Omdat ik nagenoeg wekelijks wel een aantal vragen krijg over de pannen die ik gebruik, de toestellen die ik onmisbaar vind en vanwaar mijn spiraalsnijder precies komt, vatte ik alles hieronder even samen: heel makkelijk en snel terug te vinden, inclusief doorkliklinks om nog meer over de producten te weten te komen.
Leuk nieuws! Met de code KAROLA15 krijg je in de GreenPan-webshop 15% korting op de volledige collectie en dit t.e.m. 31 december 2024.
De code is niet geldig op items die al in promotie staan. De code is niet cumuleerbaar met andere kortingen.
Al mijn potten en pannen zijn van het PFAS-vrije en Belgische merk GreenPan. GreenPan heeft een ontzettend uitgebreid assortiment, met ā heb ik me laten vertellen ā wel wat kwaliteitsverschillen tussen de goedkopere en eerder professionele pannen. (Niet onlogisch, lijkt me.) Met uitzondering van mijn wok, stoofpan en stoofpot (zie hieronder) zijn alle pannen hier in huis van de Barcelona Pro-reeks. Ze gaan intussen al enkele jaren mee en worden heel intens gebruikt. Ik ben er nog steeds erg tevreden
over. MijnĀ wok is de GreenPan Evolution wok.
Lees al mijn tips om je pannen zo goed als mogelijk te verzorgen in deze blogpost.
Deze GreenPan Craft stoofpan noemen we hier onder vriendinnen ook ‘De pan waarvan je niet wist dat je ze nodig had’. Ik kreeg hem ooit cadeau en vond het model op het eerste zicht wat vreemd. Maar het is ongelooflijk hoe fijn en handig hij is in gebruik!
Ik gebruik deze pan o.m. voor de Makkelijke lasagne met pompoen, Vis in roomsaus met prei en worteltjes en de Mediterrane one pot pasta.
Een gietijzeren stoofpot is mooi, maar niet zo handig door het enorme gewicht. Deze GreenPan Featherweights stoofpot vind ik een fantastisch alternatief! Het is een heel lichte, grote, mooie keramische ādutch ovenā. Superfijn in gebruik.
Zelf heb ik een formaat van 28 cm, maar met die van 26 cm kom je ook al een heel eind. Ik gebruik hem o.m. voor de Bouillabaisse met scampi’s.
Mijn zwarte KitchenAid Mini Foodprocessor (hierĀ vind je ām op Bol) zag je ongetwijfeld al voorbijkomen in mijn InstaStories. Ik gebruik hem om hummus en spreads te maken, pesto (bijvoorbeeld voor deĀ Pestokrokjes), sausjes (bijvoorbeeld bij de bereiding van deĀ Ovenschotel met wortel, courgette en spinazie), voor het fijnmalen van noten of havermout, het hakken van bloemkool tot bloemkoolcouscous ā¦ en ga zo maar door. Ik heb het toestelletje intussen al een jaar of zeven en het werd ook al vaak gebruikt tijdens workshops, door zachte en eerder hardhandige handen š Met andere woorden: het kan tegen een stootje! Nog een fijn iets: alle onderdelen, met uitzondering van het mes ā mogen in de vaatwasser.
Ik heb intussen een aantal blenders versleten en ik ben er gaandeweg van overtuigd geraakt dat kwaliteit zijn prijs heeft. Als je je blender enkel benut voor het maken van een occasionele smoothie of pannenkoekendeegje, dan zou ik vooral niet teveel geld uitgeven en een heel basic exemplaar kopen. (Ik had er ooit Ć©Ć©n van bij Blokker of zo, geloof ik. Die deed een tijd heel goed dienst.) Je kan echter heel leuke zaken doen met een echt goede blender, zoalsĀ nice creamĀ (Nice cream tropicalĀ bijvoorbeeld) en notenpasta maken door respectievelijk bevroren fruit en noten te mixen. Ook soep geef je een unieke, superromige textuur door deze te blenden in plaats van te mixen met een staafmixer. Dit zijn keukenactiviteiten die je niet kan uitvoeren met om het even welke blender: de kracht van de motor en de hittebestendigheid (en het volume) van de beker spelen dan namelijk een belangrijke rol. Ik kan je twee blenders aanraden, met elk verschillende voor en nadelen. Voor als je je het zou afvragen: ja, ik heb ze beide in huis en nee, een mens heeft geen twee blenders nodig. (Beroepsmisvorming, vergeef me.)
Ā
1. De KitchenAid Power Plus (klikĀ hierĀ om dit product op Bol te bekijken)
NADELEN:
2. De KitchenAid K400Ā (klikĀ hierĀ om dit product op Bol te bekijken)
NADELEN:
Mijn mening? Als ik zelf maar Ć©Ć©n blender zou mogen houden en dus moest kiezen tussen deze twee, zou ik zeker en vast voor de Power Plus gaan. Maar vergeet bij het vormen van je eigen mening over een eventuele nieuwe aankoop zeker niet dat ik heel erg vaak in de keuken sta en volop experimenteer. En ik ben ook gewoon suuuuupergrote fan ben van het blenden van soep, wat zoān grote beker heel erg fijn maakt. Ik denk dus dat de K400 een goede gezinsblender is voor normaal gebruik en de Power Plus een ābeestā is voor hard core-blender gebruikers.
Een food processor geen MUSTĀ must-haveĀ maar ik zet ām toch even in het lijstje omdat ik het wel een nice to have vind.
Ik heb zelf eenĀ KitchenAid foodprocessor. Dit toestel komt met een hele gereedschapskist aan messen en andere accessoires en oneindig veel mogelijkheden. Ik haal mijn foodprocessor af en toe boven, zoals voor het fijnsnijden van rode of witte kool of voor het snijden van aardappelen in flinterdunne plakjes (om de Aardappel-preigratin mee te maken bijvoorbeeld). Toegegeven, op zoān momenten ben ik wel blij met mijn toestel. Een volledige rodel kool wordt perfect in fijne reepjes gesneden in nog geen minuut tijd en zonder last van zere polsen. Maar om op basis van zoān occasionele situaties te zeggen dat een duur en groot (een mens moet al die spullen ook een plaats geven) toestel als dit een echteĀ must-haveĀ isā¦? Nee, toch niet echt. Ik kan me voorstellen dat een food processor wel degelijk een interessante investering is als je graag groenterijk wil koken voor veel mensen, zonder uren tijd kwijt te zijn met snijden en hakken.
Note:Ā Daar waar ik al behoorlijk wat blenders heb uitgetest en dus durf zeggen dat ik voldoende kennis heb om een aanbeveling te doen, heb ik diezelfde ervaring niet met food processors. Dit is de enige die ik ooit in mijn bezit heb gehad en ik ben heel tevreden over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, maar ik kan dus niet vergelijken met andere toestellen.
Ik draai veel courgettes in slierten. Heel veel. Minstens 1x per week komt mijnĀ GEFU spiraalsnijderĀ dus wel uit de la. Dit kleine, voor mij echt onmisbare keukenhulpje is intussen al ruim 6 jaar oud, maar doet nog steeds goed zijn werk. Ik reinig ām met behulp van een flessenborstel en wat zeepsop, wat ontzettend snel en goed gaat. Het grote voordeel aan deĀ GEFU spiraalsnijderĀ vind ik het formaat: het is een heel compact dingetje, waarvoor je geen plaatsje moet voorzien in een kast. De la met spatels en messen volstaat.
Eigenlijk zoudenĀ maatlepeltjesĀ helemaal bovenaan deze blogpost mogen komen. In deze lijst zijn ze namelijk het item dat ik het meeste gebruik. Je hebt koks die op smaak koken en dat doe ik zeker en vast ook wel, maar om mijn recepten zo goed mogelijk naar jullie over te brengen vind ik het werken met maatlepeltjes essentieel. Wij Vlamingen zijn namelijk ontzettend voorzichtig als het op kruiden aankomt. Een snuifje hier en een toefje daar en het zal al gaan. Voor mij valt of staat een gerecht echter met de kruiding. Door duidelijke hoeveelheden aan te geven in mijn recepten hoop ik de smaakbeleving voor jullie zo goed en bijzonder mogelijk te maken. Ook voor vetstoffen gebruik ik steevast maatlepeltjes. Waar we zuinig zijn met kruiden, zijn we vaak namelijk erg kwistig met olie. Dat mag natuurlijk, maar dat mĆ³Ć©t niet. Je kan perfect een grote bakplaat vol groenten roosteren zonder een halve fles olijfolie te gebruiken, zonder aan smaak of textuur in te boeten. Enigszins āmet maatā met olie omgaan, bespaart je heel wat calorieĆ«n en bovendien ook geld.
