Ga terug
+ servings
Bovenaanzicht van een wit diep bord op een grijze achtergrond. Het bord is gevuld met een noedelsoep met scampi's en groene groenten, afgewerkt met lente-ui en koriander.

Mayo-noedelsoep met scampi's

Deze noedelsoep is heerlijk zacht en romig, dankzij ei en... mayonaise. Een gekke, maar geslaagde combinatie, die een echte hype werd op TikTok. In mijn versie gebruik ik veel meer groenten en smaakmakers, met als resultaat een voedzame, verkwikkende, smaakvolle maaltijdsoep!
4.93 van 13 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans, Aziatisch
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

  • 150 g dunne rijstnoedels of andere noedels
  • 2 eieren
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el uipoeder (zie tips)
  • 3 el mayonaise
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 rode chilipeper of 1 tl sriracha
  • 4 lente-uitjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 3 el sojasaus of tamari als je glutenintolerant bent
  • 1 1/2 el Thaise vissaus of een scheutje extra sojasaus
  • 3 stengels citroengras
  • 1 paksoi
  • 150 g diepgevroren fijne sperzieboontjes
  • 125 g sojascheuten
  • 1/2 limoen het sap
  • een grote handvol verse korianderblaadjes optioneel

De scampi's (zie tips voor alternatieven)

  • 12 scampi's gepeld en ontdarmd, ontdooid
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook

Instructies
 

  • Breng in een grote kookpot (waar uiteindelijk alle groenten in moeten passen) ca. 800 ml water aan de kook. Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking (neem de minimumtijd). Plaats een vergiet op een grote maatbeker, giet de noedels af en vang het kookvocht op. Zet dit opzij. Spoel de noedels meteen onder koud stromend water en zet opzij.
  • Breek intussen de eieren in een grote kom. Voeg het gember-, het paprika- en het uipoeder en de mayonaise toe. Pers er de knoflook bij. Klop los tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
  • Snijd de chilipeper in de lengte in tweeën. Verwijder de zaadjes en snijd de peper vervolgens in kleine stukjes. Voeg deze bij het eimengsel.
  • Hak de lente-uitjes in fijne ringetjes. Hou het groen apart en voeg het wit bij het eimengsel. Meng dit goed om.
  • Schenk 200 ml van het kookvocht van de noedels langzaam bij het eimengsel en klop hierbij voortdurend. (Het is essentieel dat je traag giet en goed klopt, om te vermijden dat de eieren zouden stollen.)
  • Zet de kookpot opnieuw op het vuur. Doe er 800 ml water in, samen met het bouillonblokje, de sojasaus en Thaise vissaus. Snijd langs beide zijden de topjes van de citroengrasstengels en kneus ze. Voeg ze meteen bij de bouillon en voeg ook de sperzieboontjes toe. Breng aan de kook en laat zo'n 5 minuten pruttelen.
  • Bereid intussen de scampi's: verwarm de olijfolie in een pan en leg de scampi's in de hete olie. Laat ze bakken en pers er de knoflook bij, van zodra de scampi's een korstje beginnen krijgen. Kruid met versgemalen zwarte peper en fijn keukenzout. Schep alles om om de knoflook te verspreiden en laat de scampi's dan verder bakken aan de andere zijde.
  • Verwijder intussen de onderkant van de paksoi, snijd hem in repen van een centimeter dik en spoel grondig. Stort de paksoi en sojascheuten in de pruttelende soep. Laat het vuur nog een minuut aanstaan en zet het dan uit.
  • Stort de scampi's in de soep. Schep een pollepel van het vocht in de pan en maak met een spatel alle aangebakken stukjes los. Schenk het vocht terug in de soep. Pers de limoen uit boven de soep.
  • Voeg nu langzaam en onder voortdurend roeren het eimengsel bij de soep.
  • Leg wat noedels in een kom. Schenk er soep overheen en voeg naar believen groenten en scampi's toe. Werk de borden af met de groene lente-uiringetjes en verse koriander.
Delen op Facebook Pin recept