Karola's Kitchen - Minestrone met pestokrokjes

Minestrone met pestokrokjes

Januari duurt altijd lang, vind ik. De feestvreugde en vakantie zijn voorbij en de kerstverlichting is opgeborgen. Maar de koude en donkere dagen zijn er nog. De inspiratie voor dit gerecht kwam dan ook uit niet meer of minder dan mijn eigen behoefte en goesting. Samengevat in een aantal kernwoorden is dat: comfortfood (uiteraard), niet teveel werk of gedoe, fysiek en mentaal verzadigend en – na een maand van toch wel wat extravaganza – voedzaam en evenwichtig. Je zou het misschien niet geloven maar het is dus effectief mogelijk om al die zaken tegelijk in vervulling te laten gaan.

Mijn gedachten gingen naar een soep met veel groenten, witte bonen en zelfgemaakte krokjes (zoals wij dat thuis noemden). Ik doopte dit gerecht schaamteloos tot minestrone, ook al heb ik in mijn leven nog geen enkele keer een authentieke minestrone gegeten. Maar volgens Wikipedia betekent minestrone gewoon grote soep, een maaltijdsoep dus, waarvan er blijkbaar evenveel versies als Italiaanse La Mama’s bestaan. Wikipedia zegt ook dat het een misverstand is dat er pasta thuishoort in minestrone, wat heel  goed uitkomt, want ik vind pasta’s in soep persoonlijk niet echt zo een geweldige uitvinding.

De basis van deze soep zijn kant-en-klare groenten: de diepgevroren groentebrunoise van Delhaize en tomatenblokjes uit blik. Het is een groot misverstand dat diepgevroren groenten minderwaardig zijn aan verse. Diepvriesgroenten zijn vaak zelfs rijker aan vitaminen omdat ze meteen na het oogsten bewerkt en ingevroren worden, waardoor de vitaminen net erg goed behouden blijven. Verse groenten liggen even in de winkel en daarna ook nog even (lang of kort) bij je thuis, wat leidt tot onvermijdelijk vitamineverlies. Begrijp me niet verkeerd, dit is geen betoog tégen verse en vóór diepvriesgroenten, maar wel een statement tégen slechte praat over diepvriesproducten. Die is namelijk gewoonweg onjuist.
De diepgevroren groentebrunoise bevat 32% wortelen, 32% knolselder, 15% prei, 15% bleekselder en 6% ajuin. Een kwalitatieve mix dus, zonder aardappelen. Ik heb helemaal niets tegen aardappelen, dat weten jullie, maar in soep hou ik er niet echt van. En veel groentemixen zijn nogal rijk aan (goedkope) aardappelen en ui, wat ze minder smaakvol maakt. Vind ik althans 🙂

Voor de pestokrokjes haalde ik inspiratie bij mijn goede vriendin en collegablogster Laurence, van As Cooked By Ginger. Zij liet ze eens voorbij komen in haar Instastories. Zo simpel en zoveel smaak. Geniaal. Broodkrokantjes, krokjes, zoals wij dat thuis noemden, doen me ook ontzettend hard terugdenken aan mijn kindertijd. Zoals ik bij de Bedriegt den boer al zei: DAT is waar comfortfood rond draait.

Ik gebruikte mijn absolute favoriete brood: de volkoren abdij boulot van Delhaize. 100% volkoren, dus een maximum aan vezels, vitaminen en mineralen. Stevig vanbinnen en krokant vanbuiten. Werkelijk waar heerlijk. Ik mag dan misschien bevooroordeeld zijn, als ambassadrice van Delhaize, maar ik vind écht dat Delhaize de enige supermarkt is met echt lekker, kwalitatief brood van Troch, Averbode en La Lorraine, dat meerdere keren per dag vers uit de oven wordt aangevuld. Voor mij (en ook voor Pieterjan) steekt de volkoren abdij boulot erbovenuit. Maar ook het stevige donkere Averbode noten-rozijnenbrood is een echte aanrader!

Omdat dit recept weinig snij- en hakwerk vraagt en er dus wat tijd en ruimte overblijft, maak ik de pesto graag zelf. Het smaakverschil met kant-en-klare pesto is toch wel erg groot vind ik. En er is eigenlijk echt geen werk aan! Traditioneel wordt pesto gemaakt met enkel basilicum en met parmezaanse kaas. Maar je kan perfect een heerlijke, geurende, supersmaakvolle pesto maken met een combinatie van rucola en basilicum én zonder parmezaan. Een stuk voordeliger en bovendien is je pesto zo helemaal plantaardig en dus ook geschikt voor veganisten.

Deze minestrone met pestokrokjes is hartverwarmend en een ware beleving: veel smaken, veel texturen, allerlei geweldige dingen. Een heerlijke kom groenten, krokante krokjes die lekker nostalgisch zacht worden door de soep, smeltende parmezaanschilfers en een supersmaakvol vleugje pesto dat hier en daar even op je tong belandt. Dit is goed eten.

