Search

Courgetti met ricotta, tijm en walnoten

Dit courgetti-gerecht is de derde super eenvoudige, no-cook lunch die ik met jullie deel. Na de courgetti met Parmezaan en pijnboompitjes en die met feta, kerstomaatjes en olijven is het tijd om de minder klassieke, maar o zo heerlijke combinatie van ricotta, tijm en walnoten in de groep te gooien. Ik denk dat het in mijn tweede veggie kookboek was, dat ik dit super trio leerde kennen in één of ander pasta-recept. Er zaten nog allerlei andere ingrediënten in, maar de ricotta, de verse tijm en de walnoten deden precies een dansje in mijn mond. Verse tijm, je leest het goed. Ik heb absoluut niets tegen gedroogde kruiden, maar ze zijn geenszins te vergelijken met de verse varianten, vind ik. Een tijmplantje is een robuust, meerjarig struikje, dus eentje in huis halen kan je zien als een goede investering 🙂
Karola's Kitchen - courgetti met ricotta, tijm en walnoten

Ingrediënten voor één eter:

1 courgette, het bruine topje verwijderd (de steelaanzet niet verwijderen!)
een handvol rucola
80 g ricotta
een handvol walnoten, grof gehakt
1 tl walnootolie
1 el verse tijmblaadjes (zie tip)
een klein handje vers gehakte bladpeterselie (als je wenst)
½ tl gedroogde tijm
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Zorg er ook voor dat alle ingrediënten helemaal voorbereid klaarliggen om je gerecht samen te stellen. De ricotta moet je even doorroeren, totdat hij lekker smeuïg wordt.

Draai met behulp van een spiraalsnijder de courgette in sliertjes. (Klik hier voor al de nodige uitleg, mét how-to foto’s.) Kies voor de fijnste optie.

Schep in een grote kom de courgetti, rucola, gedroogde tijm, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en walnootolie voorzichtig om, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Schep de ricotta erbovenop en strooi de walnoten en verse kruiden eroverheen.

Tips:

Wil je mijn tips & tricks voor het snijden van courgettesliertjes nog eens nalezen, klik dan hier.

Verse tijm heeft een heel andere smaak dan gedroogde, vind ik en vormt echt een meerwaarde in dit eenvoudige gerechtje. Enkel de blaadjes van tijm zijn eetbaar. De takjes zijn heel taai en droog (zoals dat met takjes vaak het geval is). Pluk dus de blaadjes af de takjes. Fijnhakken is daarna niet meer nodig.

Heb je nog ricotta over? Joepiejee! Dan kan je onderstaande recepten misschien eens uitproberen?

Wil je de andere super snelle courgetti-gerechtjes nog even bekijken? Via onderstaande links kan je meteen doorklikken.

 

3 reacties

  1. Hey Karolien, ik ben op zoek naar een ‘lactosevrije’ ricotta om jouw recepten te maken, oa ook de spaghetti met ricotta uit je nieuwe boek. Ken jij een alternatief? Ik vond op deze website een tip om het zelf te maken, obv lactosevrije yoghurt > denk je dat dit kan werken in jouw recepten? https://smaakmenutie.nl/9x-lactosevrij-koken/
    Alvast bedankt voor alle informatie die je deelt! Benieuwd nr de webinar vanavond 😉

    1. Hey Véronique, ik heb zelf ook nog nooit lactosevrije ricotta gevonden. Je kan het zeker eens zelf proberen maken! In het recept uit het boek kan je eventueel ook zachte geitenkaas gebruik die je wat romiger maakt door er langzaam water doorheen te mixen (in een mini foodprocessor). Anders van smaakt, maar het past ook erg goed in dat recept!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!