Search

Mayo-noedelsoep met scampi’s

Deze Mayo-noedelsoep met scampi’s is heerlijk zacht en romig, dankzij… ei en mayonaise. NIET WEGLOPEN! Het is inderdaad een gekke, maar geslaagde combinatie, die een echte hype werd op TikTok. (Ik zit niet op TikTok en dat zal ook niet snel veranderen. De hypes vinden hun weg sowieso wel naar Instagram, dat is voldoende 😉 )

In mijn versie gebruik ik veel meer groenten en smaakmakers dan in het origineel, met als resultaat een voedzame, verkwikkende, smaakvolle maaltijdsoep! Een lekkere afwisseling op een kokos– of misogebaseerde noedelsoep.

Snel en makkelijk

Ik weet het, ‘snel en makkelijk’ zijn relatieve begrippen. In vergelijking met het virale TikTok-recept zónder groenten en met een pakje instantnoedels, kan je stellen dat er wat meer werk is aan mijn Mayo-noedelsoep. Maar – al zeg ik het zelf – de smaak en voedingswaarden zijn dan ook vele, vele keren beter.

Om dit groenterijke recept zo snel en makkelijk mogelijk te houden, koos ik voor gebruiksvriendelijke groenten: sojascheuten en diepvriesboontjes (beide zo te gebruiken, zonder enig snijwerk) en paksoi (die je met een paar halen van een groot mes in repen hebt gesneden).

Uit de vriezer

Spruitjes en erwtjes waren lang de enige groenten die ik in de vriezer had zitten. De komst van mijn jongste zoontje, Léas, bracht daar verandering in. Ook diepgevroren bladspinazie, knolselder en bloemkool vonden hun weg naar mijn keuken. Die laatste vind ik vooral geweldig handig om snel bloemkool-kaassaus te maken (zoals in de Ovenschotel met witloof en kaassaus). De knolselderblokjes zijn dan weer ideaal om te verwerken tot een puree (zoals in de Vis met een korstje en knolselderpuree)!

Deze keer probeerde ik voor het eerst de Delhaize diepgevroren extra fijne sperzieboontjes. Ik vind ze heel goed tot hun recht komen in deze noedelsoep! Persoonlijk zou ik ze niet als traditionele groente op een bord met aardappelen en een veggieburger serveren. Verse boontjes met bruin gebakken ui zijn in die context de enige optie, als je ’t mij vraagt 🙂 Maar in een gemengd gerecht zoals dit? Ideaal!

Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse?

Op vlak van smaak en textuur hangt het af van recept tot recept (en van je persoonlijke voorkeur natuurlijk) of je een verse groente kan vervangen door de diepgevroren variant. Maar het is wel zo dat elke diepvriesgroente minstens even voedzaam is als de verse.

Minstens inderdaad. Meestal bevatten diepvriesgroenten en -fruit zelfs wat meer vitaminen en mineralen. Als je verse producten koopt in de winkel, weet je niet hoe lang ze al onderweg zijn van het veld, naar de winkel tot bij je thuis. Misschien bewaar je ze nog enkele dagen in de koelkast. Al die tijd gaat gepaard met wat vitamineverlies. (Niets dramatisch, geen zorgen.)

Diepgevroren groenten worden onmiddellijk ingevroren op het moment dat ze van het veld komen bij zo’n -35C° tot -40C°. Het intense vriesproces zorgt ervoor dat de cellen nauwelijks stukgaan zodat de vitaminen en mineralen behouden blijven. (Uiteraard verandert de situatie als het gaat om diepgevroren groentebereidingen waar saus, rijk aan vet, zout en eventueel suiker aan werd toegevoegd.) Diepvriesgroenten zijn daarom een enorme hulp voor wie snel en voedzaam wil koken.

Laagjes en laagjes bovenop laagjes

Handige groenten dus! En, naar goede gewoonte, heel veel smaakmakers. Ik heb altijd de neiging om me te verantwoorden voor mijn relatief lange ingrediëntenlijsten. Niet om mij te excuseren, in geen geval, want het is heel doelbewust 🙂 Tegenwoordig moet alles met 8 of 5 of 4 ingrediënten te maken zijn. Natuurlijk is het fantastisch als het lukt om met een handvol producten een heerlijk gerecht in elkaar te boksen! Maar meer wel dan niet vind ik heel eenvoudige recepten ook… heel saai. Ik heb laagjes nodig in een gerecht. Veel smaak! Zoveel laagjes en laagjes dat je smaakpapillen ultiem verrast en verwend worden. Yes, zelfs op een doordeweekse avond 😉 Smakelijk!

Bovenaanzicht van een wit diep bord op een grijze achtergrond. Het bord is gevuld met een noedelsoep met scampi's en groene groenten, afgewerkt met lente-ui en koriander.

Mayo-noedelsoep met scampi’s

Deze noedelsoep is heerlijk zacht en romig, dankzij ei en… mayonaise. Een gekke, maar geslaagde combinatie, die een echte hype werd op TikTok. In mijn versie gebruik ik veel meer groenten en smaakmakers, met als resultaat een voedzame, verkwikkende, smaakvolle maaltijdsoep!
4.93 van 13 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans, Aziatisch
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

  • 150 g dunne rijstnoedels of andere noedels
  • 2 eieren
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el uipoeder (zie tips)
  • 3 el mayonaise
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 rode chilipeper of 1 tl sriracha
  • 4 lente-uitjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 3 el sojasaus of tamari als je glutenintolerant bent
  • 1 1/2 el Thaise vissaus of een scheutje extra sojasaus
  • 3 stengels citroengras
  • 1 paksoi
  • 150 g diepgevroren fijne sperzieboontjes
  • 125 g sojascheuten
  • 1/2 limoen het sap
  • een grote handvol verse korianderblaadjes optioneel

De scampi's (zie tips voor alternatieven)

  • 12 scampi's gepeld en ontdarmd, ontdooid
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook

Instructies
 

  • Breng in een grote kookpot (waar uiteindelijk alle groenten in moeten passen) ca. 800 ml water aan de kook. Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking (neem de minimumtijd). Plaats een vergiet op een grote maatbeker, giet de noedels af en vang het kookvocht op. Zet dit opzij. Spoel de noedels meteen onder koud stromend water en zet opzij.
  • Breek intussen de eieren in een grote kom. Voeg het gember-, het paprika- en het uipoeder en de mayonaise toe. Pers er de knoflook bij. Klop los tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
  • Snijd de chilipeper in de lengte in tweeën. Verwijder de zaadjes en snijd de peper vervolgens in kleine stukjes. Voeg deze bij het eimengsel.
  • Hak de lente-uitjes in fijne ringetjes. Hou het groen apart en voeg het wit bij het eimengsel. Meng dit goed om.
  • Schenk 200 ml van het kookvocht van de noedels langzaam bij het eimengsel en klop hierbij voortdurend. (Het is essentieel dat je traag giet en goed klopt, om te vermijden dat de eieren zouden stollen.)
  • Zet de kookpot opnieuw op het vuur. Doe er 800 ml water in, samen met het bouillonblokje, de sojasaus en Thaise vissaus. Snijd langs beide zijden de topjes van de citroengrasstengels en kneus ze. Voeg ze meteen bij de bouillon en voeg ook de sperzieboontjes toe. Breng aan de kook en laat zo'n 5 minuten pruttelen.
  • Bereid intussen de scampi's: verwarm de olijfolie in een pan en leg de scampi's in de hete olie. Laat ze bakken en pers er de knoflook bij, van zodra de scampi's een korstje beginnen krijgen. Kruid met versgemalen zwarte peper en fijn keukenzout. Schep alles om om de knoflook te verspreiden en laat de scampi's dan verder bakken aan de andere zijde.
  • Verwijder intussen de onderkant van de paksoi, snijd hem in repen van een centimeter dik en spoel grondig. Stort de paksoi en sojascheuten in de pruttelende soep. Laat het vuur nog een minuut aanstaan en zet het dan uit.
  • Stort de scampi's in de soep. Schep een pollepel van het vocht in de pan en maak met een spatel alle aangebakken stukjes los. Schenk het vocht terug in de soep. Pers de limoen uit boven de soep.
  • Voeg nu langzaam en onder voortdurend roeren het eimengsel bij de soep.
  • Leg wat noedels in een kom. Schenk er soep overheen en voeg naar believen groenten en scampi's toe. Werk de borden af met de groene lente-uiringetjes en verse koriander.
Zijaanzicht van een wit diep bord op een grijze achtergrond. Het bord is gevuld met een noedelsoep met scampi's en groene groenten, afgewerkt met lente-ui en koriander.

