Ga terug
+ servings

Orzotto met geroosterde groenten

Een smeuïge risotto, maar dan met orzo (beter bekend als Griekse pasta), bloemkool en raapjes. De bite in dit recept hebben we te danken aan ovengeroosterde spruitjes en venkel. En dan dat heerlijke, fluweelzachte gepocheerde eitje erbovenop... Het lekkerste sausje ooit!
4.96 van 24 stemmen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 à 3

Ingrediënten
  

Voor de geroosterde spruitjes en venkel

  • 250 g geschoonde spruitjes (zie tips)
  • 1 venkel
  • 1 el rijstolie (of andere olie die geschikt is voor hoge temperaturen)
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 el appelciderazijn

Voor de orzotto

  • 2 uien
  • 1 el olijfolie
  • 300 g rapen (knolrapen of boterrapen)
  • 120 g volkoren orzo
  • 200 ml heet water
  • 300 ml plantaardige melk (zie tips)
  • 1 grote handvol verse dille
  • 1 grote handvol verse bladpeterselie
  • 25 g parmezaanse kaas
  • 250 g Delhaize bio diepgevroren "bloemkoolrijst"
  • 1 el appelciderazijn

Voor de gepocheerde eitjes

  • 2 eieren
  • 1 1/2 el witte keukenazijn

Om te serveren (optioneel)

  • partjes citroen
  • gemengde groene sla of rucola

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Halveer de spruitjes. Verwijder de stelen van de venkel. Snijd de venkel in tweeën en snijd vervolgens de harde kern weg. Hak beide venkelhelften in reepjes. Stort de spruitjes en venkel op een bakplaat en schep om met 1 el rijstolie, 1 tl gedroogde dille en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats 20 minuten in de oven.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen. Verwarm 1 el olijfolie in een grote pan (met deksel!) en stoof de ui aan. Zet het vuur laag, plaats het deksel op de pan en laat zachtjes garen.
  • Schil de rapen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Voeg ze bij de ui en stoof de groenten enkele minuten.
  • Doe de orzo in de pan en bak een minuutje mee, op een hoger vuur. Hou het deksel van de pan. Zet intussen 200 ml water en 300 ml melk klaar.
  • Voeg het water en de melk bij de orzo. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 12 minuten sudderen. Schep de orzotto tussendoor zo'n tweemaal om. Voeg wat extra water toe, als de orzotto te droog zou worden.
  • Hak intussen de verse dille en bladpeterselie grof. Rasp de parmezaanse kaas fijn. Zet opzij.
  • Schep de spruitjes en venkel om met 1 el appelciderazijn. Zet de oven uit en laat de deur wat openstaan. Hou de groenten warm in de oven.
  • Stort de diepgevroren bloemkoolrijst zo'n 5 minuten voor het einde van de gaartijd van de orzo in de pan. Zet het vuur wat hoger, schep om, zet het deksel op de pan en laat de bloemkoolrijst opwarmen.
  • Breng intussen een kookpot met 1,5 liter water en 1,5 el witte keukenazijn aan de kook, om zo meteen de eitjes in te pocheren.
  • Werk de orzotto af: schep de verse kruiden, de parmezaanse kaas en 1 el appelciderazijn door de orzo. Zet het vuur uit en plaats het deksel op de pan om de orzotto warm te houden.
  • Maak de gepocheerde eieren. Zet het vuur onder het kokende water laag, zodat er hoogstens nog wat minuscule belletjes op de bodem te bespeuren zijn. Breek de eieren elk in een apart kommetje en hou ze bij de hand. Maak met het handvat van een lange houten lepel een draaikolk in de kookpot. Giet er eerst één eitje in en voeg het tweede enkele seconden later toe. Laat 3,5 minuut koken (maar niet echt koken dus, want zonder bellen!). Zet een bord met een stukje keukenpapier klaar en hou een schuimspaan bij de hand. Schep de eitjes na de gaartijd voorzichtig op het keukenpapier.
  • Serveer de orzotto met de geroosterde groenten er doorheen geschept óf afzonderlijk (zoals ik het hier deed) en een gepocheerd eitje erbovenop. Wat verse salade en partjes citroen zijn geen must, maar gaan er wel heerlijk bij!
Delen op Facebook Pin recept
Trefwoord Vegetarisch, lactosevrij