Karola's Kitchen - Minestrone met pestokrokjes

Ingrediënten voor 2 grote eters:

Voor de pestokrokjes:
50 g pijnboompitten
50 g rucola
20 g basilicum (omdat dit best veel is, koop ik hiervoor een bakje i.p.v. een plantje)
1 tl gedroogd basilicum
1 klein teentje look, geperst
4 el olijfolie
het sap van ¼ citroen
versgemalen zwarte peper en eventueel grof zeezout, naar smaak
2 à 3 dikke sneden volkoren brood

Voor de minestrone:
1 el olijfolie
3 dikke tenen knoflook
1 zak Delhaize diepgevroren groentebrunoise
½ tl gedroogd basilicum
½ tl gedroogde rozemarijn
½ tl (kruiden)zout
een snuifje chilivlokken (optioneel, naar smaak)
1 l (bij voorkeur kokend) water
1 blik tomatenblokjes (= 400 g)
2 tl balsamicoazijn
3 laurierblaadjes
2 stelen boerenkool (of een grote handvol spinazie of grof gehakte bladpeterselie)
6 zongedroogde tomaatjes (ik gebruik er zonder olie)
1 blik witte reuzenbonen (uitgelekt 240 g – of gewone witte bonen)
het sap van ¼ citroen
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Voor erbij:
enkele schilfers verse Parmezaanse kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verwarm de pijnboompitjes enkele minuten in een droog pannetje, tot ze goudbruin kleuren en geurig worden. Schud ze hierbij regelmatig om en verlies ze niet uit het oog! Ze kunnen namelijk snel aanbranden.

Maak de pesto: doe de rucola, de verse en gedroogde basilicum, de geperste look, olijfolie, het citroensap, de geroosterde pijnboompitjes en wat zwarte peper in een kleine foodprocessor of hakmolentje en mix tot je een homogene pesto hebt.

Scheur het brood in hapklare stukjes en schep deze om met 2 à 3 volle eetlepels van de pesto. Ik gebruik hiervoor in eerste instantie spatels, om uiteindelijk het fijnere werk met mijn vingers te doen. Zorg er in elk geval voor dat al het brood zo goed als mogelijk bedekt is. Verspreid de stukjes over een bakplaat en plaats 15 à 20 minuten in de oven. Schep de pestokrokjes na 10 minuten goed om en verspreid ze opnieuw over de bakplaat. Laat afkoelen op de bakplaat.

Snijd intussen de look voor de minestrone in dunne schijfjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote pot en roerbak de look ongeveer 1 minuut. Voeg de diepgevroren groentebrunoise toe en schep goed om. Laat ze onder regelmatig roeren sudderen, tot de groenteblokjes volledig ontdooid zijn. Voeg de gedroogde basilicum, rozemarijn, chilivlokken en het (kruiden)zout toe en verhit de kruiden ongeveer 1 minuut. Voeg het kokend water, de tomatenblokjes, balsamicoazijn en de laurierblaadjes toe en laat 5 minuten doorkoken.

Haal intussen de boerenkool af: scheur de blaadjes van de dikke stengel en spoel ze grondig. Zwier de boerenkool droog in een slazwierder en snij in dunne reepjes. Snijd ook de zongedroogde tomaten in dunne reepjes. Voeg ze bij de soep en laat nog 2 minuten koken. Spoel intussen de witte reuzenbonen onder koud stromend water.

Draai het vuur uit. Roer de witte bonen, het citroensap en 2 grote eetlepels pesto door de minestrone. Serveer met de pestokrokjes en wat schilfers verse Parmezaanse kaas. Geef de overige pesto ernaast: heerlijk om nog wat extra toe te voegen! Smakelijk 🙂

Tips:

Zelfgemaakt pesto smaakt en ruikt absurd lekker, maar je kan uiteraard ook pesto uit een potje gebruiken. Dan is dit gerecht nóg sneller klaar! De Delhaize Bio pesto is een goed kant-en-klaar alternatief, met een mooie ingrediëntenlijst.
Verse pesto bewaart zo’n 5 dagen in de koelkast, maar je kan ‘m ook perfect invriezen.

Het elektrische hakmolentje dat ik zelf gebruik en waar ik super tevreden over ben is de KitchenAid Mini Foodprocessor.

Zijn witte bonen niet zo jouw ding, dan kan je ze vervangen door wat gekookte pasta. Die kan je gerust laten meekoken met de soep. Volg hierbij de aanwijzing op de verpakking.

Je kan de pestokrokjes lang bewaren in een goede luchtdichte bokaal. Ze blijven superkrokant!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize en bevat affiliate links.
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal,
anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten