt en klop goed los. Roer het gesmolten mengsel om met het amandelmeel, de havermout en de speculaaskruiden tot je een kruimelig deeg krijgt. Stort het deeg op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat en druk het aan tot je één grote koek krijgt van zo’n 0,5 cm dik. Plaats de koek 15 minuten in de oven, laat hem vervolgens nog 5 minuten koelen op de bakplaat en daarna op een rooster.

Pureer intussen de aardbeien met een blender of staafmixer tot een vloeibare coulis. Voeg 1 eetlepel chiazaadjes toe en mix nogmaals kort. Plaats de coulis minstens 10 minuten in de koelkast.
Schep de verse kaas om met het steviapoeder en zet opzij.

Breek de haveramandelkoek in stukken en verkruimel tot je een onregelmatige cookie crunch krijgt. (Je kan de grotere stukken koek en de crunch een week lang bewaren in een luchtdichte bokaal.)

Dresseer de desserts vlak voor het serveren. Bedek de bodem van 4 dessertglaasjes met de cookie crunch. Verdeel er de verse kaas overheen. (Zo’n 100 à 125 g, afhankelijk van de grootte van je glaasjes.) Lepel de aardbeiencoulis er ruimschoots overheen en werk af met een halve aardbei.

Tips:

Als je een vegan en/of lactosevrije versie wil maken van dit dessert kan je de Alpro Greek Style gebruiken in de plaats van de verse kaas. Deze is wel een pak zwaarder van textuur en vlakker van smaak, dus voeg er zeker wat citroenzeste aan toe voor een fris accent.

Chiacoulis is een dunnere versie van chiajam (zoals de bessenjam en frambozenjam die ik eerder al maakte). Wil je graag een aarbeienjam maken, voeg dan 2 eetlepels chiazaad (= 20 g) toe in plaats van 1 eetlepel.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met KitchenAid –

5 reacties

  1. Klaargemaakt in het aardbei-seizoen en dit is een aanrader. Snel klaar en super lekker. De aardbeiencoulis sindsdien al nog een paar keer gemaakt voor ’s ochtends met yoghurt of voor op een coup-aardbei, heerlijk!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!