Linzenstoofpotje met bloemkool en aubergine

Linzen zijn peulvruchten en dus een zeer goede bron van vezels, eiwitten en ja hoor… koolhydraten! Ideaal wanneer ik nood heb aan een stevige, hart- of lijfverwarmende maaltijd.
Door de grote hoeveelheid vezels hebben linzen echter (ondanks de aanwezige koolhydraten) een lage glycemische index. Dat betekent dat ze je bloedsuikerspiegel niet zo de hoogte injagen. En dat is dan weer goed voor je gezondheid, je gewicht en zelfs je humeur – geen suikerdipjes na een linzenstoofpotje 😉
Bereide linzen bevatten per 100 g 10 g eiwitten en 15 g koolhydraten. Ze worden dus, net als andere peulvruchten, beschouwd als eiwit- én koolhydraatproduct. Daarom zijn ze niet zo geschikt voor mensen die veel verteringskwaaltjes hebben. Die beide voedselgroepen tegelijkertijd verteren, samen met die massa vezeltjes, is teveel van het goede voor zwakke darmen. (Meer daarover lees je in DIT ARTIKEL over voedselcombinaties.)

linzenstoofpotje met bloemkool en aubergine

Ingrediënten voor twee normale eters:

½ bloemkool, in roosjes
1 aubergine, in grote stukken
1 rode puntpaprika, in ringen
2 tomaten, in blokjes
1 rode chilipeper, zaad en zaadlijsten verwijderd, fijn gehakt
1 rode ui, in halve ringen
1 klein blikje linzen
een handvol verse oregano en munt, fijngehakt
een handvol amandelschilfers
1 tl olijfolie
½ tl kurkuma
½ tl ras-el-hanout
½ tl gemalen komijn
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan en roerbak de ui tot deze bruin kleurt. Voeg de bloemkool en aubergine toe en laat 10 à 15 minuten stoven, onder regelmatig roeren.
  2. Voeg de paprika, tomaat, chilipeper en gedroogde kruiden toe. Breng op smaak met zout. Laat alles nog 5 à 10 minuten garen en voeg naar het einde toe de linzen erbij, zodat deze nog even kunnen opwarmen.
  3. Rooster intussen de amandelschilfers in een droge pan goudbruin.
  4. Strooi de verse kruiden en amandelen over het stoofpotje voor het serveren.

Tips:

Uiteraard kan je ook een gewone rode paprika gebruiken i.p.v. een puntpaprika. Ik vind de ringen echter wel leuk, als afwisseling voor gewone blokjes. Puntpaprika smaakt ook iets zoeter, waardoor ik er nog meer fan van ben.

De verse oregano is een echte meerwaarde in dit gerecht, net zoals de geroosterde amandelen. Laat ze zeker niet weg!

Heb je geen kurkuma of gemalen komijn in huis? Voeg dan extra ras-el-hanout toe. Kruid voldoende!

Kleine blikjes linzen (uitgelekt 130 g), zijn – voor zover ik weet – enkel te verkrijgen bij Albert Heijn. Als je verse linzen wil gebruiken, voeg ze dan samen met wat vocht, toe wanneer je de bloemkool en aubergine begint te stoven. Neem in dat geval trouwens zeker niet de oranje! Deze vallen namelijk uiteen tijdens het koken, wat meer geschikt is voor soepen, zoals mijn Thaisachtige linzensoep.

Weetje:

Ras-el-hanout is een Marokkaanse kruidenmengeling die verkrijgbaar is in de supermarkt. In Turkse winkels is het veel goedkoper, maar vaak wordt daar zetmeel toegevoegd aan het mengsel. Ikzelf verkies daarom toch de potjes uit de supermarkt.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten