Ga terug
+ servings
Bovenaanzicht van een bordeaux stoofpot gevuld met bouillabaise met scampi's.

Bouillabaisse met scampi's

Deze groenterijke versie van een bouillabaisse barst van de smaak, dankzij saffraan, laurier, de heerlijke scampi-tomatensoep en nog zo veel meer. Brood met de smaakvolle paprikaspread erbij is een must!
5 van 21 stemmen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Frans
Porties 2 à 4 personen

Benodigdheden

  • grote zeef
  • mini foodprocessor

Ingrediënten
  

  • 16 scampi's ontdarmd, maar ongepeld
  • 4 à 5 trostomaten (ca. 650 g)
  • 2 tl olijfolie + 1 el
  • 1 tl venkelzaad + 1/2 tl
  • 4 blaadjes laurier
  • 5 takjes tijm
  • een snuifje cayennepeper
  • 1/2 tl fijn keukenzout
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenconcentraat 140 g
  • 1 ui
  • 1 stengel selder
  • 1 prei
  • 3 à 4 wortelen (ca. 400 g)
  • 1 kleine venkel
  • 3 potjes saffraanpoeder (ca. 1/4 tl)
  • 1 vel nori
  • 190 ml visfond
  • 200 ml heet water
  • 1/4 citroen het sap
  • 2 grote handenvol bladpeterselie

Voor erbij

  • 1 blik witte bonen uitgelekt ca. 230 g
  • 100 g opgelegde paprika's
  • 1 klein teentje knoflook
  • 2 el vocht van de soep
  • 1 el olijfolie
  • 1/4 citroen het sap
  • een snuifje cayennepeper
  • 1/2 stokbrood (per 2 personen), al dan niet geroosterd

Instructies
 

De bouillabaisse

  • Pel de scampi's. Hou de schalen apart en zet de scampi's zelf in de koelkast. Snijd de tomaten in blokjes.
  • Verwarm het eerste deel olijfolie in een kookpot (met deksel) en voeg er de schalen van de scampi's bij. Doe er het eerste deel venkelzaad bij, de laurier, tijm, cayennepeper en het fijne keukenzout. Pers er 2 van de 3 tenen knoflook bij, laat een minuutje aanstoven en roer hierbij goed om. Stort de blokjes tomaat erbij en voeg de helft van het tomatenconcentraat toe. Breng aan de kook en laat zo'n 10 minuten sudderen op een laag vuur, met het deksel op de pot.
  • Bereid intussen alle andere groenten voor. Snijd de ui in tweeën en vervolgens in dunne halve ringen. Snijd ook de prei in de lengte in tweeën en vervolgens in dunne reepjes. Spoel deze grondig en laat uitlekken. Hak de selder en wortelen in fijne plakjes. (Je hoeft de wortelen niet te schillen; grondig spoelen is voldoende.) Verwijder de stelen en taaie onderkant van de venkel, snijd de knol in tweeën en vervolgens in dunne plakjes.
  • Plaats een grote zeef op een kom en giet er het tomatenmengsel in. Schraap de kookpot volledig uit.
  • Verwarm het tweede deel olijfolie in de kookpot (afwassen hoeft niet) en voeg meteen de ui en een flinke snuif fijn keukenzout toe. Laat de ui enkele minuten stoven en voeg vervolgens de andere groenten toe. Pers er de overige knoflook bij, voeg het saffraanpoeder en het tweede deel venkelzaad toe en laat nog 5 minuten stoven, met het deksel op de pot.
  • Duw intussen het tomatenmengsel zo grondig mogelijk door de zeef. (Vergeet hierbij zeker niet de onderkant van de zeef af te schrapen.) Recupereer de laurierblaadjes.
  • Snipper het norivel in kleine stukjes. Dit gaat het makkelijkste door het vel in tweeën te knippen, de 2 bekomen vellen op elkaar te leggen, dit opnieuw in tweeën te knippen, de bekomen repen opnieuw op elkaar te leggen enzovoort, tot je een pakje dunne norireepjes bekomt. Deze kan je dan samennemen en versnipperen.
  • Voeg toe aan de groenten: de tomatensoep (inclusief laurierblaadjes), het overige tomatenconcentraat, de visfond, het hete water en de norisnippers. Kruid met voldoende zwarte peper. Roer om, breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat 5 à 10 minuten pruttelen, tot de wortelen gaar zijn. Maak intussen de paprikaspread.
  • Hak de bladpeterselie fijn. Zet opzij.
  • Voeg de scampi's bij de soep en laat alles nog zo'n 3 minuten pruttelen. Schap de peterselie en het citroensap door de bouillabaisse en serveer met het brood en de paprikaspread.

De paprikaspread

  • Spoel de witte bonen grondig en stort ze in een mini foodprocessor. Laat de paprika's uitlekken en voeg ze toe. Pers er de knoflook bij en voeg ook het citroensap, de olijfolie, 2 el van de soep, een snuifje cayennepeper en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe. Mix tot een gladde spread.
Delen op Facebook Pin recept