Karola's Kitchen - asperges met een zacht eitje en kruidenolie

Asperges met een zacht eitje en kruidenolie

Ik kan geen ei pocheren. Dat heb ik besloten, na twee uur zwoegen, zo’n 4 stuntelige trucjes, 12 verspilde eieren en minstens evenveel bekeken YouTube tutorials. En ik heb er vrede mee. Tijdens mijn experimenten, kwam ik tot de ontdekking dat een half gekookt eitje ook bijzonder lekker is! De smeuïge eidooier doet dienst als een compact sausje: super smakelijk! Voor mij dus even geen gefrustreerd geprutst meer. Voorlopig althans.

In dit gerecht past het gouden eigeel perfect bij prachtig groen: asperges en frisse Romeinse sla. De kruidenolie geeft niet alleen veel smaak, maar door de grote hoeveelheid verse kruiden ook extra beet en de pompoenpitjes zorgen voor een krokantje: een lekker, licht gerecht, op en top klaar voor de zomer. Nu het weer nog 😉
Voor meer receptjes met asperges kan je kijken bij de tips onderaan.

Karola's Kitchen - asperges met een zacht eitje en kruidenolie

Ingrediënten voor één eter:

8 groene asperges
een kropje Romeins slahart, grof gehakt (of een soort sla die je graag eet)
een lente-uitje, in heel fijne ringetjes
een koffielepel kappertjes, fijn gehakt
1 el fijngehakte verse peterselie
1 el fijngehakte verse basilicum
1 el pompoenpitten
1 ei
2 ½ tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Groene asperges moeten niet geschild worden. Verwijder enkel de onderste 3 cm. Breng een pot water aan de kook. Het is belangrijk dat je de pot tot op de juiste hoogte met water vult, namelijk zodanig dat wanneer je de asperges erin legt, de kopjes boven blijven. Zo worden deze gestoomd in plaats van gekookt en blijven ze lekker knapperig. (Je kan ook een speciale aspergekookpot gebruiken uiteraard.) Leg de asperges in het kokende water en kook ze in 4 minuten beetgaar. Schep ze eruit met een schuimspaan, laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet.
    (Giet het water niet weg. Je kan het gebruiken om het eitje in te koken.)
  2. Meng het gehakte lente-uitje met de kruiden en gehakte kappertjes, 2 tl olijfolie en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet opzij.
  3. Verhit ½ tl olijfolie in een klein pannetje en rooster de pompoenpitjes in zo’n 5 minuten goudbruin. Schep ze af en toe om en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje als ze klaar zijn. Je zal zien dat de pitjes opzwellen en soms poffen.
  4. Breng het aspergewater opnieuw aan de kook en laat het ei in 8 minuten half gaar worden. Schep het er met een lepel uit en hou het onder koud stromend water. Dresseer vervolgens de sla met daarbovenop de asperges op een bord. Pel voorzichtig het eitje en snijd het in de lengte in twee. Hou de helften bij elkaar, want de eidooier is nog vrij lopend! Boven de asperges kan je het eitje uit elkaar halen. Schep de kruidenmengeling over het eitje en de groenten en strooi er tot slot de pompoenpitjes bovenop.

Weetje:

Nieuwsgierige asperge-pipi-producenten kunnen doorklikken naar DIT RECEPT (asperges op z’n tomaatgarnaals). Hier kan je lezen hoe het nu eigenlijk zit met die stink-pipi 🙂

Tips:

Wil je ten volle genieten van het aspergeseizoen? Via onderstaande links kan je doorklikken naar enkele andere overheerlijke aspergegerechtjes!

 

 

 

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten