Portobellolinzenburger

Een hamburger. Jawel. Helemaal vegan, trouw aan de voedselcombinatieleer, allesbehalve traditioneel en vooral bijzonder lekker. En dankzij jullie massale stemmen werd deze burger uitgekozen om een maand lang op de menukaart van Novotels Gourmetbar te staan! Pretty awesome, me dunkt. Duizend keer dankjewel daarvoor! Voor één gelukkige Karola’s Kitchenfan leverde dat een mooie prijs op: een overnachting en diner voor 2 in een Benelux Novotel met Gourmetbar naar keuze.

De Karola’s Kitchen portobellolinzenburger nam het op tegen de burgers van 4 andere Belgische foodbloggers om een plekje in het non-traditionele kerstmenu van de Novotel Gourmetbar te bemachtigen. Wat een eer om deel uit te maken van de lekkere, no-nonsense keuken van de Gourmetbar. En bovendien een heerlijk positief en groen statement dat een hamburger zonder vlees en met bovenal groenten het haalde van klassiekers!
Ook al eet ik bijna altijd veggie en heel vaak vegan, toch ben ik niet het type dat de drang voelt om deze keuzes keihard van de daken te schreeuwen. Laat staan te verdedigen. Let the food do the talking, denk ik liever. Mijn eten moet de mensen overtuigen om meer plantaardig te eten, niet een uitgebreid, belerend betoog. De wedstrijd van Novotels Gourmetbar leek me dan ook echt een geweldige kans om een op en top plantaardig gerecht, een hamburger dan nog wel, onder een breed publiek te verspreiden.

Dat deze portobellolinzenburger vegan en groen is, mag dan voorbeeldig staan, in the end moet hij vooral mega lekker zijn. Mijn nieuw lief (van de balletjes in tomatensaus, zoals ik vorige keer vertelde) vormde – nauwelijks bekend met de veganistische keuken en als liefhebber van klassieke kost – het perfecte proefkonijn. En mijn hamburger werd getest en uitgebreid goedgekeurd.

Karola's Kitchen - portobello-linzenburger met pompoenfrietjes

 

Laat je niet afschrikken door de lange lijst hieronder, als je zelf aan de slag zou willen gaan. Ik heb de ingrediënten opgesplitst per onderdeeltje, waardoor ze soms meermaals terugkomen. Dit gerecht maken kost minder tijd en moeite dan je zou verwachten!

Ingrediënten voor 2 personen:

voor het “broodje”:
2 portobellochampignons
2 sneden donker brood (optioneel – hier gebruikte ik heerlijk dik notenbrood)

Karola's Kitchen - portobellolinzenburgervoor de linzenburgers:
200 g linzen uit blik, gespoeld
een handje hazelnoten, grof gehakt
een handvol verse basilicum, fijngehakt (zie tips)
een handvol verse peterselie, fijngehakt
2 dadels, fijngehakt
1 tl citroensap
2 tl water
40 g havermout, waarvan 30 g fijngemalen in een blender of keukenmachine (zie tips)
1 el olijfolie of 2 tl kokosolie (zie tips)

voor ertussen:
1 avocado, fijngeprakt
1 tl citroensap
5 kleine blaadjes munt, fijngehakt
een handje peterselie, fijngehakt
zo’n 8 druppels tabasco
½ courgette, in dunne plakken (of kant-en-klare gegrilde courgetteplakjes)
een handvol gemengde sla

voor de pompoenfrietjes:
de bovenste helft van een butternutpompoen (het gedeelte zonder zaden dus)
5 takjes verse tijm, de blaadjes afgeritst en fijngehakt (of 1 tl gedroogde tijm)
ketchup met verlaagd suikergehalte

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Maal de linzen in een blender of keukenmachine (of met een staafmixer). Schep de massa in een kom en voeg er 20 g van de gemalen havermout aan toe en de rest van de burgeringrediënten. Schep alles goed om en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Vorm met je handen 2 burgers van het deeg, leg deze op een bord en zet dit 15 minuten in de koelkast
  3. Schil de pompoen niet, maar was hem grondig. Snijd het bovenste gedeelte in plakken van zo’n centimeter dik en snijd deze vervolgens in frietjes van ook een centimeter dik. Verdeel 2 kl olijfolie, versgemalen zwarte peper, grof zeezout en de tijm over de pompoenfrietjes en wrijf ze goed in. Leg ze naast elkaar op een (herbruikbaar) bakpapiertje op een bakplaat.
    Wrijf ook de portobellohoed aan de bovenkant in met wat olijfolie. Leg deze met de steelaanzet naar beneden in een ovenschaal. Plaats zowel de portobello als de pompoenfrietjes 20 minuten in de oven.
  4. Neem de linzenburgers voorzichtig van het bord. Strooi de overige 10 g gemalen havermout en 10 g ongemalen havermout op een bord en leg de burgers met hun beide kanten in de haver, tot ze helemaal omringd worden. Verhit de olie in een pan en bak de burgers (zonder porren of poken) aan beide zijden minstens 5 minuten, tot ze door en door warm en krokant en gekleurd zijn. (Hoe meer olie je gebruikt, hoe mooier hun look zal zijn. Uiteraard betaal je hier wel voor in calorieën.)
    Wrijf de courgetteplakken intussen in met een klein beetje olijfolie en wat peper en zout. Bak ze op een hoog vuur in een grillpan en zet opzij. Leg ook de sneden brood (als je deze gebruikt) even op de grill, tot ze een licht streepjespatroon hebben.
  5. Leg de sneden brood op een bord en verdeel er de avocado over. Leg de linzenburger hier bovenop, gevolgd door enkele plakjes courgette en wat sla. De portobello vormt het hoedje. Serveer er de pompoenfrietjes en wat ketchup bij.

Tips:

Ik zou je aanraden om voor de burgers verse basilicum te gebruiken en deze niet te vervangen door gedroogde. Linzen en (veel) verse basilicum passen geweldig goed samen! Een combinatie die ik ook gebruik in de linzensalade met balsamico en basilicum (klik hier).

Heb je geen zin om havermout fijn te malen? Dan kan je ook een ander grof meel gebruiken, zoals rogge of boekweit.

Koop een ongesneden brood voor dit recept. Zo kan je het zelf in dikke plakken snijden. Gebruik je geen brood? Leg dan de linzenburgers op een bord, met daarbovenop de avocado, plakken courgette, sla en portobello.

Kokosolie kan veel hogere temperaturen verdragen dan olijfolie, zonder te beginnen roken. Daarom geef ik er voor het bakken van peulvruchtennuggets of -burgers de voorkeur aan.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten