Mijn naam is Karolien en ik ben verslaafd aan diepvriesspruitjes met ketchup. Ik eet ze vaak zonder meer: spruitjes + ketchup, in al hun comfortfoodheid en nulwerkheid. Maar dat bekende ik zo’n duizend jaar geleden al, toen ik dit gerecht, als één van mijn eerste receptjes online zwierde. 😉 Dit is een remake, met kruiden die net iets beter op punt staan en een foto die doet watertanden in plaats van weglopen. Een heerlijke en super eenvoudige schotel die je tot in je kleine teentjes opwarmt!
Ingrediënten voor twee normale porties:
400 g diepvriesspruitjes, even gespoeld onder warm water (helemaal ontdooien hoeft dus zeker niet) en gehalveerd (je kan ook verse spruitjes gebruiken)
een halve butternut- of kastanjepompoen, ongeschild en in hapklare stukken (ongeveer 400 g – zie tips)
1 grote, rode ui, in maantjes
3 tomaten, gespoeld
1 blik rode kidneybonen (uitgelekt 250 g)
50 g ketchup (zie tips)
2 tl olijfolie
een snuif gedroogde chilipeper (pili-pili)
1,5 tl kurkuma
1,5 tl gedroogde oregano
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
eventueel wat bladpeterselie, voor de afwerking
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de pompoen, de gehalveerde diepvriesspruitjes en de rode ui in een voldoende grote ovenschaal en besprenkel met de olijfolie. Schep alles goed om. Voeg alle kruiden toe, ook de versgemalen peper en het zeezout en schep opnieuw goed om. Zet dit 30 minuten in de oven. Ergens in de helft roer je de groenten eens flink door elkaar.
Ontdoe de tomaten intussen van hun zaadlijsten en zaadjes en snij ze in willekeurige, hapklare stukken. Spoel de kidneybonen onder stromend water en ze beide opzij.
Schep na 30 minuten oventijd de tomaat, kindeybonen en ketchup onder de groenten en plaats nog 10 minuten in de oven.
Werk eventueel af met wat blaadjes peterselie.
Tips:
Ik kies steeds voor kastanje- of butternutpompoen. Deze laatste wordt ook wel flespompoen genoemd. Beide soorten hebben zoveel meer smaak dan de gewone pompoenen! Bovendien is de schil niet zo taai en slecht verteerbaar, waardoor je ze gewoon kan laten zitten. Veel minder werk dus! En ze geeft nog een lekkere, extra beet aan je gerecht.
Je kan naar andere pompoengerechten doorklikken via onderstaande links:
Ketchup inderdaad! Ik kan het niet ontkennen: ik ben een echte fan! Dat dit sausje veel suiker bevat, weet ik. Da’s jammer, maar helaas. Het houdt me niet tegen er toch van te genieten. Wel gebruik ik altijd ketchup met 50% verminderd suikergehalte van Heinz. Nog steeds 11,4 g per 100 g, maar dat is het me dus waard. 🙂
Kurkuma is een specerij met heel wat superpowerkrachten. Ik zette ze op een rijtje in een artikeltje. Klik HIER om verder te lezen.
Deze website maakt gebruik van essentiële cookies ter verbetering van je gebruikerservaring en cookies voor analytische -en marketingdoeleinden. Je kan de instellingen aanpassen of accepteren om akkoord te gaan met ons cookiebeleid. Accepteren en doorgaanCookie instellingen
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.