Toastjes met geroosterde pompoen en oesterzwammen

Kerst is alweer voorbij. En ik heb er ontzettend van genoten. Samenzijn met familie, gezelligheid, kaarslicht, cadeautjes, lekker eten, goede gesprekken en gepast entertainment… Ik prijs mezelf gelukkig. Daar waar de kerstmaaltijd hier bestond uit een uitgebreid buffet van warme groenteschotels, gepofte krielaardappeltjes en vis uit de oven, wordt oudejaarsavond een hapjesfestijn. En blijkbaar gaat dat het er bij heel wat mensen zo aan toe. Daarom, na het hapje met Sint-Jacobsnoten en pastinaak dat ik in mijn vorige blogpost met jullie deelde, hier een tweede appetizer: een toastje met een puree van geroosterde pompoen en krokant gebakken oesterzwammen. Je kan alle soorten kant-en-klare crackers of toastjes gebruiken voor dit recept, naar jouw persoonlijke smaak. Wanneer ik er echter de tijd voor vind, maak ik mijn toastjes het liefste zelf. Het recept voor de ultralang-houdbare, knapperige, lactose- en glutenvrije zadencrackers die je op de foto kan zien, deel ik heel binnenkort met jullie… in mijn boek 😉 Vanaf 15 januari ligt het in de winkel! Maar volgende week onthul ik, speciaal voor jullie, alvast de cover, dus stay tuned!

Karola's Kitchen - toastjes met geroosterde pompoen en oesterzwammen
Het mooie schaaltje is van de collectie ‘Merci’ van Serax.

Ingrediënten voor 6 personen:

½ kastanje- of butternutpompoen (ongeschild)
8 blaadjes salie, fijngehakt
2 à 3 tl citroensap
enkele druppels Tabasco, naar eigen smaak (of een snufje cayennepeper of chilivlokken)
een handvol oesterzwammen
toastjes of crackers (zie tips)
balsamicosiroop (= crema di balsamico – zie tips)
een handvol verse peterselie (of bieslook), fijngehakt
olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Schraap de pitten uit de halve pompoen. Wrijf de binnenkant in met een halve theelepel olijfolie en leg de pompoenhelft met de open zijde naar beneden op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat. Plaats 35 minuten in de oven.

Gebruik een lepel om het zachte vruchtvlees van de pompoen uit de schil te scheppen. Doe dit in een kom samen met de salie, het citroensap, de Tabasco en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Prak alles fijn en schep goed om tot je een gladde puree bekomt. Gebruik hiervoor een pureestamper, als je dat wenst. Proef en kruid bij naar je eigen smaak.

Scheur de oesterzwammen in reepjes. Verhit 1 theelepel olijfolie in een braadpan (een pan zonder antiaanbaklaag dus) tot de olie net niet begint te roken. Leg de oesterzwammen hierin en laat ze onaangeroerd bakken tot ze een goudbruin en krokant korstje hebben. Draai ze om en laat ook de andere zijde kort en krachtig aanbakken.

Bestrijk de toastjes met wat pompoenpuree of gebruik een spuitzak voor een wat meer gesofisticeerde look. (Een stevig diepvrieszakje kan hiervoor dienst doen.) Leg hier een stukje oesterzwam bovenop en werk af met een druppel balsamicosiroop en wat peterselie. Serveer onmiddellijk.

Tips:

Balsamicosiroop of crema di balsamico is een stroperige, zoetzure saus op basis van balsamicoazijn. Je kan deze vinden bij de betere supermarkt (onder meer bij Delhaize), maar je kan ‘m ook zelf maken. Ik probeerde dit nog niet uit, maar het zou vrij eenvoudig zijn: balsamicoazijn en suiker (heel langzaam) laten inkoken tot je een siroop krijgt. De recepten die online terug te vinden zijn variëren sterk qua verhouding. 10 g suiker (of honing) per 100 ml balsamicoazijn lijkt het meest aangewezen indien je het niet overheersend zoet wil maken.

Ik maakte deze pompoenpuree in drievoud en serveerde hem tijdens het kerstavondbuffet. Ook een aanrader!

Je kan alle soort crackers of toastjes gebruiken voor dit recept, naar jouw wens. Ik maakte ze voor dit hapje zelf. Het recept voor deze ultralang-houdbare, knapperige, lactose- en glutenvrije crackers kan je terugvinden in mijn boek, dat vanaf 15 januari te verkrijgen is. Volgende week onthul ik de cover! Spannend 😉

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten