Search

Orzotto met geroosterde groenten en ei

Waar ik mijn inspiratie blijf halen, is één van de meest gestelde vragen als ik ergens ga praten over eten. Daar valt niet altijd een vinger op te leggen en het is ook van recept tot recept heel verschillend. In dit geval had ik zin in groen. Ik heb al een tijdje zin in groen. Groene tinten bedoel ik dan vooral. Het zal het verlangen naar de lente zijn, naar nieuw, fris, jong leven. Maar het is nog geen lente. Het is koud en vaak ook grijs en nat en stormig, dus ik ben in de verste verte nog niet klaar voor salades. Vijftig tinten groen, frisheid, maar ook nog een hooooog comfortfoodgehalte, dat was de basis van deze Orzotto met geroosterde groenten.

Wat is orzotto?

Ik zweer het, ik heb dat woord niet zelf uitgevonden. Orzotto is dus echt een ding. Dat leerde ik ook maar tijdens een zoektocht naar een goede titel voor dit recept. Smeuiïge orzo met geroosterde groenten werd dus Orzotto met geroosterde groenten. Orzo is wat we ook wel Griekse pasta noemen. Het ziet eruit als rijst, maar het heeft de textuur van pasta.

Of orzotto echt het broertje is van risotto, durf ik niet zeggen. Ik ben namelijk helemaal geen risotto-specialist. Omdat ik niet veel voel voor rijst en ook nooit blij word van gerechten waar elke hap precies hetzelfde is, zijn de keren dat ik in mijn leven al risotto at werkelijk waar op één hand te tellen. Mijn excuses dus aan eventuele risotto-kenners die de term orzotto beledigend zouden vinden. ’t Was ik niet.

Wat ik wel weet is dat deze smeuïge orzo fluweelzacht en romig voelt in je mond. Absoluut comfortfood. En dat terwijl ik met volkoren orzo werk! De Stella volkoren Griekse pasta van bij Delhaize. Ik werkte er al eerder mee, voor de Gegrilde paprika en met halloumi en orzo, het gerecht dat op de derde plaats stond in de top 10 populairste recepten van 2021!

Waarom volkoren?

Het is algemeen geweten dat volkoren producten voedzamer zijn dan hun witte tegenhangers, maar waarom eigenlijk? Wel, dat heeft nagenoeg volledig met het vezelgehalte te maken. Een vezelrijk eetpatroon is bevorderend voor de gezondheid en de gemiddelde Belg eet nog altijd veel minder vezels dan aanbevolen. Het eten van voldoende vezels vermindert het risico op hart- en vaatziekten, verkleint de kans op diabetes type 2 en verlaagt het risico op darmkanker. Veel meer hierover vertel ik mijn online lezing Gewoon gezond eten (klik hier voor meer info daarover).

Deze volkoren orzo bevat 7 g vezels per 100 g, terwijl de witte variant 1,8 g vezels per 100 g bevat. Een héél laagdremplige manier dus om je vezelgehalte op te krikken! Zonder in te boeten aan romigheid, beloofd!

Orzotto met geroosterde groenten

Ik had dus zin in frisgroen. De echte bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie, daar voelde ik het deze keer dus niet helemaal voor. Daarom ben ik all out gegaan in de verse kruiden. VEEL dille en bladpeterselie geven je een soort van lente-vibe: nieuw en vers en geurig. Heerlijk. Exact waar ik op dit moment ontzettend veel nood aan heb.

Zoals altijd in Karola’s Kitchen spelen ook in dit gerecht groenten een hoofdrol. Om de orzotto licht te houden en interessant te maken voegde ik er ui, raapjes en bloemkool aan toe. Om tot een echt boeiend gerecht te komen en om mijn groenteverlangen te vervullen, rooster ik er nog spruitjes en venkel bij. Ja, je moet dus een bakplaat vuil maken. Maar dat is zoooo hard de moeite waard. Het roosteren geeft zoveel extra smaak en textuur. Een effect dat je nooit kan bekomen door diezelfde groenten mee te laten koken met de orzo.

Spruitjes en venkel, omdat ik er ontzettend veel zin in had en omdat ze zo fantastisch complementair zijn: de spruitjes zijn licht bitter en een tikkeltje melig, terwijl de venkel zoet en boterzacht wordt in de oven. Een prachtig duo dat nóg dat extra duwtje in de rug krijgt door wat druppels appelciderazijn.

Bovenaanzicht van een zwart bord op een lichtgrijze achtergrond. Op het bord liggen orzotto, geroosterde groenten en een gepocheerd ei.

Waar is appelciderazijn goed voor?

Om door je eten te draaien. Daar is appelciderazijn goed voor. Het is wat een mij betreft onmisbare smaakmaker in de keuken. Maar het is geen, géén wondermiddel. De verhalen die momenteel circuleren over deze azijn, zijn om van te duizelen. Appelciderazijn drinken op je nuchtere maag… het zou acné en psoriasis verhelpen en je hormoonbalans (wat dat ook moge betekenen) regelen en je spijsvertering bevorderen… Niets daarvan is wetenschappelijk aangetoond. Het enige dat met zekerheid kan verteld worden over appelciderazijn is dat het je tandglazuur aanvreet als je het drinkt.

Laat ons dus focussen op die unieke smaak van appelciderzijn of appelazijn of ciderazijn. Het zijn allemaal synoniemen. Ik gebruik heel graag de troebele Delhaize bio appelciderazijn. Zuur natuurlijk, maar wel milder en een tikkeltje zoeter dan soortgenoten. Het troebele gedeelte wordt ‘de moeder’ genoemd en deze bevat de vitaminen en mineralen, die er bij een heldere azijn uitgefilterd zijn. Er wordt vaak gezegd dat troebele appelciderazijn daarom beter is voor de gezondheid maar laat ons even heel realistisch zijn: je moet al héél veel appelciderazijn drinken om ook maar enige noemenswaardige vitaminen binnen te krijgen en of er dan nog veel van je tanden gaat overblijven is een andere vraag.

Tijd voor de volgende prangende vraag.

Hoe pocheer je een ei?

Een ei pocheren heb ik echt ontzettend lang ontzettend intimiderend gevonden. Een paar jaar geleden legde ik me er op toe, een slagveld aan half gepocheerde eieren en losse slierten eiwit achterlatend. Maar wat degelijk opzoekwerk en hernieuwde moed zijn blijkbaar dé sleutelingrediënten voor een geslaagd gepocheerd ei. Je vindt de werkwijze ook in het recept, maar ik zet ze ook hier even voor je uit, zodat je er ook in eigen creaties op kan terugvallen, als je dat zou willen.

  1. Breng een kookpot met 1,5 liter water en 1,5 eetlepel witte keukenazijn aan de kook. (Voeg geen zout toe!)
  2. Draai het vuur laag, zodat er hoogstens nog wat piepkleine belletjes op de bodem zichtbaar zijn. Het water mag dus niet meer koken!
  3. Breek je ei in een apart kommetje (en dus niet rechtstreeks in het water!) en hou dit bij de hand.
  4. Maak een draaikolk in het water, door er met een lange lepel voorzichtig maar voldoende snel in te roeren.
  5. Laat het ei in het centrum van de draaikolk glijden. Pruts verder niet met het ei!
  6. Laat 3,5 minuut koken en schep het gepocheerde ei met behulp van een schuimspaan op wat keukenpapier.

Klaar! Smakelijk!

Orzotto met geroosterde groenten

Een smeuïge risotto, maar dan met orzo (beter bekend als Griekse pasta), bloemkool en raapjes. De bite in dit recept hebben we te danken aan ovengeroosterde spruitjes en venkel. En dan dat heerlijke, fluweelzachte gepocheerde eitje erbovenop... Het lekkerste sausje ooit!
4.96 van 24 stemmen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 à 3

Ingrediënten
  

Voor de geroosterde spruitjes en venkel

  • 250 g geschoonde spruitjes (zie tips)
  • 1 venkel
  • 1 el rijstolie (of andere olie die geschikt is voor hoge temperaturen)
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 el appelciderazijn

Voor de orzotto

  • 2 uien
  • 1 el olijfolie
  • 300 g rapen (knolrapen of boterrapen)
  • 120 g volkoren orzo
  • 200 ml heet water
  • 300 ml plantaardige melk (zie tips)
  • 1 grote handvol verse dille
  • 1 grote handvol verse bladpeterselie
  • 25 g parmezaanse kaas
  • 250 g Delhaize bio diepgevroren "bloemkoolrijst"
  • 1 el appelciderazijn

Voor de gepocheerde eitjes

  • 2 eieren
  • 1 1/2 el witte keukenazijn

Om te serveren (optioneel)

  • partjes citroen
  • gemengde groene sla of rucola

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Halveer de spruitjes. Verwijder de stelen van de venkel. Snijd de venkel in tweeën en snijd vervolgens de harde kern weg. Hak beide venkelhelften in reepjes. Stort de spruitjes en venkel op een bakplaat en schep om met 1 el rijstolie, 1 tl gedroogde dille en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats 20 minuten in de oven.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen. Verwarm 1 el olijfolie in een grote pan (met deksel!) en stoof de ui aan. Zet het vuur laag, plaats het deksel op de pan en laat zachtjes garen.
  • Schil de rapen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Voeg ze bij de ui en stoof de groenten enkele minuten.
  • Doe de orzo in de pan en bak een minuutje mee, op een hoger vuur. Hou het deksel van de pan. Zet intussen 200 ml water en 300 ml melk klaar.
  • Voeg het water en de melk bij de orzo. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 12 minuten sudderen. Schep de orzotto tussendoor zo'n tweemaal om. Voeg wat extra water toe, als de orzotto te droog zou worden.
  • Hak intussen de verse dille en bladpeterselie grof. Rasp de parmezaanse kaas fijn. Zet opzij.
  • Schep de spruitjes en venkel om met 1 el appelciderazijn. Zet de oven uit en laat de deur wat openstaan. Hou de groenten warm in de oven.
  • Stort de diepgevroren bloemkoolrijst zo'n 5 minuten voor het einde van de gaartijd van de orzo in de pan. Zet het vuur wat hoger, schep om, zet het deksel op de pan en laat de bloemkoolrijst opwarmen.
  • Breng intussen een kookpot met 1,5 liter water en 1,5 el witte keukenazijn aan de kook, om zo meteen de eitjes in te pocheren.
  • Werk de orzotto af: schep de verse kruiden, de parmezaanse kaas en 1 el appelciderazijn door de orzo. Zet het vuur uit en plaats het deksel op de pan om de orzotto warm te houden.
  • Maak de gepocheerde eieren. Zet het vuur onder het kokende water laag, zodat er hoogstens nog wat minuscule belletjes op de bodem te bespeuren zijn. Breek de eieren elk in een apart kommetje en hou ze bij de hand. Maak met het handvat van een lange houten lepel een draaikolk in de kookpot. Giet er eerst één eitje in en voeg het tweede enkele seconden later toe. Laat 3,5 minuut koken (maar niet echt koken dus, want zonder bellen!). Zet een bord met een stukje keukenpapier klaar en hou een schuimspaan bij de hand. Schep de eitjes na de gaartijd voorzichtig op het keukenpapier.
  • Serveer de orzotto met de geroosterde groenten er doorheen geschept óf afzonderlijk (zoals ik het hier deed) en een gepocheerd eitje erbovenop. Wat verse salade en partjes citroen zijn geen must, maar gaan er wel heerlijk bij!
Trefwoord Vegetarisch, lactosevrij

Bovenaanzicht van een zwart bord op een lichtgrijze achtergrond. Op het bord liggen orzotto, geroosterde groenten en een gepocheerd ei.

Orzotto met geroosterde groenten: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Ik gebruik als orzo de Stella volkoren Griekse pasta. Je vindt deze bij Delhaize, bij de pasta. (In de webshop is de volkoren orzo niet beschikbaar.)
  • Om tijd te besparen gebruik ik geschoonde spruitjes, te vinden naast de gewone spruitjes bij Delhaize. (Ze liggen niet in alle winkels.) Voor mij zijn die geschoonde spruitjes echt dé ontdekking van 2021! Ik vind verse spruitjes schoonmaken vreselijk, dus grote fan van deze.
  • Ik gebruik in dit recept de Alpro NOT MLK Vol als plantaardige melk. Deze heeft een neutrale smaak en romige textuur. Je kan gerust een andere plantaardige melk gebruiken, maar ga het liefst voor haver- of soja bijvoorbeeld. Notenmelk zoals amandel heeft vaak een te sterke en specifieke smaak.
  • Ik gebruik de Delhaize bio diepgevroren bloemkoolrijst, maar ja kan gerust zelf bloemkool fijnhakken met een mini foodprocessor (klik hier voor mijn favoriet). Er is tegenwoordig ook verse bloemkoolrijst beschikbaar maar die kan je echt niet lang bewaren. Ga er dus meteen mee aan de slag, als je hem aanschaft.

Aanpassingen

  • Vegan
    De Parmezaanse kaas kan je makkelijk vervangen door een plantaardig alternatief, maar het eitje… Voor mij is het sausje van eigeel toch wel een belangrijke speler in dit recept. Als je het ei zou weglaten, voorzie dan een ander sausje of gebruik wat plantaardige room en extra verse kruiden, peper en zout voor voldoende smeuïgheid.
  • Glutenvrij
    Vervang de orzo door bijvoorbeeld een risottorijst.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij.
  • Andere groenten en kruiden
    Dit recept is zonder enige twijfel heel flexibel! Laat je leiden door je zin of koelkast. Als je toch wat concrete tips wil:

    • De raapjes kan je perfect vervangen door twee extra uien.
    • Met de spruitjes en venkel kan je perfect variëren, denk aan: geroosterde pompoen, rode ui, courgette, rode paprika, wortel… er vallen allerlei lekkere combinaties te maken!
    • De dille zou ik nooit weglaten uit dit recept. Echt een sleutelfactor om dit gerecht bijzonder en fris te maken. Omdat ik zeker weet dat ik de vraag tóch ga krijgen: als je het echt wil, laat de dille dan gewoon weg en gebruik extra verse peterselie of bieslook. Je hoeft het me niet te vertellen 😉

Bewaren en vooraf bereiden

  • Je kan dit gerecht vooraf bereiden, maar dan zou ik de spruitjes en venkel door de orzotto scheppen en het geheel zo opwarmen. Voeg dan wat extra melk of water toe om alles weer smeuïg te maken.
  • De gepocheerde eitjes moet je à la minute bereiden.
  • Restjes kan je enkele dagen in de koelkast bewaren, in een goede luchtdichte doos. (Op de pagina Mijn keuken must-haves vind je mijn favorieten.)
  • Knip de uiteindes van de takjes overgebleven peterselie en dille en bewaar ze in een glas water in de koelkast. Precies zoals je dat met een boeketje bloemen zou doen dus! (Behalve het koelkastgedeelte dan :)) Zo blijven deze kruiden makkelijk twee weken goed!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

67 reacties

  1. 5 sterren
    Mmm, dat was weer heerlijk en komt hier zeker nog vaker op het menu! Meteen op mijn favorietenlijst gezet 😊
    (en wat jij met spruitjes kuisen hebt, heb ik met spinazie wassen, hier komt bijna altijd gewassen spinazie in huis 😉)

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!