Het zijn gekke en woelige tijden. Maar er zijn nog zekerheden in het leven. Er zijn nog van die dingen waarop je kan bouwen, die nooit of te nimmer teleurstellen. Ja, zo’n dingen zijn er echt wel. En één van die dingen is een ovenschotel met pasta in tomatensaus. Een combinatie die staat als een huis. Een maaltijd die je een stevige, deugddoende, warme knuffel geeft. En dat is nu eens precies wat ik nodig heb momenteel: zekerheden en stevige knuffels.
Karola’s Kitchen zou Karola’s Kitchen niet zijn, als er geen hele winkel groenten in dit gerecht zat. Pompoen en aubergine zorgen voor heerlijke, complementaire texturen en een berg sjalotjes zorgt voor superveel smaak. Met dit recept wou ik niet alleen een de klassieke combinatie van pasta met tomatensaus vieren, maar ook enkele ingrediënten die naar mijn mening iets te veel als bijzaak worden gezien: familie Ajuin en familie Verse Kruiden. Ik ging dus voor véél sjalotten en voor véél verse basilicum en dat maakt dit gerecht niet alleen not an oridinairy pasta’ke, het vergroot ook het aanbod nutriënten in deze maaltijd. Want uien en groene kruiden zijn niet alleen geweldige smaakmakers, ze bevatten ook een heel arsenaal aan vitaminen, mineralen en polyfenolen. Dubbel jammer dus dat we deze producten vaak slechts als aanvulling zien. Maar niet vandaag dus 🙂
Als niet-groente-ingrediënten koos ik voor tortiglioni op basis van 100% boekweit en de cottagecheese. De boekweittortiglioni is een nieuw product bij Delhaize en maakt deel uit van een heel assortiment glutenvrije pasta’s, met als basis bruine rijst, haver, erwten of boekweit. Glutenvrij koken is voor mij zeker en vast geen must. Ik heb niet het minste problemen met gluten. Maar dit nieuwe pasta-assortiment prikkelde mijn fantasie in die mate dat ik ze wel móést uitproberen. (Meer over gluten lees je in mijn eerste boek Gewoon Gezond – Eet volgens je buikgevoel.) Ik koos voor de boekweittortiglioni omdat boekweit geweldig en behoorlijk ondergewaardeerd is. De eiwitten in boekweit zijn namelijk complete proteïnen. Dat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten, in een hoeveelheid die ons lichaam vereist. En dat is behoorlijk uniek voor een plant. (De eiwitten in dierlijke producten zijn wel altijd compleet. Meer over dit thema lees je in mijn tweede boek, Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond en in de blogpost De waarde van een kippenei.) Boekweit is trouwens een zaadje, geen graan. Dat is meteen ook de reden waarom boekweit geen gluten bevat. Omdat dit zaadje wel heel gelijkaardige eigenschappen heeft als graan, wordt het vaak op eenzelfde manier ingeschakeld. In deze tortiglioni heeft men er dus pasta van gemaakt. Je proeft de boekweit echt! Persoonlijk vind ik dat zonder enige twijfel een pluspunt, want ik hou van de smaak. Maar het is dus niet helemaal hetzelfde als pasta op basis van tarwe.
En dan de cottagecheese. Net zoals boekweit vind ik cottagecheese een totaal onderschat product. Vaak reikt de inspiratie niet verder dan deze kaas op een cracker te leggen en er wat bieslook overheen te strooien. Maar je kan er dus wel degelijk andere dingen mee doen. Cottagecheese is rijk aan eiwitten en arm aan vetten en calorieën. Het heeft een zachte, licht yoghurtachtige smaak, die perfect aansluit bij de rest van deze schotel. De Delhaize cottagecheese heb ik echt altijd in huis. (Meestal dus wel om een sneetje geroosterd brood mee te bedekken 😀 ). De Delhaize cottagecheese kost nog niet de helft van die van Danone en is minstens even lekker. (Bovendien bevat hij ook wat minder verpakking, wat altijd een goede zaak is.)
Deze ovenschotel zit boordevol smaken en texturen en is toegankelijk voor het hele gezin. Geroosterde pompoen en sjalotjes, fluweelzachte stukjes aubergine, felle accenten verse basilicum romige cottagecheese en op de achtergrond een kick-in-the-ass door de balsamicoazijn. Hier thuis zijn we grote fan. Veel knuffelplezier alvast!