Een juliennesnijder ziet eruit als een dunschiller maar in plaats van repen groenten af te snijden, krijg je dunne, korte sliertjes als resultaat. Een juliennesnijder imiteert dus de juliennesnijtechniek, zonder dat het je veel tijd of moeite kost. Je vindt heel wat verschillende modellen die erg uiteenlopen in prijs. Ik heb er Ć©Ć©n van bij Dille & Kamille en het is zowat de goedkoopste op de markt. Ik snijd er harde groenten mee, zoals wortelen (bijvoorbeeld voor deĀ Kokoscurrynoedelsoep), rode biet (bijvoorbeeld voor deĀ Frittata met rode biet, courgette en feta) en koolrabi (bijvoorbeeld voor deĀ Gepofte zoete aardappel met koolrabi- en komkommersaladeĀ ā zieĀ mijn eerste boek).
EenĀ herbruikbaar siliconen bakmatje gebruiken in plaats van bakpapier is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee: je vermijdt afval, je bespaart geld en het doet zijn werk net zo goed als wegwerpbakpapier zou doen.Ā
Ik gebruik in mijn recepten (zowel op de blog als in mijn boeken) vaak de formulering āā¦ op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaatā¦ā. In al die gevallen gebruik ik dan dus dit bakmatje. Uitgebreid getest en goedgekeurd dus š
Met eenĀ āijsbolschep met tangā, zoals dat in het Nederlands genoemd wordt, kan je absoluut niet alleen ijs scheppen. (Ik doe er eerlijke gezegd vooral andere dingen mee, omdat ik ijs in de meeste gevallen rechtstreeks uit de pot eet :D) Je kan er deeg mee opscheppen om muffinvormpjes te vullen (geen gedoe meer met twee eetlepels!) of om tot gelijke balletjes of burgertjes te draaien. Ik gebruik ze ook om de Appelpannenkoekjes in de pan te scheppen. Je kan er ook supervlot een pompoen mee ontpitten! En dan hebben we nog de klassiekers: puree of een hoopje rijst of couscous kan je lekker oldskool styling met behulp van zoān ijsschep
Goede, luchtdichte doorzichtige opbergdozen en bokalen vind ik 100% een must-have. Je bewaart er restjes zoveel langer mee, wat niet alleen voedselverspilling vermijdt, maar ook maakt dat je het koken een keertje kan overslaan (hoera voor restjesavond!). Doorzichtige, goed stapelbare opbergdozen zijn een stuk effectiever in een missie om voedselverspilling tegen te gaan omdat je in Ć©Ć©n opslag ziet wat je nog in huis hebt. Ik ben daarom superfan van deĀ glazen vierkante en rechthoekige IKEA 365+ voorraadpotten met plastic deksel. Je hebt ze in verschillende formaten die je goed kan stapelen. Het glas is chemisch inert: het kan dus in de microgolf en verkleurt bovendien niet (geen onappetijtelijke plastic doosjes die helemaal rood gekleurd zijn door spaghettisaus meer). Je kan het bovendien recycleren als je de pot zou laten vallen. Doordat je de potten en deksels apart moet aankopen kan je makkelijk aanvullen waar nodig. (Ja, uiteraard viel er hier al een glazen pot of twee kapot doorheen de jaren. De overgebleven deksels zijn dan gelukkig niet verloren!)
Note: Online is de collectie op dit moment blijkbaar wat beperkter en lijkt de gesplitste aankoop van pot en deksel helaas niet mogelijk.
DeĀ IKEA KORKEN bokalenĀ zijn mijn tweede favoriete opbergers. Ik gebruik ze zowel voor verse als droge voeding: soep, een portie hummus, droge linzenā¦Ā Deze bokalen zijn goedkoop, mooi en degelijk. Naast de IKEA bokalen, gebruik ik allerlei andere geschikte en mooie glazen bokalen van voedingswaren opnieuw. Confituur- en pindakaaspotten,Ā de bokalen van conserveboontjesā¦ Ze krijgen hier (bijna allemaal) een nieuw leven.
Food huggersĀ zijn een soort van siliconen ākapjesā die je kan gebruiken om aangesneden (ronde) etenswaren of potjes mee te bedekken. Wij gebruiken ze voortdurend, vooral om een halve citroen en limoen mee af te dekken, om een blikje frisdrank af te sluiten als we even genoeg hebben en het grootste formaat van onze set heeft als vaste bestemming het potje Delhaize cottage cheese, waarop hij miraculeus perfect past š Je koopt deĀ Food HuggersĀ steeds per setje, te verkrijgen in verschillende, (helaas) flashy kleurtjes. Er bestaan ookĀ Avocado Huggers, maar die heb ik zelf niet in huis omdat ik helemaal niet zo vaak avocado eet.
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief
En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!
107 reacties
Dag Karolien,
Welk type mes(sen) gebruik jij in de keuken? Ik ben aan ’t overwegen om een groentenmes en/of een santokumes te kopen. Zinvol?
Groetjes