Ga terug
+ servings
Bovenaanzicht van een aangeschepte rechthoekige ovenschotel met een toplaag van gegratineerde puree. De vulling bestaat uit witloof, kaassaus en spinazie.

Ovenschotel met witloof en kaassaus

Deze heerlijke en gezellige ovenschotel is geïnspireerd op twee klassiekers: witloofrolletjes en een vispannetje. Lekker Vlaams, lekker nostalgisch, maar toch - zoals altijd - boordevol groenten!
4.86 van 14 stemmen
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vlaams
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • 1 blender

Ingrediënten
  

  • 4 stronken witloof
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl gedroogde dille
  • 6 blokjes diepvriesbladspinazie (ca. 300 g)
  • een grote handvol verse dille
  • 150 g witte vis (optioneel, zie tips)

Voor de puree

  • 600 g diepvriesknolselder
  • 300 g bloemige aardappelen (geschild gewogen)
  • 1 el Dijonmosterd
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 1/2 tl fijn keukenzout
  • 1 ei (optioneel, zie tips)

Voor de kaassaus

  • 300 g diepvriesbloemkool
  • 100 ml plantaardige room
  • 1 tl Dijon mosterd
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 50 ml kookvocht van de puree of water
  • 50 g Parmezaanse kaas

Voor erbij

  • een groene salade

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwijder de onderkant van de witloofstronken en de bittere kern. Snijd de stronkjes in de lengte in repen. Leg het witloof in een ovenschaal, besprenkel met de olijfolie en kruid met de dille, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep om, verspreid het witloof goed over de schaal en plaats 25 minuten in de oven. (Zet de oven nadien op de grillstand op 200°C.)
  • Doe intussen de knolselder in een kookpot met een ruime hoeveelheid heet water. Breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in enkele grote stukken. Voeg ze bij de knolselder en laat ca. 10 minuten koken, tot alles door en door gaar is. (Schep naar het einde toe wat kookvocht af.)
  • Maak intussen de saus. Ontdooi de bloemkool in de microgolfoven en giet overtollig vocht weg. Stort de bloemkool in de blender, samen met de room, mosterd, veel versgeraspte nootmuskaat en het kookvocht van de puree. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en voeg ook deze toe. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en blend tot je een romige saus bekomt. Proef! Kruid bij en voeg indien nodig wat meer water toe. Zet opzij.
  • Ontdooi intussen de spinazie in de microgolfoven en knijp er het vocht uit. Hak de verse dille fijn. Snijd de vis in blokjes. Zet alles opzij.
  • Bereid de puree. Giet de groenten af en laat ze enkele minuten droogstomen. Stort ze terug in de kookpot, voeg de mosterd, veel versgeraspte nootmuskaat, het zout en voldoende versgemalen zwarte peper toe en plet alles met een pureestamper. Roer er het eitje door. (Zorg ervoor dat de puree nog heel heet is, op die manier gaart het ei.)
  • Stel nu de schotel samen. Schenk de kaassaus over het witloof. Trek de spinazie wat uit elkaar en verdeel hem tussen en bovenop het witloof. Verdeel ook de blokjes vis over de schotel en bestrooi met de verse dille. Verspreid de puree erover (gladstrijken hoeft niet, wel integendeel, want oneffenheden krijgen net een mooi korstje). Plaats 5 minuten onder de grill, tot de puree een mooi kleurtje krijgt.
Delen op Facebook Pin recept