Search

DE 5 PIJLERS VAN MIJN EETPATROON

De voorbije twintig jaar heeft mijn voedingspatroon nogal wat veranderingen ondergaan. Op mijn elfde besloot ik geen vlees en gevogelte meer te eten. In mijn tienerjaren was gefrituurd voedsel mijn grootste vijand. Als twintiger behaalde ik mijn master in de Biomedische Wetenschappen, met als specialisatie Voedingswetenschappen aan de UGent en passeerden diëten allerhande de revue. Later experimenteerde ik met een veganistisch eetpatroon en voedselcombinaties, liet ik een tijdje lactose achterwege, at ik minder en dan weer meer koolhydraten … Sommige zaken bleven hangen, anderen niet.

Ik ontwikkelde een eetfilosofie, die ik niet zie als een statisch iets, maar een dynamische set overtuigingen, die zal mee-evoluer en met hoe mijn lichaam en ikzelf groeien. Door daarover na te denken, open-minded te blijven en te blijven experimenteren met eten, helpt mijn eetfilosofie me om meer van eten te genieten en een zo gezond en optimaal mogelijk functionerend lichaam te hebben.

MIJN EETFILOSOFIE IS GEBASEERD
OP 5 PIJLERS

Plant-Based
Plantaardige ingrediënten vormen de basis van mijn recepten. Groenten krijgen steeds de hoofdrol, aangevuld met noten, zaden, peulvruchten, graanproducten en plantaardige olie en in mindere mate met eieren, zuivel en vis. Helemaal in lijn met de aanbevelingen van de voedingsdriehoek dus.
Vers, voedzaam en handig

Verse producten zijn de standaard: kleurrijke groenten en fruit en smaakvolle verse kruiden, rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast komen ook matig bewerkte ingrediënten aanbod zoals groente- en peulvruchtenconserven, volkorengraanproducten en kaas. Producten die niet alleen heel voedzaam, maar ookerg handig in gebruik zijn.

Gevarieerd
Ons lichaam heeft koolhydraten, eiwitten en vetten nodig om goedte functioneren en op lange termijn gezond te blijven. Ik eet dus uitalle voedselgroepen. Elkvoedingsmiddel heeft zijn eigen unieke en waardevolle waaier aan nutriënten. Door verschillende soorten groenten en fruit af te wisselen en ook te variëren in eiwit- en koolhydraatbronnen, voorzie ik mijn lichaam van alle nodige stoffen. Ik eet dus uit alle voedselgroepen en sluit geen enkele categorie uit.
Volgens Mijn Buik Gevoel

Groenten zijn overvloedig aanwezig in al mijn bereidingen. Eiwitleveranciers, koolhydraatbronnen en vetrijke producten gebruik ik om een maaltijd compleet te maken, aangepast aan de behoeftes van mijn lichaam. Dit betekent niet dat ik calorieën tel of dat ik mezelf honger laat lijden, maar wel dat ik luister naar de signalen van mijn lichaam. (En een grollende maag is een duidelijk signaal!) De behoeftes van een lichaam kunnen van dag tot dag erg verschillen. Werken met lijstjes, punten of calorieën gaat eenvoudigweg tegen die natuur in.

Lekker

Ik eet en drink waar ik me goed bij voel. Iets lekker vinden is voor mij een essentieel onderdeel van dat goed voelen. Nooit of te nimmer zalik dus iets eten of drinken enkel en alleen omdat het zogezegd ‘gezond’ is. Ik ontdekte dat als ik een maaltijd niet smaakvol vind, ik onvoldaan van tafel ga, ongeacht hoe vol mijn maag zit. Genieten van eten is dus niet alleen fijn op het moment zelf, het zorgt er ook voor dat ik naderhand vaak geen behoefte meer voel om te snoepen. Tweevliegen in één klap.

Gedaan met hokjesdenken

Mijn eetpatroon valt moeilijk beknopt samen te vatten. Ik pas niet in het vakje van de vegetariër of veganist. Ook heb ik geen allergieën of stofwisselingsziekte zoals diabetes of prikkelbare darmsyndroom. Dat mijn gerechten toch heel goed onthaald worden bij heel veel groepen mensen, komt volgens mij omdat de rode draad in mijn keuken gevormd wordt door groenten en fruit, aangevuld met andere, veelal weinig bewerkte en bij voorkeur plantaardige producten.

Als het op eten aankomt, werkt het one size fits all-principe echter niet. We zijn allemaal unieke wezens, dus ons eetpatroon hoort dat ook te zijn, aangepast aan ons lichaam, ons leven en onze verwachtingen. Maar ook hetzelfde lijf kun je niet voor altijd op dezelfde manier voeden. Het is dus maar logisch om je eetfilosofie af en toe eens kritisch te bekijken en aan te passen waar nodig.Als je aan de slag gaat met mijn vijf pijlers, pas ze dan aan waar dat voor jou nodig is. Het doel is namelijk een langetermijnverandering te bekomen. En dat zal alleen lukken als je je eigen, ideale eetfilosofie vindt.

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!