Zoeken

Toastjes met geroosterde pompoen en oesterzwammen

De feestdagen, what’s not to love? Samenzijn met familie, gezelligheid, kaarslicht, cadeautjes, lekker eten, goede gesprekken en gepast entertainment… Ik prijs mezelf gelukkig.

Na de Sint-Jacobsnoten met pastinaak die ik in mijn vorige blogpost met jullie deelde, gaan we verder met het hapjesfestijn: een toastje met een puree van geroosterde pompoen en krokant gebakken oesterzwammen. Je kan alle soorten kant-en-klare crackers of toastjes gebruiken voor dit recept, naar jouw persoonlijke smaak en planning. Als ik tijd heb, maak ik mijn crackers liever zelf. Ik vind ze namelijk zoveel lekkerder dan om het even welk toastje ik al gegeten heb. Het recept voor deze overigens ultralang houdbare, super knapperige, lactose- en glutenvrije zadencrackers vind je hier. En alle heerlijke toppings die erop gaan, kan je in het volgende recept lezen. Smakelijk!

Karola's Kitchen - toastjes met geroosterde pompoen en oesterzwammen

Ingrediënten voor 6 personen:

½ kastanje- of butternutpompoen (ongeschild)
8 blaadjes salie, fijngehakt
2 à 3 tl citroensap
enkele druppels Tabasco, naar eigen smaak (of een snufje cayennepeper of chilivlokken)
een handvol oesterzwammen
toastjes of crackers (zie tips)
balsamicosiroop (= crema di balsamico – zie tips)
een handvol verse peterselie (of bieslook), fijngehakt
olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Schraap de pitten uit de halve pompoen. Wrijf de binnenkant in met een halve theelepel olijfolie en leg de pompoenhelft met de open zijde naar beneden op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat. Plaats 35 minuten in de oven.

Gebruik een lepel om het zachte vruchtvlees van de pompoen uit de schil te scheppen. Doe dit in een kom samen met de salie, het citroensap, de Tabasco en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Prak alles fijn en schep goed om tot je een gladde puree bekomt. Gebruik hiervoor een pureestamper, als je dat wenst. Proef en kruid bij naar je eigen smaak.

Scheur de oesterzwammen in reepjes. Verhit 1 theelepel olijfolie in een braadpan (een pan zonder antiaanbaklaag dus) tot de olie net niet begint te roken. Leg de oesterzwammen hierin en laat ze onaangeroerd bakken tot ze een goudbruin en krokant korstje hebben. Draai ze om en laat ook de andere zijde kort en krachtig aanbakken.

Bestrijk de toastjes met wat pompoenpuree of gebruik een spuitzak voor een wat meer gesofisticeerde look. (Een stevig diepvrieszakje kan hiervoor dienst doen.) Leg hier een stukje oesterzwam bovenop en werk af met een druppel balsamicosiroop en wat peterselie. Serveer onmiddellijk.

Tips:

Je kan alle soort crackers of toastjes gebruiken voor dit recept, naar jouw wens. Ik maakte voor dit hapje eerst de Mediterrane zadencrackers. Je kan deze ruim een maand bewaren, in een luchtdichte bokaal. Ze zijn glutenvrij, lactosevrij, vegan… heel de reutemeteut! Zo kan iedereen meegenieten 🙂

Balsamicosiroop of crema di balsamico is een stroperige, zoetzure saus op basis van balsamicoazijn. Je kan deze vinden bij de betere supermarkt (onder meer bij Delhaize), maar je kan ‘m ook zelf maken. Ik probeerde dit nog niet uit, maar het zou vrij eenvoudig zijn: balsamicoazijn en suiker (heel langzaam) laten inkoken tot je een siroop krijgt. De recepten die online terug te vinden zijn variëren sterk qua verhouding. 10 g suiker (of honing) per 100 ml balsamicoazijn lijkt het meest aangewezen indien je het niet overheersend zoet wil maken.

Ik maakte deze pompoenpuree in drievoud en serveerde hem tijdens het kerstavondbuffet. Ook een aanrader!

Het bordje waarop ik de toastjes serveer is van Serax, uit de collectie Merci.

4 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!