Mayo-noedelsoep met scampi’s: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De diepgevroren extra fijne sperzieboontjes en rijstnoedels die ik gebruik zijn allen Delhaize Kleine Leeuwtjes: producten die Delhaize in prijs verlaagde.
  • Ik vind de dunne rijstnoedels, van 2 mm het best tot hun recht komen in dit recept. Ze zijn werkelijk zijdezacht! Uiteraard kan je om het even welke noedels gebruiken, kies een soort die je lekker vindt.
  • Het is de eerste keer dat ik uipoeder gebruik (klik hier voor de verpakking). Een smaakmaker die ik al heel vaak in Amerikaanse recepten zag voorbijkomen. En blijkt dat je het dus gewoon bij Delhaize vindt, heb ik pas ontdekt 🙂
  • Ik gebruik “gewone” mayonaise in dit recept. In de originele TikTok Kewpie Mayo Ramen wordt metJapanse kewpie mayonaise gemaakt. De originele kewpie mayonaise heb ik nog nooit geproefd, maar ik testte wel de Japanse mayo van Saitaku. Ik vond het smaakverschil echter verwaarloosbaar in dit recept. Gebruik dus gerust “gewone” mayonaise.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Vervang de sojasaus door tamari voor een glutenvrije versie van dit recept.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij.
  • Veggie
    Vervang de scampi’s door blokjes gebakken gemarineerde tofu, plantaardige kipstukjes of reepjes omelet.
  • Vegan
    Als je geen ei wil gebruiken, kan je de mayonaise en het ei vervangen door 200 ml kokosmelk. Dit zal de smaak sterk beïnvloeden, doordat je niet om de kokos heen kan, maar dat maakt het niet minder lekker!
  • Andere aanpassingen
    • Je kan gerust variëren met de groenten. Ik koos hier bewust voor soorten waar je amper tot geen werk aan hebt. Mijn keuze ging ook naar zacht smakende groenten en (omdat ik nogal in kleuren denk als ik recepten ontwikkel) tinten wit en groen, omdat die supermooi combineren met de lichtroze saus en scampi’s. Maar julienne gesneden wortel en heel dunne plakjes champignons zouden hier ook ontzettend goed bij passen! Ook broccoliroosjes combineren hier goed mee.
    • Zoals in de voorgaande tips reeds vermeld, kan je de scampi’s gerust vervangen door een andere eiwitbron. Gebakken gemarineerde tofu, (plantaardige) kip, reepjes omelet, blokjes zalm… Allemaal heerlijk!
    • Zoals ik in de inleiding reeds bespreek, heeft dit recept, naar mijn goede gewoonte, een relatief lange ingrediëntenlijst. Dat is heel doelbewust. Ik blijf een gerecht op smaak brengen tot ik het het allerlekkerste vind! Je kan zeker en vast bepaalde zaken weglaten, zoals het uipoeder, de citroengrasstengels en/of de vissaus. Maar je moet dat zien zoals een tot in de puntjes uitgedost persoon. Zij/hij heeft gedacht aan elk detail! Je kan zaken beginnen wegnemen en nog steeds een heel mooi eindresultaat behouden. Maar hoe meer dingetjes je schrapt, hoe saaier en “naakter” een gerecht wordt. Uiteraard is het helemaal aan jou om te beslissen wat jij wel of niet belangrijk vindt!

Vooraf bereiden en bewaren

  • Deze Mayo-noedelsoep met scampi’s is geen ideaal gerecht om vooraf te bereiden, omdat het ei dat zorgt voor de romigheid , stolt als je de soep opnieuw opwarmt. Dat ziet er niet zo smakelijk uit, vind ik zelf, omdat het lijkt alsof het schift. Wat je wel kan doen is alle voobereidingen treffen maar het eimengsel nog niet bij de soep gieten. Vervolledig die laatste stappen pas als je ook effectief aan tafel gaat.
  • Natuurlijk gooi ik in geen geval restjes van dit gerecht weg, gewoon omdat ze er bij opwarmen wat minder smakelijk uitzien! Ik warm deze soep op in de microgolfoven: de korte bereidingstijd maakt dat het gerecht beter standhoudt. En hier en daar een sliertje gestold ei, is niet het einde van de wereld 🙂

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

17 reacties

  1. 5 sterren
    Als grote noedelsoepfan, kon ik niet wachten om dit recept uit te proberen. En het was weer meer dan geslaagd! Heel lekker, vullend en fijn om eens met een andere basis dan miso te werken. Bedankt!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!