Pasta met tomatensaus en cottagecheese
Ingrediënten
- 1/2 butternutpompoen
- 8 à 10 grote sjalotten (of 4 rode uien)
- 2 tl gedroogde basilicum
- 1 1/2 tl kurkuma
- 1 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 130 g boekweit tortiglioni
- 1 grote aubergine
- 2 dikke tenen knoflook, geperst
- 1 tl gedroogde oregano
- een snuifje chilivlokken (naar smaak - of 1/4 tl harissa)
- 1 fles tomatenpassata (690 g)
- 2 el balsamicoazijn
- een grote handvol verse basilicumblaadjes (ca. 20 g)
- 1 potje cottagecheese (200 g)
- 2 grote handenvol rucola
- olijfolie
- versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de butternut in dobbelsteentjes. (Schillen hoeft dus niet, tenzij je dat verkiest.) Verwijder de schil van de sjalotten en snijd ze in de lengte in vier of zes, afhankelijk van de grootte. Stort de butternut en sjalotten op een bakplaat en schep goed om met 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel gedroogd basilicum, ½ tl kurkuma, ½ tl gerookt paprikapoeder, grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Plaats gedurende 25 minuten in de oven.
- Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet het kookvocht niet weg! (De boekweittortiglioni moest iets langer koken dan aangegeven. Ik vond ‘m perfect na 10 i.p.v. 8 minuten.)
- Snijd de aubergine in dobbelsteentjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een kookpot en roerbak de aubergine zo’n 5 minuten. Voeg meteen wat zout toe en na zo’n 2 minuten de geperste knoflook.
- Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde basilicum en de chilivlokken bij de aubergine en roer goed om. Laat ongeveer 1 minuut doorwarmen, zo krijgen de specerijen extra veel smaak. Voeg de tomatenpassata en balsamicoazijn toe. Schep om.
- Hak de basilicumblaadjes grof. Zet het vuur onder de tomatensaus uit en schep de basilicum door de saus. Roer vervolgens 150 à 250 ml kookvocht van de pasta doorheen de saus. (Dit hangt wat af van welke dikte van saus jij verkiest. Maak het in elk geval niet te droog want de schotel moet ook nog 15 minuten in de oven straks.)
- Schep de pompoen, sjalotten en pasta doorheen de tomatensaus, tot alles goed verdeeld is.
- Schep de helft van het groente-pastamengsel in een ovenschotel. Meng wat grof zeezout en versgemalen zwarte peper doorheen de cottagecheese en verdeel hoopjes van de cottagecheese op het pasta-groentemengsel. Bedek dit nu met de andere helft van de pasta en groenten. Schep hier opnieuw kleine hoopjes cottagecheese bovenop. Bestrooi met nog wat gedroogde basilicum en plaats 15 minuten in de oven. Bestrooi en serveer met rucola.
Pasta met tomatensaus en cottagecheese: tips & tricks
De portie pasta in dit gerecht is relatief klein, in vergelijking met wat de norm is in onze traditionele keuken. Dat komt omdat ik de pasta evenwaardig zie aan de andere ingrediënten en er geen hoofdzaak van wil maken. Dat is mijn voorkeur, maar uiteraard kan je de hoeveelheid vergroten. Leng de tomatensaus in dat geval aan met wat extra kookvocht. Pasta absorbeert namelijk vocht.
Je kan dit gerecht helemaal plantaardig maken door de cottagecheese te vervangen door een kwalitatieve plantaardige kaas zoals Pa’Lais.
Je zou de cottage cheese kunnen vervangen door mozzarella. Mozzarella is een veel vettere kaas, dus de smaak, textuur en voedingswaarden zullen anders zijn, maar daarom zeker niet minder lekker. Ik koos hier toch voor cottage cheese omdat ik enorm hou van die yoghurtachtige smaak. En vooral ook omdat mozzarella al duizend-en-een keer gebruikt werd in dit soort recepten 😉
De ovenschotel is van Serax en komt uit de collectie Pure. De lepel komt uit de kringloopwinkel.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize en bevat affiliate links –
120 reacties
Aan dit gerecht is er een beetje werk maar o m g die smaken ! Zo zo zo zo lekker! En kidsproof , zoontje van anderhalf smult er ook van.
Herfst-winterfavoriet. Simpel en lekker!