Supergemakkelijk, spotgoedkoop en zonder veel pretentie. Zoals stoemp hoort te zijn dus. Dit is Comfortfood met een grote C. Een kruidige, warme opkikker, die zowel in zomer als winter elke schijn van een dipje genadeloos de kop indrukt. Wortelen, raapjes en spinazie zijn namelijk zo goed als het hele jaar door in het seizoen, dus je hoeft je hoofd hierbij nooit te breken over duurzaamheidstoestanden en voedingskilometers. Ik zeg het toch: met een grote C.
Ingrediënten voor één normale eter:
4 wortelen, grondig gespoeld, uiteinden verwijderd en in schijfjes (schillen is niet nodig) 2 raapjes, geschild en in blokjes 2 rode uien, in dikke halve ringen twee grote handenvol jonge spinazie, gewassen en gedroogd 2 teentjes knoflook 1/2 tl gedroogde tijm 1/2 tl kurkuma 1/4 tl koriander een flinke snuif gedroogde chilivlokken 100 à 150 g witte vis 1/4 citroen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep op een bakplaat de wortelen, rode ui en stukjes raap om met 2 theelepels olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout, tijm, kurkuma, koriander en chili. Pel de teentjes knoflook niet! Snijd enkel het topje (niet het kontje) eraf en stop ze tussen de groenten. Zet de schotel 40 à 50 minuten in de oven, tot de wortelen gaar zijn. (De baktijd hangt wat af van de grootte van je schotel en van de stukken groente). Houd je intussen met anders leuks, ontspannends of nuttigs bezig. Schep de groenten tussendoor een keer om.
Knijp de knoflookteentjes uit boven de groenten en gooi de schilletjes weg. Doe alles in een vuurvaste kom, voeg nog 1 tlheelepel olijfolie toe en mix met behulp van een staafmixer tot je een puree met grove stukken krijgt. Houd de puree nog eventjes warm in de oven (op 150 °C).
Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en bak de vis aan beide kanten enkele minuten, tot hij gaar is. Kruid met peper en zout.
Leg de vis nog even bij de stoemp in de oven, zodat ook deze warm blijft. Zo komt je pan weer vrij voor de spinazie. Extra vetstof toevoegen is niet nodig. Roerbak de blaadjes kort in het vet van de vis, tot ze geslonken zijn.
Meng de spinazie onder de stoemp en schik, samen met de vis op een bord. Pers de citroen rijkelijk over alles uit!
Deze website maakt gebruik van essentiële cookies ter verbetering van je gebruikerservaring en cookies voor analytische -en marketingdoeleinden. Je kan de instellingen aanpassen of accepteren om akkoord te gaan met ons cookiebeleid. Accepteren en doorgaanCookie instellingen
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.