Courgetti alla puttanesca

Courgetti alla puttanesca

Wat ben ik blij met mijn spiraalsnijder. Courgetteslierten maken, gaat nu zoveel sneller en makkelijker! Ik had al een aantal gerechten waarin ik groente gebruikte als pastavervanger: courgetti met tomaatjes, basilicum en Parmezaan, ceci n’est pas un spaghetti bolognaise, zoetzure groentenoedels met gebakken zalm… Het feit dat ik geen deegwaren eet, houdt me helemaal niet tegen om pastageïnspireerde gerechten te maken. Wel integendeel! De smaak van pasta mis ik niet. Maar dat gezellige oproleffect… Dat begon na enige tijd toch wel te pieken 😉 Slierten snijden met de hand dan maar! Veel werk. Heel veel werk… Ik ben er dan ook niet rouwig om dat dat nu dus plaats heeft gemaakt voor het spiralizen.
Voorlopig heb ik enkel nog courgettes gespiralized, maar ook pastinaak, wortel, rammenas, aubergine en komkommer wil ik snel uitproberen. Fun, fun, fun! Door de neutrale smaak van een courgette leent die er zich wel perfect toe om gecombineerd te worden met allerhande sauzen! De pittigheid van de ansjovis, olijven en kappertjes komt hierbij dan ook perfect tot hun recht, vind ik! Superzomers!

courgetti alla puttanesca

Ingrediënten voor twee eters:
2 ½ courgetten
4 tomaten, ontpit en in kleine blokjes
3 sjalotjes, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
4 zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
10 à 15 zwarte en evenveel groene olijven, in ringetjes
3 kl kappertjes
¼ kl harissa
1 kl gedroogde oregano
50 g ansjovisfilets uit blik (1 klein doosje), uitgelekt en in stukjes gesneden
3 kl olijfolie
2 grote el vol verse, fijngehakte peterselie
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

Snijd de tomaten in vieren en lepel de zaden, zaadlijsten en harde kern eruit. Snijd het tomatenvlees in kleine blokjes. De zaadjes en de zaadlijsten duw je door een zeef om zo het sap op te vangen. Hou dit opzij.

Spiralize de cougettes en vang de slierten op. Zet ook deze nog even aan de kant.

Verhit 1 kl olijfolie in en fruit de sjalotjes in enkele minuten gaar. Voeg vervolgens ook de knoflook toe.

Schep de verse tomaten, de zongedroogde tomaten, de kappertjes, olijven en ansjovis bij de gefruite sjalot. Kruid met de harissa, orgeno, versgemalen peper en grof zeezout. Roer voorzichtig om en laat 5 tot 10 minuten sudderen. Het tomatensap kan je lepel voor lepel toevoegen als je dat nodig vindt. Een beetje naar eigen smaak dus. Ik gebruik een 2-tal el.

Verhit 2 kl olijfolie in een pan. Van zodra de olie heel heet is (maar niet rookt natuurlijk) roerbak je de courgetteslierten zo’n 3 minuten. Niet langer! Dan beginnen ze hun vocht teveel vrij te geven en verliezen ze hun knapperigheid. Begin hier dus pas aan als je saus zo goed als klaar is.

Schep je courgetti op en verdeel de saus hierover. Werk af met verse, fijngehakte peterselie.

Tip:

Hoe je de spiralizer gebruikt, kan je hier terugvinden. Heb je zo geen tooltje? Laat je niet ontmoedigen en snijd je courgettes met de hand!
(Weldra zal de weg naar de spiralizer vlot gevonden worden, believe me…)

Met de zaadlijsten en kontjes van de courgettes maak ik een lekker soepje! Twee grote uien fijn snipperen en aanstoven in wat olijfolie, de courgette erbij samen met zo’n halve liter water, een bouillonblokje en een laurierblad. 20 minuutjes laten koken, mixen (vergeet het laurierblaadje niet te verwijderen) en klaar!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten