Zoeken

Bouillabaisse met scampi’s

Deze groenterijke versie van bouillabaisse barst van de smaak. Dankzij saffraan, laurier, verse tijm, een heerlijke scampi-tomatensoep en nog zo veel meer. Brood met de smaakvolle paprikaspread erbij is een must en maakt van dit ietwat fancy maal een waar feest.

Een liefde voor klassiekers

Hoe zeer ik ook hou van experimenteren en het bedenken van avontuurlijke combinaties, zo groot is ook mijn liefde voor klassieke gerechten. Of beter gezegd: klassieke smaken. De effectieve traditionele recepten die erbij horen, stellen me vaak teleur in de hoeveelheid groenten. En ze laten me zo nu en dan ook wel achter met een kleine indigestie 🙂 . Ik maak er dus graag mijn eigen groenterijke en lichter verteerbare versie van. De Vis in roomsaus met prei en wortelen, de Veggie balletjes in tomatensaus, de Gevulde paprika’s… Zelf geniet ik hier echt enorm van! Een torenhoog nostalgisch comfortfood-gehalte, een bom aan groenten en smaak en lief voor je lichaam.

Deze Bouillabaisse met scampi’s past in het rijtje van klassiekers met een Karola’s Kitchen-twist 🙂 . Bovendien is dit recept een stuk makkelijker te maken dan de echte.

Een voedzame maaltijd in een groene pan

Deze Bouillabaisse met scampi’s zit in een bordeaux pan. Dat heb je goed gezien. Maar wel een bordeaux pan van GreenPan. Zoals je misschien al ontdekt hebt, ben ik een trouwe en reeds jarenlange gebruiker van GreenPan en de Featherweights, zoals deze prachtige stoofpot heet, is een van mijn favorieten. (Misschien kwam je hem al tegen op de pagina Mijn keuken must-haves.)

Net zoals alle GreenPan-pannen en toestellen is ook deze Featherweights PFAS-vrij. Hij heeft een PFAS-vrije Thermolon keramische antikleeflaag. Die is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en een afgeleide van zand.

De Featherweights zijn vederlichte stoofpotten, gemaakt van gietaluminium. Dat maakt ze ontzettend gebruiksvriendelijk. En de kwalitatieve Thermolon antikleeflaag maakt dat je je geen zorgen hoeft te maken om aanbranden.

Sorry Marseillanen

Bouillabaisse is een Marseillaanse trots en ik ga met deze weinig traditionele versie dan ook ongetwijfeld op Marseillaanse tenen trappen. Ik erken volledig dat deze Bouillabaisse met scampi’s geen échte bouillabaisse is. Het is mijn interpretatie ervan. Ik heb gespeeld met het idee om er een totaal andere naam aan te geven. Maar dat vond ik dan ook weer ontzettend onrespectvol, gezien dit recept echt wel op bouillabaisse geïnspireerd is. Volgens de filosofie ‘Ere wie ere toekomt’ werd het toch Bouillabaisse met scampi’s. Een gerecht dat je misschien niet moet serveren aan echte bouillabaisse-meesters maar wel in de smaak valt bij een heel ruim publiek dat houdt van traditionele smaken. Ideaal om te presenteren tijdens een gezellige etentje. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Bovenaanzicht van een bordeaux stoofpot gevuld met bouillabaise met scampi's.

Bouillabaisse met scampi’s

Deze groenterijke versie van een bouillabaisse barst van de smaak, dankzij saffraan, laurier, de heerlijke scampi-tomatensoep en nog zo veel meer. Brood met de smaakvolle paprikaspread erbij is een must!
5 van 21 stemmen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Frans
Porties 2 à 4 personen

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 16 scampi's ontdarmd, maar ongepeld
  • 4 à 5 trostomaten (ca. 650 g)
  • 2 tl olijfolie + 1 el
  • 1 tl venkelzaad + 1/2 tl
  • 4 blaadjes laurier
  • 5 takjes tijm
  • een snuifje cayennepeper
  • 1/2 tl fijn keukenzout
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenconcentraat 140 g
  • 1 ui
  • 1 stengel selder
  • 1 prei
  • 3 à 4 wortelen (ca. 400 g)
  • 1 kleine venkel
  • 3 potjes saffraanpoeder (ca. 1/4 tl)
  • 1 vel nori
  • 190 ml visfond
  • 200 ml heet water
  • 1/4 citroen het sap
  • 2 grote handenvol bladpeterselie

Voor erbij

  • 1 blik witte bonen uitgelekt ca. 230 g
  • 100 g opgelegde paprika's
  • 1 klein teentje knoflook
  • 2 el vocht van de soep
  • 1 el olijfolie
  • 1/4 citroen het sap
  • een snuifje cayennepeper
  • 1/2 stokbrood (per 2 personen), al dan niet geroosterd

Instructies
 

De bouillabaisse

  • Pel de scampi's. Hou de schalen apart en zet de scampi's zelf in de koelkast. Snijd de tomaten in blokjes.
  • Verwarm het eerste deel olijfolie in een kookpot (met deksel) en voeg er de schalen van de scampi's bij. Doe er het eerste deel venkelzaad bij, de laurier, tijm, cayennepeper en het fijne keukenzout. Pers er 2 van de 3 tenen knoflook bij, laat een minuutje aanstoven en roer hierbij goed om. Stort de blokjes tomaat erbij en voeg de helft van het tomatenconcentraat toe. Breng aan de kook en laat zo'n 10 minuten sudderen op een laag vuur, met het deksel op de pot.
  • Bereid intussen alle andere groenten voor. Snijd de ui in tweeën en vervolgens in dunne halve ringen. Snijd ook de prei in de lengte in tweeën en vervolgens in dunne reepjes. Spoel deze grondig en laat uitlekken. Hak de selder en wortelen in fijne plakjes. (Je hoeft de wortelen niet te schillen; grondig spoelen is voldoende.) Verwijder de stelen en taaie onderkant van de venkel, snijd de knol in tweeën en vervolgens in dunne plakjes.
  • Plaats een grote zeef op een kom en giet er het tomatenmengsel in. Schraap de kookpot volledig uit.
  • Verwarm het tweede deel olijfolie in de kookpot (afwassen hoeft niet) en voeg meteen de ui en een flinke snuif fijn keukenzout toe. Laat de ui enkele minuten stoven en voeg vervolgens de andere groenten toe. Pers er de overige knoflook bij, voeg het saffraanpoeder en het tweede deel venkelzaad toe en laat nog 5 minuten stoven, met het deksel op de pot.
  • Duw intussen het tomatenmengsel zo grondig mogelijk door de zeef. (Vergeet hierbij zeker niet de onderkant van de zeef af te schrapen.) Recupereer de laurierblaadjes.
  • Snipper het norivel in kleine stukjes. Dit gaat het makkelijkste door het vel in tweeën te knippen, de 2 bekomen vellen op elkaar te leggen, dit opnieuw in tweeën te knippen, de bekomen repen opnieuw op elkaar te leggen enzovoort, tot je een pakje dunne norireepjes bekomt. Deze kan je dan samennemen en versnipperen.
  • Voeg toe aan de groenten: de tomatensoep (inclusief laurierblaadjes), het overige tomatenconcentraat, de visfond, het hete water en de norisnippers. Kruid met voldoende zwarte peper. Roer om, breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat 5 à 10 minuten pruttelen, tot de wortelen gaar zijn. Maak intussen de paprikaspread.
  • Hak de bladpeterselie fijn. Zet opzij.
  • Voeg de scampi's bij de soep en laat alles nog zo'n 3 minuten pruttelen. Schap de peterselie en het citroensap door de bouillabaisse en serveer met het brood en de paprikaspread.

De paprikaspread

  • Spoel de witte bonen grondig en stort ze in een mini foodprocessor. Laat de paprika's uitlekken en voeg ze toe. Pers er de knoflook bij en voeg ook het citroensap, de olijfolie, 2 el van de soep, een snuifje cayennepeper en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe. Mix tot een gladde spread.

Bouillabaisse met scampi’s: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De mini foodprocessor die ik gebruik, vind je bij Mijn keuken must-haves.
  • De prijzen van visfonds kunnen enorm verschillen. Ik hield het budgetvriendelijk met de Delhaize visfond.
  • Het gebruik van de scampischalen is wat gedoe, dat geef ik toe. Maar het creëert écht een meerwaarde. Pieterjan bleef maar stoefen over “de saus”. En dat ligt sowieso aan de extra dimensie die de schalen geven! Wil je deze stap toch koste wat kost vermijden, vervang het water dan door extra visfond.
  • Opgelegde paprika’s vind je bij de groenteconserven (zoals deze). Eenmaal je de bokaal opent, worden ze relatief snel slecht. Je kan de overschot verwerken in een slaatje of invriezen voor een volgende keer.

Aanpassingen

  • Veggie/vegan
    Ik vind dit recept een veredelde groentesoep, als je de visfond en de scampi’s weglaat. Veredelde groentesoep kan natuurlijk ook lekker zijn 🙂 Maar je hebt niet het bouillabaisse-gevoel. Als je hiervoor kiest, gebruik dan een kwalitatieve groentefond in plaats van visfond en kruid extra bij met een kruidenzout. Bak een mix van boschampignons in een aparte pan en serveer die als topping bij de soep.
  • Glutenvrij
    Dit recept is glutenvrij als je glutenvrij brood gebruikt.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij.
  • Andere aanpassingen
    • Traditioneel wordt er rouille geserveerd bij bouillabaisse, een saus op basis van olie en eigeel. Zelf heb ik nood aan iets fris en verrassend en ik vind de paprikaspread hier dan ook ontzettend goed werken. Niet alleen qua smaak, maar ook qua voedingswaarde: de witte bonen bieden extra vezels en eiwitten. Uiteraard kan je gerust een kant-en-klare rouille gebruiken als je dat verkiest,, uit principe of om het jezelf wat makkelijke te maken.
    • Het is perfect mogelijk om meer vis toe te voegen aan dit recept. Kies voor wat in blokjes gesneden witte vis en/of zalm en voeg deze toe samen met de scampi’s.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

45 reacties

  1. Dag Karolien
    Ik ben een mega fan van jouw recepten. Er staan er hier wekelijks gerechten van jou op tafel. En dit recept blijft me steeds triggeren om te maken maar mijn man is een echte venkel hater. Het lijkt me echter essentieel in het recept. Is er een vervanging mogelijk?
    Alvast bedankt voor je reactie

    1. Hoi Ingrid, het is niet per se essentieel in dit recept! Vervang het door extra uien of laat de venkel gewoon weg 🙂 Geniet ervan! EN dank je voor de mooie woorden 🙂

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!