Spicy wortelstoemp met spinazie en vis

Supergemakkelijk, spotgoedkoop en zonder veel pretentie. Zoals stoemp hoort te zijn dus.
Dit is Comfortfood met een grote C. Een kruidige, warme opkikker, die zowel in zomer als winter elke schijn van een dipje genadeloos de kop indrukt. Wortelen, raapjes en spinazie zijn namelijk zo goed als het hele jaar door in het seizoen, dus je hoeft je hoofd hierbij nooit te breken over duurzaamheidstoestanden en voedingskilometers.
Ik zeg het toch: met een grote C.

spicy wortelstoemp met spinazie (640x413)

Ingrediënten voor één normale eter:

4 wortelen, grondig gespoeld, uiteinden verwijderd en in schijfjes (schillen is niet nodig)
2 raapjes, geschild en in blokjes
2 rode uien, in dikke halve ringen
twee grote handenvol jonge spinazie, gewassen en gedroogd
2 teentjes knoflook
1/2 tl gedroogde tijm
1/2 tl kurkuma
1/4 tl koriander
een flinke snuif gedroogde chilivlokken
100 à 150 g witte vis
1/4 citroen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schep op een bakplaat de wortelen, rode ui en stukjes raap om met 2 theelepels olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout, tijm, kurkuma, koriander en chili. Pel de teentjes knoflook niet! Snijd enkel het topje (niet het kontje) eraf en stop ze tussen de groenten. Zet de schotel 40 à 50 minuten in de oven, tot de wortelen gaar zijn. (De baktijd hangt wat af van de grootte van je schotel en van de stukken groente). Houd je intussen met anders leuks, ontspannends of nuttigs bezig. Schep de groenten tussendoor een keer om.

Knijp de knoflookteentjes uit boven de groenten en gooi de schilletjes weg. Doe alles in een vuurvaste kom, voeg nog 1 tlheelepel olijfolie toe en mix met behulp van een staafmixer tot je een puree met grove stukken krijgt. Houd de puree nog eventjes warm in de oven (op 150 °C).

Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en bak de vis aan beide kanten enkele minuten, tot hij gaar is. Kruid met peper en zout.

Leg de vis nog even bij de stoemp in de oven, zodat ook deze warm blijft. Zo komt je pan weer vrij voor de spinazie. Extra vetstof toevoegen is niet nodig. Roerbak de blaadjes kort in het vet van de vis, tot ze geslonken zijn.

Meng de spinazie onder de stoemp en schik, samen met de vis op een bord. Pers de citroen rijkelijk over alles uit!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten