Karola's Kitchen - Groen-gele salade met mozzarella con ricotta en walnoten

Groen-gele salade met mozzarella con ricotta en walnoten

Zo. Ik heb het gehaald. Het manuscript voor mijn tweede boek werd ingediend, nieuwe recepten werden getest en nog eens getest en nog eens en – hittegolf of niet – de bijhorende fotoshoots zijn ingeblikt. (Zelf) een boek schrijven en vullen is echt een immense uitdaging. Dat was ik precies toch wat vergeten, na Gewoon gezond 🙂 Maar ik ben zo blij en zo dankbaar dat ik dit nog eens kan en mag doen.

Doordat al mijn tijd en energie de voorbije maanden naar die tweede papieren baby ging (en ook wel wat naar de vlezige baby die intussen in mijn buik aan het groeien is), bleef het op de blog erg rustig. Er was in mijn hoofd en agenda geen plaats voor extra recepten. Maar nu ik wat bekomen ben, stapelen de nieuwe ideetjes zich weer op. Inspiratie hiervoor komt niet uit de lucht vallen. Ik vang altijd wel ergens één of meerdere prikkels op die me tot nadenken en experimenteren aanzetten. En in dit geval was Delhaize magazine verantwoordelijk voor die prikkels. Naast smaakvolle recepten stelt het magazine steeds een arsenaal aan seizoensproducten voor en daar haalde ik deze keer de mosterd. Twee van mijn favoriete zomerse lekkernijen werden namelijk door Delhaize in de kijker geplaatst: Belgische prinsessenboontjes en zonovergoten nectarines en perziken. Het was snel beslist dat ik deze op het menu zou zetten. En beide combineren leek me een heerlijk idee. Ook werd ik getriggerd door het seizoensassortiment aan zuiderse kazen en vooral de mozzarella di bufala con ricotta sprong hierbij in het oog, oftewel buffelmelk mozzarella gevuld met ricotta. Twee van mijn favoriete kaasjes gecombineerd, what’s not to like? Naast goddelijk lekker is mozzarella con ricotta ook een stuk vet- en caloriearmer dan buffelmozzarella, dankzij de ricotta die van nature erg licht is. Het is dus helemaal oké om één bolletje van de kaas (125 g) per persoon te rekenen als je grote honger hebt en/of bijvoorbeeld liever geen brood bij deze salade eet.

Om het gerecht af te werken koos ik voor Delhaize Inspirations walnootolie. In de eerste plaats omwille van de smaak, maar het is een fijne surplus dat walnootolie ontzettend rijk is aan omega 3-vetzuren, die een beschermende werking hebben op ons hart en onze bloedvaten. (Zeker en vast een aanrader voor wie weinig of geen vette vis eet.)

Karola's Kitchen - Groen-gele salade met mozzarella con ricotta en walnoten

Ingrediënten voor 2 personen:

1 venkel
1 courgette
2 tl olijfolie
500 g prinsessenboontjes
1 Romeins slahart (of een andere slasoort die je lekker vindt)
1 duimdik bosje bieslook
1 bol mozzarella bufala con ricotta
1 niet al te rijpe nectarine (of perzik)
een grote handvol walnoten (zo’n 30 à 40 g)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

voor de vinaigrette:
2 tl walnootolie (of goede olijfolie)
1 tl appelciderazijn
1 tl graantjesmosterd (of ½ tl sterke mosterd, zoals Dijon)
¼ tl ahornsiroop (of honing)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de donkergroene stelen van de venkel, alsook de wortelaanzet en de buitenste rok (die is namelijk erg taai en draderig). Snijd de venkelknol vervolgens in dunne plakken. (De kern verwijderen hoeft dus niet.) Verwijder de steelaanzet van de courgette en snijd in schijfjes van zo’n halve centimeter dik. Besprenkel de venkel en courgette met de olijfolie en kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Wrijf de groenten in met de olie met behulp van je handen, verspreid de groenten over een bakplaat en plaats 25 minuten in de oven. Laat even afkoelen.

Breng intussen water aan de kook. Maak de boontjes schoon en kook ze beetgaar in 5 à 6 minuten (dat hangt wat af van de dikte van de boontjes). Giet af en spoel met koud water. Laat goed uitlekken.

Maak de slabladeren los, spoel en droog ze grondig. Hak de bieslook fijn. Klop alle ingrediënten voor de vinaigrette los en schep de sla en boontjes om met de helft van de vinaigrette en de helft van de bieslook. Snijd de nectarine in dunne partjes en hak de walnoten grof. Zet beide nog even opzij.

Schep de courgette en venkel bij de sla en verdeel de groenten over een mooie schaal. Verspreid de schijfjes nectarine over de groenten en strooi er de walnoten overheen. Snijd de mozzarella con ricotta in twee en leg beide helften bovenop de groenten. Werk af met de overgebleven vinaigrette en bieslook.

Tips:

Als lunch volstaan bovenstaande hoeveelheden ruimschoots. Dankzij de mozzarella con ricotta, de walnoten en de walnootolie biedt deze salade je alles wat je nodig hebt. Zijn jij en/of je tafelgenoot grote eters, dan kan je één bol mozzarella per persoon rekenen. Of je kan de salade aanvullen met een dikke snee volkorenbrood of wat volkorenpasta.

Maak je deze salade voor 4 personen, gebruik dan een gele en groene courgette (als je de gele kan vinden). Dat maakt dit gerecht extra interessant!

Ik hou ontzettend van sappige, rijpe nectarines en perziken maar deze zijn iets minder geschikt voor dit gerecht. Ze zijn echter wel ideaal voor het volgende blogrecept dat ik voor jullie in petto heb!
Nog een klein (weliswaar niet waterdicht) trucje om een nectarine te ontpitten: snijd de vrucht rondom rond in, volgens de richting van de natuurlijke inkeping in de nectarine. Draai vervolgens beide helften voorzichtig in tegengestelde richting (zoals je de dop van een bokaal zou draaien). Nu kan je de pit er makkelijk uitsnijden. (Klik hier voor een (licht dramatisch) instructiefilmpje.)


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten