Pel de scampi's. Hou de schalen apart en zet de scampi's zelf in de koelkast. Snijd de tomaten in blokjes.
Verwarm het eerste deel olijfolie in een kookpot (met deksel) en voeg er de schalen van de scampi's bij. Doe er het eerste deel venkelzaad bij, de laurier, tijm, cayennepeper en het fijne keukenzout. Pers er 2 van de 3 tenen knoflook bij, laat een minuutje aanstoven en roer hierbij goed om. Stort de blokjes tomaat erbij en voeg de helft van het tomatenconcentraat toe. Breng aan de kook en laat zo'n 10 minuten sudderen op een laag vuur, met het deksel op de pot.
Bereid intussen alle andere groenten voor. Snijd de ui in tweeën en vervolgens in dunne halve ringen. Snijd ook de prei in de lengte in tweeën en vervolgens in dunne reepjes. Spoel deze grondig en laat uitlekken. Hak de selder en wortelen in fijne plakjes. (Je hoeft de wortelen niet te schillen; grondig spoelen is voldoende.) Verwijder de stelen en taaie onderkant van de venkel, snijd de knol in tweeën en vervolgens in dunne plakjes.
Plaats een grote zeef op een kom en giet er het tomatenmengsel in. Schraap de kookpot volledig uit.
Verwarm het tweede deel olijfolie in de kookpot (afwassen hoeft niet) en voeg meteen de ui en een flinke snuif fijn keukenzout toe. Laat de ui enkele minuten stoven en voeg vervolgens de andere groenten toe. Pers er de overige knoflook bij, voeg het saffraanpoeder en het tweede deel venkelzaad toe en laat nog 5 minuten stoven, met het deksel op de pot.
Duw intussen het tomatenmengsel zo grondig mogelijk door de zeef. (Vergeet hierbij zeker niet de onderkant van de zeef af te schrapen.) Recupereer de laurierblaadjes.
Snipper het norivel in kleine stukjes. Dit gaat het makkelijkste door het vel in tweeën te knippen, de 2 bekomen vellen op elkaar te leggen, dit opnieuw in tweeën te knippen, de bekomen repen opnieuw op elkaar te leggen enzovoort, tot je een pakje dunne norireepjes bekomt. Deze kan je dan samennemen en versnipperen.
Voeg toe aan de groenten: de tomatensoep (inclusief laurierblaadjes), het overige tomatenconcentraat, de visfond, het hete water en de norisnippers. Kruid met voldoende zwarte peper. Roer om, breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat 5 à 10 minuten pruttelen, tot de wortelen gaar zijn. Maak intussen de paprikaspread.
Hak de bladpeterselie fijn. Zet opzij.
Voeg de scampi's bij de soep en laat alles nog zo'n 3 minuten pruttelen. Schap de peterselie en het citroensap door de bouillabaisse en serveer met het brood en de paprikaspread.